загрузка...

Дієта № 4 по Певзнеру - допомога в лікуванні

загрузка...
Диета № 4 по Певзнеру

Показання: гострі або загострення хронічні захворювання кишечника, що супроводжуються сильними проносами.
Загальна характеристика: дієта зниженої енергоцінності за рахунок зменшення кількості жирів і вуглеводів, кількість білків, при цьому, відповідає фізіологічній нормі; виключаються хімічні, механічні і температурні подразники, а також продукти, що сприяють бродильних і гнильних процесів в кишечнику.
Хімічний склад і енергетична цінність: білки 90-100 г (60-70% тварини), жири – 70 г (40-50% тварини), вуглеводи – 250 г, енергоцінність – 2000-2050 ккал.
Рекомендовані продукти і страви: хліб пшеничний вчорашньої випічки або подсушеный, сухарі з пшеничного хліба, нездобне печиво, супи на знежиреному слабкому м'ясному або рибному бульйоні з додаванням слизистих відварів манної або рисової крупи; нежирні сорти яловичини, телятини, курей, індиків, протерті і подрібнені, зварені на пару або у воді з додаванням у фарш рису замість хліба; протерті каші – рисова, вівсяна, гречана зварені на воді або знежиреному бульйоні; свіжий прісний сир, яблучне пюре; киселі і желе з соків некислих ягід і фруктів, відвари з сушених плодів чорної смородини, чорниці, кизилу, айви, черемхи; зелений чай, чорну каву.
Виключаються продукти і страви: вироби із здобного тіста, житній, а так само свіжий хліб, млинці і оладки; супи з овочами й крупою, жирні і міцні бульйони, жирні сорти м'яса (свинина і баранина), птахи (качка і гуска), м'ясо, тушковане або смажене шматком, шинка, копченості, ковбаси, м'ясні консерви; яйця; риба жирних видів, копчена, солона, маринована або консервована; незбиране молоко, сметана, вершки, сир; перлова і ячна крупи, пшоно, розсипчасті каші, макаронні запіканки, бобові страви; свіжі овочі, фрукти і ягоди, компоти, мед, сухофрукти, варення та інші солодощі; кава і какао з молоком, газовані і холодні напої.
Режим харчування: їжу варять або готують на пару і використовують у рідкому, протертому або пюреподібному вигляді; рекомендується дробовий прийом їжі в теплому вигляді до 5–б разів на добу при дотриманні постільного режиму.

Примірне одноденне меню дієти № 4.

1-й сніданок: котлети рибні парові (130 г), каша рисова протерта на воді (280 г), чай (200 г).
2-й сніданок: прісний сир (100 г).
Обід: суп-пюре з м'яса (400 г), фрикадельки м'ясні без гарніру (110 м), відвар з плодів чорниці (200 г).
Полуденок: сухарі з пшеничного хліба з цукром, відвар черемхи (200 г).
Вечеря: омлет парової (130 г), каша манна на м'ясному бульйоні (300 г).
На ніч: кисіль із відвару сушених плодів чорної смородини (180 г).
На весь день: сухарі з пшеничного хліба (100 г), цукор (40 г), масло вершкове (10 г).

Дієта № 4б

Показання: коліт і ентероколіт при поєднанні цих захворювань з ураженням шлунка, підшлункової залози, печінки або жовчних шляхів, в результаті застосування дієти № 4.
Загальна характеристика: дієта повноцінна по хімічному складу та енергетичної цінності з невеликим обмеженням споживання солі; створює умови для зменшення запального процесу в кишечнику, сприяє нормалізації порушеного функціонального стану кишківника та інших органів системи травлення (шлунка, підшлункової залози, печінки).
Хімічний склад і енергетична цінність: білки – 100-120 г (60-65% тварини), жири – 100-120 (з переважанням вершкового масла), вуглеводи – 400-500 г, енергоцінність – 2900-3600 ккал.
Рекомендовані продукти і страви: хліб пшеничний підсушений або вчорашньої випічки, сухе печиво, сухий бісквіт, здобні булочки або пироги з сиром, вареним м'ясом, яйцем або з яблуками (обмежено, 1-2 рази в тиждень); супи на овочевому відварі, слабкому знежиреному м'ясному або рибному бульйоні з добре розвареними крупами, дрібно порізаними овочами, фрикадельками; нежирна риба (шматком, варений, заливна), рибні котлети, смажені без панірування; ікра зерниста червона і чорна; некруто зварені яйця, парові омлети; молоко, вершки, некисла сметана, вершкове масло в невеликих кількостях і тільки в стравах, сир свіжоприготований, сир негострий; каші з рису, вівсянки, гречаної січки з додаванням молока; макаронні вироби відварні; морква, кабачки, гарбуз, цвітна капуста, стиглі помідори, картопляне пюре (обмежено); кріп, петрушка, лавровий лист, кориця, ванілін; протерті яблука або печені, стиглі ягоди і солодкі фрукти (полуниця, яблука, груші) в сирому вигляді тільки в невеликих кількостях; киселі, желе, муси, протерті компоти з некислих ягід і фруктів; мармелад, зефір, пастила, джеми і варення з солодких сортів ягід і фруктів; чай, кава, відвар шипшини, ягідні і фруктові соки, розведені водою.
Виключаються продукти і страви: м'які та здобні хлібобулочні вироби; супи молочні, з бобових, розсольники, щі, борщі, окрошка; жирні сорти м'яса і риби, качка, гусак, ковбаси, копченості, консерви; сирі яйця, смажені; молоко, вершки, сметана у натуральному вигляді, молочнокислі продукти з підвищеною кислотністю, гострий сир; крупа перлова, гречана, пшоно, бобові; гриби, редька, редис, капуста, ріпа, бруква, огірки, щавель, цибуля, шпинат, гострі і жирні соуси, перець, хрін, гірчиця; абрикоси, персики, виноград, сливи, диня, кавун, ягоди з грубими зернами, сушені фрукти, морозиво, вироби з кремом, мед; виноградний сік, холодні і газовані напої.
Режим харчування: їжу варять, готують на пару або запікають без грубої скориночки, вживають у протертому або подрібненому вигляді; дробовий прийом їжі 5-6 разів на день.

Примірне одноденне меню дієти №4б.

1-й сніданок: омлет парової (130 г), каша вівсяна (300 г), чай (200 г).
2-й сніданок: яблуко печене (100 г).
Обід: овочевий бульйон з фрикадельками (400 г), котлети м'ясні на пару з відварними макаронами (110 м), фруктове желе (125 г).
Полуденок: сухарики з цукром (25 г), відвар шипшини (200 г).
Вечеря: риба відварна (85 г), картопляне пюре (200 г), гарбузовий пудинг з сиром (220 г).
На ніч: кисіль з полуничного варення (180 г).

На весь день: хліб пшеничний (300 г), цукор (40 г), масло вершкове (10 г).

Дієта № 4в

Показання: як перехідна до раціонального харчування після дієти № 4 при 6острых колітах і ентероколітах у стадії одужання, хронічних ентероколітах у період ремісії, а також при поєднанні цих захворювань з ураженням інших органів системи травлення.
Загальна характеристика: повноцінна за енергетичною цінністю та хімічним складом дієта, створює незначне щадіння кишок і умови для відновлення порушених функцій органів травлення та підтримки стану компенсації.
Хімічний склад і енергетична цінність: білки – 100-120 г (60% тварини), жири – 100-120 г (15-20% рослинні), вуглеводи – 400-500 г, енергоцінність – 2900-3600 ккал).
Рекомендовані продукти і страви: хліб пшеничний вчорашньої випічки, сухе печиво, сухий бісквіт, солодкі сухарі (в невеликій кількості), здобні булочки або пироги з м'ясом, яйцями, яблуками, повидлом, ватрушки з сиром; нежирна яловичина, телятина, кролик, кури, індички (без шкіри), варені, тушковані, запечені, іноді смажені (без панірування); ковбаса дієтична, докторська, молочна; нежирна риба відварна, заливна, парова, іноді смажена (без панірування); некруто зварені яйця, парові омлети; молоко в стравах, сметана некисла в якості приправи молочнокислі напої (кефір, ряжанка), некислий сир, сир негострий, вершкове масло в стравах до 15 г на прийом; всі крупи, крім бобових, у вигляді каш на воді або на воді навпіл з молоком, на м'ясному бульйоні, плов, зрази, котлети (без панірування), макаронні вироби; картопля (в невеликій кількості), буряк, морква, цвітна капуста, гарбуз, кабачки відварні, парові, запечені у вигляді пюре, стиглі помідори в сирому вигляді; приправа (лавровий лист, петрушка, кріп, кориця, ванілін); спілі м'які фрукти та ягоди у сирому вигляді; печені яблука і груші; компоти, киселі, желе, варення, джеми із стиглих ягід і фруктів, компоти з сухофруктів; мармелад, зефір, пастила; чай, кава, какао на воді з молоком, відвар шипшини, соки овочеві, фруктові, ягідні.
Виключаються продукти і страви: м'які та здобні хлібобулочні вироби; міцні і жирні бульйони, розсольник, окрошка; жирні сорти м'яса, баранина, гусак, качка, м'ясні копченості, консерви; риба жирна, солона, в'ялена, копчена; сирі яйця, смажені, варені круто; молоко в натуральному вигляді, гострі і солоні сири, кулінарні жири, страви з бобових культур; гриби, редис, бруква, ріпа, капуста білокачанна, огірки, редька, цибуля, щавель, шпинат; гострі і жирні соуси, перець, гірчиця, хрін; виноградний сік, квас, газовані напої.
Режим харчування: вводяться обмеження на смажену їжу, особливо з паніровкою; прийом їжі здійснюється 5 разів на день.

Примірне одноденне меню дієти № 4в

1-й сніданок: омлет парової (130 г), каша манна (300 г), чай (200 г).
2-й сніданок: терта буряк з рослинним маслом (150 г).
Обід: суп на м'ясному бульйоні із збірних овочів (400 г), відварене м'ясо (55 г), гречана каша розсипчаста (150 г), яблучний компот (180 г).
Полуденок: сухарики з цукром (25 г); відвар шипшини (200 г).
Вечеря: м'ясний рулет, фарширований яєчним омлетом (130 г), тушкована морква (200 г), сирні сирники (150 г).
На весь день: пшеничний хліб (300 г), цукор (40 г), вершкове масло (10 г)

Дієтичне харчування по М. І. Певзнером: Дієта № 0

Дієта № 1 за Певзнером (стіл № 1)

Дієта № 2 по Певзнеру

Дієта № 3 за Певзнером (стіл № 3)

загрузка...


Лікування схожих захворювань
  • Дієта № 11 за Певзнером (стіл № 11) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 1 за Певзнером (стіл № 1) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 5 за Певзнером (стіл № 5) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 15 по Певзнеру (стіл № 15) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 2 по Певзнеру - допомога в лікуванні
  • Дієта № 7 по Певзнеру (стіл № 7) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 3 за Певзнером (стіл № 3) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 13 за Певзнером (стіл № 13) - допомога в лікуванні
  • Дієтичне харчування при гастриті - (сайт лікування)

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код:


    загрузка...