Зимовий раціон - все про лікування

зимний период рацион

Починаючи з осені, варто активно зайнятися зміцненням імунітету, щоб у всеозброєнні зустріти майбутню пору грипу та застуд. Крім дотримання стандартних правил ЗОЖа (прогулянок на свіжому повітрі, фізкультури і відмови від шкідливих звичок), важливу роль відіграє харчування. Завдяки правильно підібраному раціону можна в найкоротші терміни активізувати захисні сили організму для боротьби з інфекціями.

Вітаміни в зимовому раціоні

Найголовніші імунні захисники значно підвищать стійкість організму до несприятливих факторів зовнішнього середовища.
Вітамін С. Це цитрусові (апельсини, грейпфрут, лимони, журавлина, чорна смородина, яблука, квашена капуста, болгарський перець, листові овочі. Достатньо, щоб який-небудь з цих продуктів або їх поєднання обов'язково були включені в ваш щоденний раціон.
Вітамін А: помаранчеві та червоні овочі. Готувати з додаванням масла або сметани.
Вітамін Е: рослинні масла (льняне, оливкова). Норма продуктів з двох останніх груп — до 40 г в день.
Вітаміни групи В: риб'ячий жир, яйця, молоко і сир, по можливості домашні.

Фітонциди в зимовому раціоні

Лідери-«вбивці» хвороботворних мікроорганізмів, грибів і бактерій — цибуля, часник, хрін, редька, ріпа. У свіжому (!) вигляді регулярно додавати в їжу. А можна просто розсмоктувати зубчик часнику.

У стадії загострення хронічних хвороб ШКТ цих продуктів слід уникати.

Клітковина в зимовому раціоні

Природний сорбент важких металів, отрути, «поганого» холестерину, активує імунні клітини, нейтралізує запальні процеси. Вівсянка, бобові, яблука, висівки. Норма вуглеводів, в яких переважно містяться харчові волокна, — 270-350 г в день.

Мінерали в зимовому раціоні

Відіграють одну з провідних ролей в діяльності імунної системи (цинк, селен, йод). Морська риба (раз в тиждень — 100-150 г), жовтки яєць (три на тиждень), зелений горошок, насіння соняшника, морська капуста, морква, спаржа, квасоля.

Біфідобактерії в зимовому раціоні

Створюють сприятливе середовище для розмноження клітин-захисників, знищують хвороботворну мікрофлору кишечника.
Кефір, ряжанка, кисляк, квашені продукти. Добре — склянка кисломолочного напою щодня ввечері.
Ганна Заянчковская, лікар-терапевт, Мінськ р.
Джерело: Свати на пенсії, №9, 2016г

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: