Морква посівна. Чим корисна? - все про лікування

Морква - Daucus sativus (Hoffm.) Roehl.— рід рослин родини Зонтичні.

синяк обыкновенный

Найбільш відома морква посівна (морква культурна - Daucus sativus, або як підвид моркви дикої — Daucus carota subsp. sativus)
Морква - дворічна трав'яниста рослина. Листя перисті. Коренеплоди можуть бути циліндричної або конічної форми, залежно від сорту.
Морква багата калієм, кальцієм, магнієм, залізом, натрієм і йодом. У моркви присутні незамінні кислоти (34% від загальної кількості білків). Найбільш цінними з них є лейцин і сірковмісні амінокислоти.

Застосування моркви в медицині

Застосування. Моркву як харчовий продукт є багатим джерелом вітамінів і мінеральних солей і тому вона поряд з іншими харчовими продуктами займає в раціоні людини гідне місце. Каротин, що міститься в моркві, під впливом ферменту печінки перетворюється у вітамін А, який сприяє нормальному обміну речовин, фізичному й розумовому розвитку організму, підвищує опірність до простудних захворювань, забезпечує нормальну функцію органів зору. Тому морква цінується не тільки як продукт харчування, і як корисний лікувальний засіб.
З плодів моркви отриманий препарат даукарин, який застосовують при хронічній коронарній недостатності. Терапевтичний ефект розвивається поступово. Застосовувати його слід тільки за порадою лікаря. Моркву і свіжий морквяний сік призначають хворим з гіпо - та авітаміноз А, але при захворюваннях печінки та зниженої функції щитовидної залози лікування авітамінозу А морквяним соком малоефективно. В даному випадку корисно призначати вітамін А.
Моркву і сік знаходять застосування при захворюваннях, пов'язаних з порушенням мінерального обміну ( жовчнокам'яна хвороба, обмінні поліартрити). Рекомендується вживати морквяний сік в перші дні при інфаркті міокарда. Корисна і необхідна сира морква в усіх її перетвореннях для вагітних жінок і годуючих матерів, а також осіб, до яких пред'являються підвищені вимоги.
Коренеплоди моркви першого і другого року, морквяний сік знаходять застосування в народній медицині. Так, свежеприготовленый сік широко застосовують при недокрів'ї і загальному нездужанні і призначають по 1 склянці 2 рази на день.
Морква відома як легкий проносний і сечогінний засіб. Коренеплоди другого року в сирому виді застосовують при жовтяниці. Сік з медом корисний для осіб, схильних до простудних захворювань.

Натерту моркву застосовують як болезаспокійливий, протизапальний засіб; її прикладають до обпалених ділянок тіла, незагойним ран, виразок або про їх морквяним соком. Використовують також для лікування сечокам'яної хвороби. Настій застосовують для лікування геморою. Сухе бадилля заварюють і п'ють як чай. Плоди моркви входять у деякі протиглисні збори.

Морква — королева овочів

Морква містить велику кількість бета-каротину — провітаміну, який в організмі людини перетворюється на вітамін А. Каротин особливо корисний дітям і жінкам, оскільки сприяє зростанню, підтримує у хорошому стані шкіру, слизові оболонки, дарує довголіття. Також каротин блокує утворення злоякісних пухлин.
Цілющою силою володіє морква не з помаранчевою, а з яскраво-червоною шкірочкою, особливо якщо вона прибрана до перших осінніх заморозків.
Морква надає загальнозміцнюючу дію, очищає кров, виводить з організму токсини і шкідливі речовини, нормалізує обмін речовин, підвищує активність всіх внутрішніх органів.
Морква збільшує вміст антиоксидантів у крові, що зміцнює імунну систему і стимулює зростання здорових клітин.
Тривале вживання в їжу моркви, заправлений сметаною або маслом, підвищує захисні сили інфекцій.
Морква містить фітонциди і володіє протимікробними властивостями.
Щоб зменшити кількість мікробів у роті досить пожувати морквину.
Щоденне вживання 100-200 г моркви покращує зір, зміцнює сітківку, допомагає при короткозорості, кон'юнктивіті, блефариті, нічної сліпоти і швидкої стомлюваності.

Здається, про морква - овоч молодості і довголіття - медичній науці відомо все. Тим не менш багато вимагає уточнення.

Лікувальна дія моркви

Воно багатостороннє. Так, морквяний сік або овочева кашка надають загальнозміцнюючу дію. мають властивість посилювати швидкість обміну речовин (метаболізм) і підвищувати активність всіх життєво важливих внутрішніх органів. До всього іншого вживання моркви корисно при авітамінозі і недокрів'ї. Навіть якщо ви станете регулярно пити лише один свіжий морквяний сік, то і тоді у вас буде зберігатися здоровий квітучий вигляд.
Морква сердечникам!
Багато в чому завдяки високому вмісту солей калію вживання моркви вкрай корисно при хворобах серцево-судинної системи, атеросклерозі і особливо підвищеному артеріальному тиску або коронарної недостатності з явищами стенокардії. У цьому випадку лікарі рекомендують застосовувати в профілактичних цілях екстракт з насіння моркви -даукарин. Він володіє хорошим спазмолітичну дію і розширює судини серця.

Морква - захисниця імунітету

З надходженням в організм морква майже негайно активізує внутрішньоклітинні окислювально-відновні процеси. Тим самим у крові збільшується вміст основних антиоксидантів, що дозволяє посилювати захисну (імунну систему організму особливо у літніх, стимулювати зростання. здорових клітин, а в ряді випадків
навіть знизити, попередити ризик розвитку онкологічних захворювань.
ДЖЕРЕЛО ВІТАМІНІВ
Морква посівна - прекрасне джерело таких вітамінів як С, В, D і Е Разом з тим овоч багатий різними мінералами і мікроелементами. Наприклад: калієм і магнієм, настільки необхідними серцевому м'язі, кальцієм для зміцнення та підтримки в тонусі кістково-м'язової системи, опорно-рухового апарату, а також залізом, фосфором, йодом, марганцем, А ще в моркві містяться ефірні олії та фізіологічно активні речовини - стероли, необхідні організму.
СІК МОРКВИ ДОПОМАГАЄ ПРИ ПОРУШЕННІ ФУНКЦІЙ НИРОК І ПЕЧІНКИ, СПРИЯЄ М'ЯКОМУ ОЧИЩЕННЮ ПЕЧІНКИ
ВАРЕНА - КОРИСНІШЕ!
У вареному вигляді морква містить більше корисних речовин. ніж в сирому стані. Як зазначають дієтологи, навіть після тривалого зберігання вареної моркви в ній все ще міститься більше корисних речовин, ніж у свіжому овоче, Фахівці пояснюють це тим, що при зберіганні вареної моркви утворюються нові хімічні сполуки з високими антиоксидантними властивостями.
ОВОЧ молодості
Вітамін А, званий «вітаміном краси», перетворює моркву найважливіший засіб натуральної косметики. Особливо хороша моркву у вигляді масок. До речі, для будь-якого типу шкіри, маски наносяться на шкіру на 20 хвилин і змивається теплою водою. Наприклад, натерту моркву наносять на марлю і кладуть на обличчя. Потім змивають. Якщо робити таку маску 2-3 рази на тиждень протягом місяця, шкіра набуває пружність і приємну смаглявість легкого загару.
НИРКОВОКАМ'ЯНА ХВОРОБА
1 ст. ложку подрібненої моркви і 1 ст. ложку зелені петрушки кучерявої настояти в склянці окропу 2 години. Процідити. Приймати по 1 ст. ложці 3-4 рази на день за пів години до їжі.
ЗМІЦНЕННЯ ІМУННОЇ СИСТЕМИ
Приготувати суміш з м'якоті свіжого коренеплоду моркви з цукром у пропорції 1:5.
Приймати по 1 ст. ложці З рази на день.

Протипоказання моркви

Протипоказано вживати моркву при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, ентеритах і запальних процесах прямої кишки. Не рекомендується вживати моркву або її сік при запаленні тонкої кишки, загостренні виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. Також надмірне споживання «овоча довголіття» може призвести до того, що шкіра, особливо на долонях і ступнях, може придбати жовтувато-оранжевий відтінок. Це вказує на те, що в організмі не переробляються надлишок каротину в вітамін А. Особливо у дітей, оскільки печінка дорослої людини краще переробляє каротин

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.



Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: