Харчування при панкреатиті - все про лікування

питание при панкреатите

У перші 1-2 дні гострого панкреатиту або загострення хронічного хворому дозволяється тільки пити по склянці відвару шипшини або Боржомі без газу — 5 разів на день. У ці дні хворому необхідний постільний режим.
З третього дня хвороби протягом наступних 7-10 днів треба їсти таку їжу, щоб максимально щадити підшлункову залозу та органи шлунково-кишкового тракту. Всі страви повинні бути рідкої або напіврідкої консистенції, відварені або приготовані на пару.
Рекомендуються: слизисті супи з різних круп, крім пшона, на воді або неміцному відварі з овочів, за винятком білокачанної капусти; другі страви з м'яса, риби у вигляді суфле, кнелей, тефтелькою, котлет; некруто зварені яйця (тільки білок!) або парові білкові омлети з 2-3 яєць в день; в страви додавати не більше одного яйця в день; сир свіжоприготований у вигляді суфле, пасти, парового пудингу.
В якості гарніру вирішуються пюре з варених овочів—картоплі, моркви, гарбуза, кабачків, цвітної капусти; каші з усіх круп, крім пшона, протерті, полувязкие. Каші треба готувати на воді або навпіл з молоком без цукру. Масло вершкове несолоне додавати в готові страви, є масло, намазуючи на хліб, не можна! На десерт можна приготувати компоти з протертих сухих або свіжих фруктів, печені яблука, желе, мус без цукру. Рекомендується пити мінеральну воду (лужне), відвар шипшини, неміцний чай. Вирішуватися сухарі з пшеничного хліба. Для підсолювання їжі використовуйте не більше 1 грама солі в блюдо.

Суп вівсяний слизовий

Вівсяну крупу перебрати, промити в теплій воді, засипати в киплячу воду і варити при слабкому кипінні до готовності не менше години; процідити через дрібне сито або марлю, не протираючи. Довести слизовий відвар до кипіння, зняти з вогню. Яйце розмішати з гарячим молоком, з'єднати зі слизовим відваром, додати сіль, цукор, розмішати. При подачі настав покласти в тарілку-вершкове масло.
На порцію (в грамах) крупа вівсяна—40, молоко—150, вода—150, яйце—74, масло вершкове—5, цукор—2.

Суп-пюре з цвітної капусти протертий

Цвітну капусту очистити, промити, зварити в невеликій кількості води, протерти через сито. Підсушену муку розвести в 30 грамах холодного овочевого відвару, влити в киплячий овочевий відвар процідити через сито або марлю, з'єднати з протертою цвітною капустою, додати сметану, знову дати закипіти, посолити і поставити на край плити. Сире яйце розвести в 150-200 грамів овочевого відвару, потім, помішуючи, з'єднати з супом. При подачі на стіл покласти вершкове масло.
На порцію: капуста цвітна—270, овочевий відвар—300, масло вершкове—5, яйце—74, сметана—10, борошно пшеничне—10.

Суфле з риби парове

Рибу відокремити від кісток і шкіри, зварити, охолодити, пропустити 2-3 рази через дрібну решітку м'ясорубки. Приготувати з молока і борошна білий соус бешамель, остудити, посолити, з'єднати з рибним фаршем і добре вимішати. Білок збити, обережно ввести в рибну масу і злегка перемішати, потім викласти у змащену маслом форму або каструлю і зварити на пару.
На порцію: риба—100 (без кісток і шкіри), яйце— 72, масло вершкове—10, для соусу: борошно пшеничне—5, молоко—50.

Омлет білковий паровий

Білки збити, з'єднати з молоком, додати сіль і ще збити, вилити в змащену маслом форму і приготувати на пару.
На порцію: білки 2 яєць, молоко—80, масло вершкове—2.

Мус з яблук

Яблука промити, очистити, видалити насіннєві коробочки і натерти на дрібній тертці. Очищення залити киплячою водою, варити 5-10 хвилин, процідити. Довести відвар до кипіння, додати лимонну кислоту (за смаком), желатин (замочити за годину до приготування мусу в холодній кип'яченій воді), змішати з тертими яблуками, збити, розлити по формах і поставити на холод.
На порцію: яблука—75, желатин на кінчику ножа, дві столові ложки води для замочування желатину, відвар—100.
Через 9-12 днів від початку гострого або загострення хронічного панкреатиту лікар зазвичай рекомендує розширити дієту. Її потрібно дотримуватися протягом одного-двох років. До рекомендованих вище страв додаються протерті супи, овочеві і круп'яні; локшина, овочеві зрази, макарони, вермішель. Можна їсти бефстроганов з вареного м'яса, варені курку, індичку, кролика шматком. В раціон включаються негострі сири, кефір, хліб пшеничний вчорашньої випічки, нездобне печиво.

Бефстроганів з відвареного м'яса

М'ясо очистити від сухожиль і жиру, зварити, охолодити, нашаткувати соломкою. Приготувати білий соус бешамель. М'ясо покласти в каструлю, залити соусом, посолити, перемішати і варити при слабкому кипінні 10 хвилин. Подаючи на стіл, полити олією і посипати зеленню.
На порцію: м'ясо (без жиру і сухожиль)-90, масло вершкове—5, молоко—50, борошно пшеничне—5, чайна ложка дрібно нарубаної зелені.

Сирний хліб

Білки збити в густу піну, обережно перемішати з натертим на дрібній тертці сиром, викласти у форму на папір, змащену маслом, запекти в нежаркому духовій шафі.
На порцію: сир—50, яйце—3, масло вершкове—2.

Зрази морквяні з сиром, запечені

Моркву очистити, промити, нашаткувати соломкою, припустити в молоці до готовності, засипати манну крупу, перемішати і варити ще 10 хвилин. Морква охолодити, додати 1/4 яйця, сіль і добре перемішати. Сир протерти, змішати з 3 грамами цукру і 1/4 яйця. З морквяної маси зробити невеликі коржі, покласти на середину сир, надати форму пиріжків, обваляти в борошні і залягти в духовій шафі. Перед подачею на стіл полити олією.
На порцію: морква — 150, крупа манна—15, масло вершкове—3, сир—50, цукор—3, яйце—72, борошно пшеничне—5, молоко—30.
Оскільки людям, які потребують дієтичного харчування, потрібно обмежувати багато продукти і точно дотримуватися рецептуру приготування страв, краще придбати ваги. Для зручності наведено приблизні співвідношення обсягу і ваги найбільш часто вживаних продуктів харчування: в одній чайній ложці — 5 грамів вершкового масла, 5 грамів рослинної, 8 грамів цукру, 10 г солі, 8 грамів пшеничного борошна, 9 грамів картопляного борошна.

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: