Кращі статті

Горіхи - користь горіхів - допомога в лікуванні

Горіхи - плоди горіхоплідних культур, що складаються з шкаралупи і їстівного ядра. До найбільш поширених відносяться: волоські, лісові, фундук, мигдаль, каштани, кедрові, фісташки, арахіс. Користь горіхів визначається вмістом в них поживних речовин, мінералів і вітамінів. Ядра горіхів, залежно від виду, можуть містити від 30 до 60% жиру, до 20% білків, мінеральні солі, вітаміни групи В, вітамін С і каротин.

Польза орехов

Волоські горіхи - округлі або овальні кістянки від світло-сірого до темно-коричневого кольору; шкаралупа може бути з гладкою або зморшкуватою поверхнею, товстої або тонкої. Великі горіхи з гладкою тонкою шкаралупою вважаються найбільш цінними, оскільки вони легше розколюються і мають менше внутрішніх перегородок.
Товчені, різані або розтерті ядра зрілих плодів вживають як ласощі, використовують у приготуванні салатів з буряка, яблук та ін., додають в кисло-солодкі супи, страви з яєць, баклажанів, пудинги.
Ядра містять 25% білка понад 68% жиру, трохи вуглеводів, вітаміни Е, С, групи В, мікроелементи. Особливо багаті вітаміном С ядра недостиглих волоських горіхів - до 1500 мг%. Крім цього, незрілі ядра містять фітонциди - речовини пригнічують поширення бактерій і грибків, ароматичні та ароматичні речовини.
Високими цілющими властивостями володіє зелена шкірка волоського горіха, яка в народній медицині застосовується при лікуванні захворювань шлунка, дизентерії, біль у нирках і сечовивідних органах.

Лісові (лещинные) горіхи - плоди ліщини (ліщини), дикого чагарнику висотою до 8 м. Можуть бути округлої, конічної або загостреної форми, маса плода коливається в межах 0,5-2,5 м, колір шкаралупи зрілого горіха може варіюватися від світло-коричневого до темно-коричневого.
Ядра містять 16% білка, 64% жиру, 8,5% вуглеводів, калій, кальцій та ін Вживаються як ласощі, а також використовуються в кулінарії в складі різних страв. Смажені (мм) ядра володіють специфічним смаком і ароматом, а крім того, довше зберігають поживні властивості.
Лесной орехФундук - садова різновид лісового горіха. На відміну від свого дикого родича плоди фундука крупніше і мають більш тонку шкаралупу. Ядра фундука містять до 70% жиру.
Як дієтичний продукт лісовий горіх (як і фундук) застосовується при захворюваннях серцево-судинної системи. Завдяки вмісту калію і кальцію, які благотворно впливають на стінки судин і гладкої мускулатури серця, його застосування виправдане при варикозному розширенні вен, тромбофлебітах, трофічні виразки гомілки та інших захворюваннях судинного походження. Однак цим користь лісового горіха не вичерпується, в народній медицині плоди лісового горіха рекомендується вживати при недокрів'ї, загальному занепаді сил, а також для утворення молока у годуючих матерів.

Каштани - плоди каштана посівного (їстівного), дерева висотою до 35 м з широколанцетнимі жорсткими зубчастими листками. Маса плоду складає 17-20 р. Каштани містять до 2% білка, 2% жиру, 5% цукрів, 24% крохмалю.
Плоди каштана можна вживати в їжу в сирому вигляді, але зазвичай їх варять або смажать і їдять з вершковим маслом.
Каштан як цінний медонос. Листя каштана, багаті вітаміном К і танінами, застосовують в народній медицині при внутрішніх кровотечах.

Кедрові горіхи - насіння сибірської кедрової сосни (кедра), вічнозеленого хвойного рослини висотою до 40 м. Насіння укладені в шишку, яка при дозріванні розтріскується і з неї випадає до сотні горіхів. Вони дрібні, масою до 0,4 г, яйцевидної форми з коричневою шкаралупою.
Кедрові горіхи містять 18% білка, до 60% жиру, 13% вуглеводів, які представлені в основному крохмалем, а також вітаміни С, Е, Р та групи В, залізо, мідь, магній і інші мікроелементи. Крім того, насіння кедра є багатим джерелом йоду. Свіжі і підсушені горіхи вживають в основному як ласощі.
Лікувальні властивості кедрових горіхів давно були помічені жителями східних регіонів. В народній медицині Сибіру вони застосовуються при відкладенні солей, для лікування наривів. Лушпиння кедрових горішків використовують для приготування очисних ванн при діатезі, екземі та інших захворюваннях шкіри.
Масло кедрового горіха застосовується при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, гіпертонічній хворобі і атеросклерозі, неврозах, неврастенії, колітах (див. Коліт), шкірних захворюваннях. Приймати його рекомендується по 1 чайній ложці 3 рази в день протягом місяця.
Настоянку кедрових горіхів застосовують у лікуванні різних захворювань, в їх числі: суглобовий ревматизм, подагра, порушення сольового обміну і авітаміноз. Для приготування такої настойки 100 г горіхів необхідно подрібнити разом зі шкаралупою, залити 500 мл горілки і настоювати протягом тижня, після чого настій проціджують і приймається курсом в 1,5-2 місяці.
Шкаралупа кедрових горішків багата дубильними речовинами. З неї готують настойки і відвари (2-3 ст. ложки на склянку води), які застосовуються для полоскань при запаленні слизових оболонок порожнини рота, у вигляді примочок і обмивань - при захворюваннях шкіри (лишай, гнійничкові ураження, екзема та ін) і опіках.

Миндаль

Мигдаль - плоди однойменного дерева заввишки до 8 м з ланцетними дрібнозубчастими листям. Являють собою кістянки яйцевидної, трохи сплюснутої з боків форми.
Ядро мигдалю містить 45-62% жиру, 6% цукрів, до 21% — азотистих речовин, з яких більшу частину складають білки — глобулін і амадин. Мінеральний склад ядра досить багатий - у 100 грамах мигдалю містить: калію — 805 мг, кальцію — 385 мг, фосфору - 451 мг, сірки — 228 мг, магнію - 201 мг. Крім того, ядра мендаля містять вітаміни групи В, вітамін Н.
Мигдальне масло має проносну і жовчогінну дію. Крім того воно застосовується як заспокійливий, протизапальний і відхаркувальний засіб. Масло мигдалю призначають для нормалізації функції шлунково-кишкового тракту, при дерматитах (див. Алергічний дерматит), стоматитах, для полоскань при різних захворюваннях горла (ангіна, фарингіт тощо). Плоди мигдалю в якості дієтичного продукту вживаються при лікуванні гастритів (див. Хронічний гастрит), виразки шлунка і дванадцятипалої кишки.

Арахіс, земляний горіх - боби з м'якою сітчастої шкаралупою, легко раздавливающиеся при натисканні. Є плодами однойменного однорічної трав'янистої рослини.
Ядра арахісу містять до 26% білка, 50% жиру, значна кількість солей калію, натрію, кальцію, магнію, фосфору і заліза, вітаміни групи В, С і Е. Арахіс вживають як в сирому вигляді, так і підсмаженою, самостійно або у складі кондитерських виробів (тортів, пиріжків, печива та інших).
Завдяки вмісту поліфенолів арахіс можна використовувати для профілактики серцево-судинних захворювань (атеросклероз, ішемічна хвороба серця), а також передчасного старіння. В якості дієтичного продукту арахіс рекомендують при ожирінні і підвищеному холестерині, сильної стомлюваності, безсонні.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: