Пробіотики: що потрібно знати перед купівлею - Сайт медичної допомоги

Що таке пробіотики і пробіотичні
продукти — «модний» ЗОЖ-атрибут, спроба знайти панацею чи дійсно ефективний спосіб відновити здоров'я? Сьогодні можна почути будь-яку
думку. А ми пропонуємо звернутися до точки зору експертів і постаратися зрозуміти, кому і при яких захворюваннях можуть допомогти пробіотики.


Натуральний «допінг» для травлення

Пробіотики – це живі мікроорганізми, що приносять користь господаря при введенні в
правильних кількостях. Вони можуть міститися в харчових продуктах і біологічно активних добавках.

Медики поки не зійшлися в думці
щодо того, хто по-справжньому отримує користь від вживання пробіотиків. Клінічно доводити їх ефективність почали відносно
недавно. Так, є вагомі причини використовувати пробіотик, що містить Lactobacillus acidophilus для лікування гострих кишкових інфекцій у дітей.
Також деякі пробіотики зменшують симптоматику синдрому роздратованого кишечника.

Нерідко пробіотики плутають з пребіотиками: люди
вважають, що різниця в одну букву не має значення. А між тим, пребіотики — це зовсім інша «матерія». Це ті компоненти їжі, які
перетравлюються тільки в товстій кишці і впливають на її здоров'я і життєдіяльність. Якщо пробиотики — це мікроорганізми, то
пребиотики — «їжа» для них, в ролі якої виступають різні органічні компоненти. Відомо, що властивості пребіотиків мають
деякі рослинні продукти — яблука, овес, банани, цибуля і насіння льону.

Рецепт від Мечникова

Здається, що ідея приймати пробіотики
для зміцнення здоров'я з'явилася зовсім недавно, але насправді їй більше ста років. Запропонував її російський фізіолог, лауреат Нобелівської премії
Ілля Мечников. Він говорив, що мікроорганізми, що населяють наш кишечник, відіграють важливу роль у життєдіяльності організму в цілому. І зокрема,
в боротьбі з хворобами. А також, на жаль, в їхньому розвитку.

На схилі років Мечников звернув увагу на болгарську лактобациллу (також
звану «болгарською паличкою»), виділену в 1905 році з болгарського айрану. Незвично велика кількість довгожителів у Болгарії навело
вченого на думку про оздоровчі властивості болгарської палички, на основі якої він зробив кефір, який ми зараз п'ємо.

До самого
кінця життя Мечников активно пропагував кефір як засіб продовження життя. Поступово кисломолочні продукти почали входити в дієту
жителів розвинених країн. У середині XX століття до кефіру додався йогурт, також заснований на болгарської палички.

Рахунок на мільйони

Хоча
кисломолочні продукти життя і не подовжують — в цьому Мечников помилявся, — але його помилка змінила культуру харчування в кращу сторону. Вчені
почали поступово з'ясовувати роль мікроорганізмів у нашому шлунково-кишковому тракті.

Так, виявилося, що кишечник людини – дуже
«густонаселений» орган: тут мешкає близько 10 трильйонів мікроорганізмів. Це навіть більше, ніж кількість клітин, що складають наше тіло. В
загалом це близько 1000 різних видів бактерій. Склад бактерій протягом усього ШКТ неоднорідний: наприклад, в шлунку, середовище в
якому дуже кисла, бактерій порівняно мало, а ось по мірі просування до товстій кишці їх кількість і різноманітність збільшується.


Мікроорганізми, що населяють шлунково-кишковий тракт, виконують багато важливих функцій:

  • створення і підтримання імунітету

  • регуляція моторики кишечника (зокрема, вони сприяють формуванню нормального стільця)
  • перешкоду для проникнення
    патогенної флори
  • підтримка в нормі процесів живлення і енергетичного балансу
  • захист клітин
  • детоксикація
    організму
  • підтримка гомеостазу
  • боротьба з вірусами
  • участь у метаболізмі білків, вуглеводів і жирів

  • антиоксидантну дію

Бактеріальний дисбаланс – причина захворювань

Група фахівців провідних російських наукових
центрів опублікувала результати досліджень, що свідчать про те, що порушення мікробіоти кишечника сприяє розвитку різних
захворювань. У їх числі, наприклад, ожиріння. Міжнародні спостереження показали, що корекція надмірної ваги більш ефективна, якщо
застосовувати при цьому біфідобактерії Bifidobacterium catenulatum.

Але бактерії впливають не тільки на захворювання, так чи інакше пов'язані з
травленням. Наприклад, у ряді наукових робіт зазначено, що бактеріальна ДНК виявляється в атеросклеротичних бляшках. Виявлена кишкова
бактерія, яка сприяє формуванню атеросклерозу, — це Collinsella.

Що стосується такого небезпечного захворювання, як цукровий
діабет, то тут, як підкреслюють експерти, дослідження відрізняються особливою скрупульозністю. Серед жителів Європи з діабет II
типу
відзначається збільшення кількості Lactobacillus. Життєдіяльність цих бактерій призводить до зростання рівня глюкози натще.

Можна
перераховувати і далі: проведено багато досліджень. Так, бактеріальна флора впливає на розвиток запальних захворювань, неврологічних
патології, онкології, алергії і т. д.

Правила прийому


Враховуючи велику кількість даних про те, який склад має мікрофлора
кишечника і до чого призводять її порушення, сьогодні розроблені схеми застосування пробіотиків для лікування. Вони узагальнені в керівництві
Всесвітньої гастроентерологічної організації (WGO).

В документі зафіксовано, що пробіотики можуть бути доступні як у складі
продуктів, так і у вигляді окремих препаратів. Деякі бактерії не відрізняються високою стійкістю, тому в харчовій промисловості
використовуються різні технології для їх захисту.

На основі аналізу величезного масиву даних, отриманих дослідниками в різних країнах,
вітчизняні фахівці сформулювали наступні принципи терапії і профілактики пробіотиками:

  • Використання пробіотиків
    допомагає проводити профілактику розвитку кишкових інфекцій;
  • Вживати пробіотики потрібно протягом тривалого часу, від 2,5 до 9
    місяців. Тільки в цьому разі можна буде досягти бажаного ефекту. А дізнатися про те, в яких продуктах є багато пробіотиків, ви можете з
    нашої статті.




Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: