Народні засоби в лікуванні діабету - все про лікування

диабет

Цукровий діабет першого типу — це захворювання, викликане руйнуванням клітин підшлункової залози, що виробляють інсулін.Найчастіше руйнування клітин має аутоіммунну природу. Дефіцит інсуліну призводить до развитиям гіперглікемії (підвищення рівня глюкози в крові) та тяжким метаболічним порушенням. Інсулінозалежний цукровий діабет — це довічна потреба введення інсуліну. На жаль, трави в даному випадку безсилі. Поданим наукових досліджень не виявлено переконливого способу запобігання розвитку цукрового діабету першого типу, хоча дослідження в цьому напрямку активно ведуться. Тому все лікування зводиться до введення інсуліну, харчування з урахуванням хлібних одиниць і регулярної фізичної навантаженні. Це дозволяє пацієнтам підтримувати нормальний рівень цукру в крові і запобігає розвитку ускладнень діабету.

Що відбувається при діабеті? На тлі ожиріння порушується вуглеводний обмін, тканини починають «чинити опір» вкладення глюкози. Для її засвоєння організм виробляє все більше інсуліну. Але настає такий момент, коли і цей рівень інсуліну виявляється недостатнім. Підвищується цукор в крові. Розвивається так званий інсулінонезалежний, або діабет II типу.
Але справа-то в тому, що високий рівень інсуліну призводить і до підвищення артеріального тиску. Плюс до того при діабеті страждають нирки. Це також сприяє гіпертонії. Порушується жировий обмін, у крові підвищується холестерин і тригліцериди. А це - прямий шлях до інсульту, інфаркту, важких порушень кровообігу. Ось такий порочне коло.
Як визначити наявність зайвої ваги?
Для чоловіків: співвідношення об'єму талії до об'єму стегон не повинно бути більше одиниці. Іншими словами: талія джентльмена не повинна бути більше стегон. Жінкам корисно перевірити свою «стрункість» так: вимірюємо талію, потім стегна. Ділимо обсяг талії на обсяг стегон. Результат не повинен бути більше 0,85.
Інша система самоконтролю - з допомогою так званого індексу Кетле. Виміряйте свою вагу в кілограмах. Потім свій зріст у метрах зведіть в квадрат. Розділіть перше на друге. Отримане число повинне бути менше 25. Якщо ж воно більше 30 - це вже ожиріння. А значить, ризик і діабету, гіпертонічної хвороби. (До речі, і багатьох інших недуг.)
Отже: перше - худнути, потім стежити за тиском. Поміряти в крові цукор, холестерин, тригліцериди. Якщо ці показники «пустують», з допомогою лікарів привести їх у норму. Бо все це «мовчазні» вбивці. Тому що на перших порах людина не відчуває ні підвищеного тиску, ні цукру. Рівно до тих пір, поки не відбудуться незворотні зміни, іншими словами, поки не почнеться хвороба.
Можливо, не всі знають, що при діабеті навіть ішемічна хвороба серця часто тече майже без симптомів, непомітно. Тому саме у діабетиків часто трапляються так звані «німі» інфаркти. Ось, що необхідно абсолютно всім. Зверніть увагу на своє харчування. Воно у нас в основному - жирове та вуглеводне. А має бути - білкове. Бажано: птиця, риба, олія, овочі (не картоплю), зелень. Якщо молоко - вибирайте менш жирне, то ж відноситься і до сиру. Більше фруктів, більше продуктів, що містять рослинну клітковину: геркулес, буряк, чорнослив. Ми вживаємо взагалі дуже багато калорій, а треба від 15 до 30 кілокалорій на кілограм ваги в день. (Калорійність зараз вказана практично на всіх продуктах.)
Ще дуже важливо - не палити. Палити - і при цьому займатися своїм здоров'ям - марно.

Значно знизити ризик захворювання на діабет здатні фізичні вправи, зокрема, ходьба, стверджують американські вчені. Фахівці Університету штату Південної Кароліни провели дослідження півтора тисяч чоловіків і жінок у віці 40-70 років з нормальним і підвищеним вмістом цукру в крові. У результаті вони встановили: фізичне навантаження, наприклад, під час ходьби або бігу, стабілізує вміст в організмі інсуліну, брак якого викликає діабет.
Висновки дослідження також підтверджують, що фізична активність дозволяє попередити хронічні захворювання серцево-судинної системи. Зараз фахівці національних центрів з контролю і профілактики захворювань настійно рекомендують хоча б 30 хвилин на день присвячувати занять фізкультурою і прогулянці на свіжому повітрі. Порада ця, підкреслюють медики, практично «безкоштовний»: він не вимагає ніяких матеріальних витрат і особливих зусиль.

Народні засоби при діабеті

  • Відмінний засіб при діабеті - настій жита. Півлітрову банку жита промити, висипати в трилітрову банку і залити окропом. Поставити цю банку в каструлю з гарячою водою (на водяну баню). Від моменту закипання води в каструлі тримати її на вогні протягом 35-40 хв. Потім процідити отриману рідину і пити по півсклянки перед їжею. А також можна вживати настій у будь-який момент, коли захочеться пити замість чаю. Зберігати настій в холодильнику, перед вживанням злегка підігрівати.
    Це ефективний засіб, але не думайте, що цукор нормалізується через тиждень. Наберіться терпіння.
  • Наступне засіб при діабеті - стахіс (овочеве лікарська рослина). Частина їсти сирим, а частина засушіть. Сухий стахіс вживайте замість пігулок.
  • Ще один чудовий засіб - вівсяний кисіль. Він особливо корисний при захворюваннях печінки, нирок, підшлункової залози, при діабеті, очищає організм, а також покращує обмін речовин, зміцнює імунітет. Приготування: Двох - або трилітрову банку заповніть наполовину геркулесом або перемеленої на кавомолці вівсяної крупою і залийте прохолодною кип'яченою водою до "плічок". В якості закваски додайте шматочок житнього хліба і поставте до батареї, закривши банку кришкою і обгорнувши теплою хусткою. Через 2 доби перебродившую суміш процідіть через друшляк, попередньо накривши його марлею. Гущавину, що залишилася промити холодною кип'яченою водою, перешкодити дерев'яною ложкою. Всю зібрану в каструлі воду розлити по банках. Банки закрити кришками і поставити відстоюватися на 16-20 годин. В банках утворюється два шари: верхній - вода, нижній - білий осад. Воду обережно злити з допомогою гумової трубки в каструлю (кисла вода). Осад перекласти в окрему банку і поставити в холодильник. Це концентрат для вівсяного киселю. Тепер можна приступати і до приготування самого кисіля.
    Щоранку 2-3 столові ложки концентрату добре розмішати у двох склянках води. Довести до кипіння, інтенсивно помішуючи дерев'яною ложкою. Кип'ятити не більше 5 хвилин. За хвилину до кінця варіння додати в кисіль рослинне масло. Солити кисіль не потрібно, але можна додати трохи сушеної морської капусти. Кому подобається кислий смак, може розбавити концентрат «промивної водою (залишилася від приготування концентрату) або сироваткою.
    Кисіль рекомендується пити щодня вранці в теплому вигляді з шматочком діабетичного або житнього хліба. На склянку киселя - столова ложка рослинного масла, 100 г хліба. Після киселя рекомендується нічого не їсти протягом 3-4 годин.
  • Візьміть 100 г лимонів, 100 г петрушки, 30 г часнику. Лимон з шкіркою і часник прокрутити через м'ясорубку. До суміші додайте петрушку. Приймати до їди по 1 ч. ложці. Довго жувати, а потім ковтати. Кажуть, що вже після двотижневого курсу лікування рівень цукру в крові значно знижується. Приймати цей склад можна постійно.
    Чорниця не шкідлива. Більш того, настій листя чорниці знижує рівень цукру в крові та сечі.
  • Насіння дині для зниження цукру

    Для зниження цукру в крові розмолоти в кавомолці насіння дині і 1 ст. ложку борошна залити склянкою окропу, наполягати, поки не охолоне. Пити перед їжею по 1 склянці 3 рази в день. Після місяця прийому здати кров на цукор (він повинен обов'язково зменшитися), але при необхідності продовжити динне лікування.

    У початковій стадії діабету допоможуть народні засоби

    • З'єднайте коріння лопуха -1 частина, сухі стулки стручків квасолі -1 частина, листя чорниці - 1 частина. 60 г цього збору залийте 1 л холодної води і дайте настоятися 12 годин. Потім кип'ятіть 5 хв. і дайте настоятися, укутавши, ще 1 годину, після процідіть. Приймайте засіб по 3/4 склянки 5 разів на день, через 1 годину після їжі.
    • 1 ст. л. сухої подрібненої кори осики залийте 2 ст. води і кип'ятіть 30 хв. на малому вогні. Дайте настоятися, укутавши, 2-3 години, після процідіть. Приймайте по 1/5-1/4 склянки 3 рази в день за 30 хв. до їди. Курс -3-4 місяці. Добре допомагає в початковій стадії діабету

    Дієта хворих на цукровий діабет

    Дієта хворих на цукровий діабет повинна бути переважно рослинно-молочної: з овочами, фруктами, горіхами, ягодами, різними кисломолочними продуктами, сиром з коров'ячого молока і домашнім сиром. У спеціалізованих чайних магазинах є в продажу чайні напої з чорниці з цикорієм і чорниці з чебрецем, які дуже корисні для хворих на діабет.При діабеті корисні грейпфрути (їх можна їсти в необмеженій кількості), а також бобові, огірки, цибулю і часник. Не можна не згадати про такому унікальному і універсальному рослині, як стевія, яка у десять-п'ятнадцять разів солодше цукру і складе конкуренцію і йому, і його штучним замінників. Микола ПОГРЕБНЯК, лікар, р. Умань

    7 продуктів при підвищеному цукрі

    Кожен день хоча б один з продуктів включіть в свій раціон
    • Вівсяна каша (краще варити на воді) — одна тарілка на день. Вівсянка також знижує рівень холестерину в крові і корисна для слизової шлунка.
    • Топінамбур — 100 г в день. Є сирим, додавати в салати. Можна тушкувати з овочами. Топінамбур благотворно впливає на зір, покращує роботу серця.
    • Риба тріска — 150-200 г в день. Краще не смажити, а тушкувати з овочами або запікати в духовці. Цей сорт риби корисний також і при йододефіциті.
    • Плоди шипшини — заварювати в термосі на ніч (2 ст. л. сухих подрібнених плодів на 0,5 л окропу і пити по 250 мл настою в день.
    • Кориця — з'їдати по 5-10 г порошку в день, додаючи в чай або овочеві салати.
    • Капуста білокачанна-200 г в день (квашена, тушкована, варена, а краще сира). Корисна вона і для шлунка з кишечником.
    • Зелений чай — 1 -3 склянки в день.
    Хворі на діабет не повинні відчувати почуття голоду. Харчуватися слід невеликими порціями п'ять-шість разів на день: перший сніданок, легкий другий сніданок, обід, легкий полуденок, перший вечерю і легкий другий вечеря. На полуденок краще з'їсти один-два фрукта, а на легку вечерю випити склянку нежирної кисляку.
    Крім семи основних, будуйте своє меню на тих продуктах, які порекомендує вам лікар. Віддавайте перевагу чорному хлібу (200-300 г на день), м'яса нежирних сортів (телятина, яловичина, свинина, індичка, курка, кролик), яке варите або тушкуйте з овочами. Їжте нежирну рибу (крім тріски — щуку і судака). З овочів налягайте на огірки, капусту, моркву, кабачки, буряк і картопля сира, варена або печена. Вершкового або рослинного масла за нормами покладається не більше 40 г в день, сиру — 100-200 г нежирного кефіру — один-два склянки, яєць — одне-два.
    Дозволено 100-200 г в день кисло-солодких фруктів і ягід (сирих або в компотах). Це апельсини, антонівські яблука, червона смородина, журавлина та ін. Під забороною банани і виноград.
    Макаронні вироби, крупи і бобові сестра включайте в меню в обмеженій кількості, супи варіть тільки легкі, нежирні. У загальному і цілому, з урахуванням семи корисних продуктів, ваше харчування завжди буде різноманітним, а головне — лікувальним.

    Вівсяний напій та інші кошти від підвищеного цукру

    Вівсяний напій. Перебрати і промити 1 ст. зерен вівса залити 1 л окропу і варити на малому вогні до випаровування чверті рідини. Процідити і пити по 0,5 склянки, додаючи мед, три рази в день за півгодини до їжі. Курс — два-три тижні, тиждень перерву і повторити прийом. До речі, цей вівсяний напій можна вживати і як загальнозміцнюючий засіб при занепаді сил, весняному авітамінозі і шлунково-кишкових захворюваннях.
    Допомагає знизити рівень цукру в крові і такий засіб. Подрібнити у кашку по 1 ст. ягід журавлини, чорниці, шипшини, один лимон, яблуко. Залити 1 л окропу і настоювати 30-40 хвилин. Пити три-чотири рази на день по 0,5 ст. цього оригінального «компоту», який до того ж зміцнює імунітет і покращує діяльність серця.
    Відмінний засіб при діабеті - топінамбур. Його ще називають земляною грушею, він містить так потрібний для хворих на діабет інулін. Для цілющого засобу необхідно натерти на тертці бульби топінамбура і 100 г м'якоті залити 1 ст. окропу. Настояти масу 20 хвилин, процідити, віджати. Приймати по 2 ст. л. настою тричі на день за 20 хвилин до їжі.

    Молочна закваска і гречка при підвищеному цукрі крові

    Закваска на основі домашнього коров'ячого молока від підвищеного цукру в крові: в 3 л рідини розвести 100 г свіжих дріжджів і поставити сквашиваться при кімнатній температурі. Через чотири дні стала пити по 50 мл за півгодини до їжі три рази на день. Банку з молоком тримати в холодному місці. На курс лікування потрібно 6 л закваски. Другу банку подруга «закласти» в міру «виснаження» першою, щоб не було перерви в лікуванні. Його ефективність підтвердять хороші аналізи: цукор знизиться до норми.
    Але можна застосувати ще один народний засіб. З вечора залити 2 ст. л. промитої гречаної крупи, 1 ст. кислого молока, настояти ніч, а вранці з'їдати «кашу» за годину до основної їжі. Робити так або через день, або щодня. Така гречка не тільки виводить з крові зайвий цукор, але і очищає судини від холестеринових бляшок, нормалізує стілець, оздоровлює і омолоджує організм.

    Рецепт, який допомагає нормалізувати рівень вмісту цукру в крові.

    Промивають 0,5 ст. неочищених насіння соняшнику і заливають на ніч в термосі 1 л окропу. Вранці проціджують і за день випивають весь настій невеликими порціями. Курс — два тижні, два тижні перерва, і повторюю прийом. І так постійно. Насіння після настоювання з'їжте, вони дуже смачні, як ніби тільки що вылущили з кошика.

    При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.





    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: