Якісь солодощі можна їсти при гастритах з різною кислотністю?

При запальних процесах на шлункових слизових пацієнтам заборонено їсти багато продуктів. Однак цукор до категорії заборонених продуктів не відноситься, тому солодке в цілому гастритникам вживати можна. Але тільки в обмеженій кількості і з низькою жирністю.


Зміст

  • 1 Які солодощі можна при гастриті з різним ступенем кислотності?
  • 2 Зефір
  • 3 Морозиво
  • 4 Варення
  • 5 Згущене молоко
  • 6 Халва
  • 7 Цукор

  • Які солодощі можна при гастриті з різним ступенем кислотності?


    Цукор при запальних патологій шлунка хоч і не заборонено, але й не особливо корисний, тому їсти його можна в обмежених кількостях.


    В цілому гастритникам дозволяється їсти зефір і пастилу, некислі джеми і пюре з фруктів, пудинги і желе, мармелад і вершкову карамель, іриски або киселі.
  • Мармелад є натуральним продуктом, він неймовірно корисний, багатий вітамінами і мікроелементами. Він нормалізує жировий обмін і діяльність ШЛУНКОВО-кишкового тракту, покращує роботу щитовидної залози, благотворно позначається на шлункову перистальтику. Вважається найбезпечнішим для гастритника десертом.

  • Пастила зазвичай виготовляється з яблучного пюре. Хоча сьогодні ласощі готується за дещо іншою рецептурою і зовні більше нагадує зефір. При гастритах також допускається, але тільки треба вибирати некислі різновиди, що не містять консервантів і різних барвників.

  • Шоколад. Ця солодкість при запаленні шлункових слизових категорично заборонена.

  • Мед корисний при будь-яких гастритных формах, надає антибактеріальну та седативну дію, здатний прискорювати ранозагоювальні процеси. Пчелопродукт знижує солянокислую секрецію, обволікає шлункові стінки і попереджає розвиток печії. Особливо корисний при гіперацидному гастриті.

  • А ось від таких десертів як печиво, тістечка і торти гастритникам вкрай важливо відмовитися. Пацієнтам із запаленням доведеться бути максимально перебірливими у виборі продуктів.


    Щоб не впасти в глибоку депресію, зовсім відмовлятися від солодкого не варто. Але і зловживати такими продуктами теж не можна.


    Щоб дозволити або заборонити якусь солодкість, лікар спочатку повинен з'ясувати кислотність шлункового соку.


    Різні продукти діють на шлунок неоднаково, одні посилюють секрецію, а інші її пригнічують. Тому необхідно обов'язково враховувати можливу шкоду й користь від солодощів.


    При гіперацидному гастриті потрібно відмовитися від солодощів начебто кислих ягід або фруктів. Під забороною цитруси, а мед можна тільки до їжі за пару годин, розвівши ложку пчелопродукта в склянці теплої води. При зниженій кислотності пацієнту потрібно допомогти шлунку, тому треба їсти продукти, що підсилюють секрецію.


    Зефір


    Зефір готують з ягідного або плодового пюре, желеобразуючих компонентів і білків. Ласощі рекомендовано при гастритах будь кислотності.


    Гастроентерологи відносять зефір до категорії дієтичних страв, оскільки зефір не викликає відчуття тяжкості і не дратує слизові оболонки.


    Мало того, зефір надає стимулюючу дію на головномозговую діяльність. Крім того, зефір безпечний навіть для дітей.


    Морозиво


    Допускають гастроентерологи до вживання при гіперацидному запаленні шлункових слизових і морозиво. Його рекомендується їсти в розтопленому вигляді, тоді морозиво піде на користь, оскільки буде дбайливо обволікати шлункові стінки і скоротить вироблення солянокислого секрету.


    Необхідно вибирати виключно якісний продукт, який точно приготований з цільного, натурального молока, а не з порошкового продукту. Варто вибирати сорти морозива з низькою жирністю, що не перевищує 3-4%. При загостренні від морозива потрібно відмовитися.

    Варення


    Одним з найпростіших, але не менш улюблених ласощів вважається варення. Його можна їсти при гастритах будь-якої кислотності, але треба обов'язково враховувати кислотність.


  • При гіперацидному гастриті можна вживати продукт з солодких фруктів або ягід начебто персиків, абрикосів, груш та ін

  • При зниженій кислотності гастритникам рекомендовано вживання варення з кислих ягід, наприклад, вишні або червоної смородини.

  • Варення – продукт делікатний, тому і вживати його потрібно з великою обережністю.


    Згущене молоко


    Згущене молоко відноситься до продуктів з високою калорійністю, випускають її з 1% або 8,5% жирністю. Продукт досить корисний, буває вареної, солодкою, з вершками і навіть без цукру.


    Готують згущене молоко допомогою варіння при невисокій температурі, тому всі корисні властивості, присутні в молоці, вдало зберігаються.


    Оскільки згущене молоко сприяє нейтралізації солянокислого секрету, то продукт особливо рекомендований при гіперацидних гастритах. Краще вибирати продукт з низькою жирністю і не варену згущенку, оскільки вона вважається більш жирної і дратує шлунок, ускладнюючи його роботу.


    Халва


    Окремої уваги заслуговує халва. Вона буває з різними добавками у вигляді горіхів і родзинок, насіння і ін


  • Основним компонентом продукту є насіння соняшнику.

  • Вона дуже корисна, але навіть це не дозволяє використовувати халву в раціоні гастритника.

  • В продукті присутній настільки багато жирів і клітковини, що він перетравлюється дуже важко, провокує виникнення важких нападів печії, а також провокує загострення гастритів будь-яких форм.

  • Навіть здоровим людям халву можна їсти в строго обмежених кількостях (не більше 30 г на добу). При цьому її потрібно обов'язково запивати теплим чаєм або підігрітим молоком.


    Цукор


    Цукор хоч і не протипоказаний при гастритах, гастроентерологи рекомендують вживати його в мінімальних кількостях.


    Багато людей помилково відмовляються від цукру зовсім, замінюючи його альтернативними цукрозамінниками начебто сорбіту, сукразита або сахарину. Найнебезпечнішими лікарі вважають ксиліт і сорбіт, вони хоч і природного походження, але можуть завдати травній системі і вещественнообменным процесів істотної шкоди.


    Інші цукрозамінники виготовляють хімічним способом, тому чекати від них чогось корисного не варто. Перед застосуванням будь-якого цукрозамінника необхідно обов'язково консультуватися з фахівцем. Медикам відомі випадки, коли необґрунтоване вживання цукрозамінників провокувало розвиток онкопроцессов в організмі пацієнтів.

    Солодкі продукти при гастритах в цілому допустимі, проте їх потрібно їсти з обережністю.


  • Намагайтеся вибирати виключно натуральні продукти без консервантів, загусників, барвників і стабілізаторів, ароматизаторів та інших добавок.

  • Також перед вживанням солодощів необхідно обов'язково з'ясувати шлункову кислотність та вплив різних продуктів на хвору слизову. Один і той же продукт при різних типах кислотності діє на пацієнтів неоднаково.

  • Навіть якщо лікар дозволив балувати себе солодощами, потрібно їсти їх в обмеженій кількості, а також при відсутності загострень.

  • Якщо після солодощів з'явилися хворобливі відчуття, печія та інші ознаки гастритного загострення, то треба припинити вживання даного продукту.

  • У цілому при гастриті не рекомендується їсти шоколад і арахісову пасту, цукерки шоколадні і кисле варення, халву. Але і цим солодощів цілком можна знайти заміну начебто зефіру та пастили, мармеладу і меду, згущеного молока тощо


    Гастрит вимагає від пацієнтів суворого дотримання дієтичних призначень, чим раніше хворий навчиться правильно харчуватися, тим простіше йому буде ужитися зі своїм захворюванням.





    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: