Чай - корисні властивості чаю - допомога в лікуванні

Целебные свойства чая

Чаєм прийнято називати спеціально оброблені листя чайного куща, а також приготовлений з цих листів тонізуючий напій. В залежності від кількості і якості операцій, яким піддається чайний лист в процесі промислового приготування, створюються різні типи і сорти готового чаю. Найбільш поширеними типами чай чорний і зелений, кожен з яких має кілька сортів і різновидів. В деяких країнах (Китай, Індія та ін) виробляють також червоний і жовтий чай.

Чорний і зелений чай роблять з листя одного і того ж чайного куща. Для отримання чорного чаю листя спочатку зав'ялюють, в результаті чого в них підвищується концентрація клітинного соку і сухої речовини. Після цього чайне листя скручують у спеціальних машинах - ролерах. Метою цієї маніпуляції є порушення цілісності тканин чайного листа, в результаті якого в ній починаються процеси ферментації. В результаті дії ферментів чайного листа в ньому відбуваються хімічні перетворення, в результаті яких утворюються ті речовини, які визначають якості чаю, його смак, аромат і настій. Саме в результаті скручування і ферментації листя чаю набувають звичну для нас форму і чорно-коричневе забарвлення. Після цього чай висушують, просівають і сортують. Зелений чай, на відміну від чорного, не проходить процедури зав'ялювання і ферментації, завдяки чому краще зберігає свій природний колір. Крім того, з-за кращого збереження складу зелений чай володіє найбільш вираженими профілактичними і лікувальними властивостями.

Корисні властивості чаю не обмежуються його тонізуючу дію. Чай містить:

  • вітаміни: каротин, В1, В2, нікотинова кислота (вітамін РР), пантотенова кислота (вітамін В15), С і Р;
  • дубильні речовини (головним чином танін);
  • алкалоїди: теїн (кофеїн), теобромін, теофілін та ін;
  • катехіни;
  • ефірні масла;
  • пігменти;
  • понад 20 мікроелементів (кальцій, калій, марганець, залізо, фосфор, йод і ін).
  • Смакові властивості чаю, а саме його специфічний терпкий смак, обумовлений вмістом у чайному листі дубильних речовин. Ароматичні властивості чаю залежать від вхідних в його склад ефірних масел. Тонізуючу властивість чаю пов'язано з дією алкалоїдів, у першу чергу теїну.

    Протипухлинну та радіопротекторну властивості чаю

    Перевірка японськими вченими радіопротекторних властивостей чаю на тварин, яким був введений стронцій-90 (радіоактивний нуклід стронцію) у смертельній дозі, показала, що чай здатний поглинати до 90% небезпечного ізотопу. Іншими словами, речовини чаю майже повністю блокують вплив радіоактивного речовини на організм. При одночасному введенні стронцію-90 і чаю, танін адсорбує і знищує стронцій раніше, ніж той встигає проникнути в кістковий мозок.

    Експерти вважають, що зелений чай володіє протипухлинною дією і може бути використаний для боротьби з раком. Нещодавно проведені дослідження сінгапурських учених колеги показали, що протираковий препарат Герцептин може бути ефективно використаний у комбінації з епігаллокатехін галлатом - катехіном, що входять до складу зеленого чаю. Слід вказати на високий рівень споживання зеленого чаю у азіатських народів. Можливо цим пояснюється більш низький рівень захворюваності на рак кишечника, молочної залози та пухлини інших локалізацій у далекосхідному регіоні в порівнянні з таким у країнах Європи та Північної Америки.

    Використання чаю в дієтології

    Полезные свойства зелёного чая

    Чай має сильну бактерицидну і бактеріостатичну властивостями. Завдяки цьому чай здавна застосовували для лікування виразок та опіків, промивання гнійних очей, припинення блювоти. При цьому найбільш вираженою бактерицидною дією володіє зелений чай. Відчуваючи дію зеленого чаю хворих на дизентерію і черевним тифом, туркменський лікар С. В. Бердиєва помітила, що в найбільш важких випадках дизентерійні палички пропадали вже на 2-3 день лікування, а повне одужання настало на 5-10 день, тоді як при звичайному лікуванні на це потрібно кілька тижнів. Примітно, що на другий день після приготування настій зеленого чаю проявляє бактерицидні властивості сильніше, ніж свіжоприготований. У 1956 році, проводячи досліди на мишах, заражених дизентерійної культурою Флекснера, та ж доктор Бердиєва експериментально встановила, що найбільш вираженими бактерицидними властивостями володіє 10% відвар зеленого чаю.

    Відзначається позитивний вплив чаю на стан нирок і сечовивідних шляхів. Завдяки вмісту теоброміну чай має легку сечогінну властивість. Є відомості про ефективність чаю профілактики утворення каменів у печінці, нирках і сечовому міхурі.

    Крім іншого, корисні властивості чаю включають позитивне його дію на стан серцево-судинної системи. Чай з плодів айви добре допомагає при серцевих набряках. Наявність солей заліза обумовлюють позитивний вплив чаю на процеси кровотворення. Залізо сприяє підвищенню кількості в крові еритроцитів, а катехіни чаю активізують діяльність селезінки і печінки. Особливо корисний в цьому відношенні зелений чай, що містить найбільшу кількість вітамінів С і Р, які сприяють зменшенню проникності і ламкості капілярних судин, знижуючи тим самим ймовірність виникнення крововиливів.

    Важко переоцінити значення чаю для лікувального та профілактичного харчування. Давно помічено, що міцний чай можна використовувати як дієвий засіб при розладах травлення. Більше того, при гострих розладах функцій травного тракту, чай фактично залишається єдиним продуктом, який хворий може вживати в їжу. Чай включений в добовий раціон багатьох дієт за системою професора М. І. Певзнера (див. Дієта №1, Дієта №2 та ін). Пиття теплого чаю без цукру допомагає впоратися з почуттям голоду при дотриманні різних дієт.

    Завдяки вираженому закрепляющему властивості, чай застосовується при діареї з вираженими диспепсичними явищами. Хворому призначають 1 або 2 розвантажувальних дні, протягом яких дозволяється прийом 1,5-2 літрів рідини на добу у вигляді міцного чаю з лимоном і цукром на 5-6 прийомів.

    Чай входить до складу різних розвантажувальних дієт:

    Чайна дієта
    Показання до застосування: гострі або загострення хронічних ентеритів і колітів з профузными проносами.
    Добовий раціон: 5-6 склянок чаю свіжозавареного і 100-120 грам цукру на день, по склянці через 3 години.

    Цукрова дієта
    Показання до застосування: гострий нефрит, ниркова та печінкова недостатність.
    Добовий раціон: 5-6 разів на день по склянці чаю з 30 грамами цукру.

    Важливе значення для вилучення корисних властивостей чаю має його правильне заварювання. Для цього необхідно використовувати тільки свіжу, один раз вскипяченную воду; в іншому випадку, смачного напою не вийде. Заварювати чай слід у фарфоровому або фаянсовому чайнику, попередньо ополоснувши її окропом. У чайник засипають потрібну кількість сухого чаю і наполовину заливають окропом, після чого накривають лляною або бавовняною серветкою. Через 5 хвилин доливають чайник окропом доверху. Для такої заварки знадобиться 1 чайна ложка сухого чаю на кожну склянку води і ще 1 чайна ложка на весь чайник в цілому.

    Використання чаю в косметології

    Не дивно, що корисні властивості чаю оцінили і косметологи. Екстракт зеленого чаю входить до складу багатьох косметичних засобів. Вже багато років чайне масло використовується в фармацевтичній промисловості для виробництва високоякісних косметичних препаратів. Мило, виготовлене з чайного масла не вимагає підфарбовування, завдяки красивому природному желтыому кольором. Крім того, завдяки сапоніну мило з чайного масла відрізняється твердістю і менше стирається.

    Вітамін В2 (рибофлавін), що міститься в чайному листі, надає благотворний вплив на стан шкіри, дозволяючи їй зберігати еластичність. Рибофлавін запобігає або знижує лущення і сухість шкіри, полегшує перебіг екземи. Чай також є гарним засобом для зміцнення коренів волосся, перешкоджає їх випаданню, появі лупи і т. п.

    У косметологічних клініках застосовуються обгортання з зеленим чаєм і водоростями, які сприяють поліпшенню регенерації шкіри, уповільнює процеси старіння. Зелений чай володіє потужним антиоксидантним дією, допомагає вивести з організму надлишки рідини, прискорює виведення токсинів, має антицелюлітну дію, покращує мікроциркуляцію в тканинах.

    Компреси з зеленого та чорного чаю мають заспокійливу і протизапальну дію на очі і повіки. Теплим настоєм середньо завареного чаю змочують косметичні тампони і накладають їх на закриті очі на 1-2 хвилини, процедуру повторюють 3 або 4 рази. Після цього на закриті очі на 1 або 2 хвилини накладається холодний компрес. використовується як звичайний чай, так і в суміші з ромашкою або м'ятою.

    Позитивний косметичний ефект дають шматочки льоду з відвару зеленого чаю. Середньо заварений чай заливають у форму для льоду і залишають в морозилці до повного заморожування. Після цього, загорнувши отримані льодинки в марлеву серветку, легкими рухами розтирають шкіру під очима в напрямку від скроні до носа.

    Використання чаю в народній медицині

    У народній медицині корисні властивості чаю використовуються досить широко. Відвар чаю застосовується при опіках, розладах шлунка і кишечника, простудних захворюваннях і ін Вільям Похльобкін наводить кілька старих народних способів застосування чаю при різного роду захворюваннях:

  • Охолоджений міцний настій суміші чорного і зеленого чаю з невеликою кількістю сухого вина (1 чайна ложка на 1 склянку чаю) можна використовувати як засіб для промивання очей при запальних ураженнях століття, кон'юнктивітах.
  • Міцний гарячий чай з молоком і цукром є протиотрутою при алкогольних інтоксикаціях, а також деяких наркотичних отруєннях (наприклад люминалом).
  • Міцно заварений зелений чай можна використовувати для лікування зовнішніх виразок, а також виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки за умови його систематичного вживання.
  • Теплий чай середньої заварки з медом, лимоном і чорним перцем виявляє потогінну і сечогінну властивості, що корисно при лікуванні простудних захворювань легень і верхніх дихальних шляхів (тонзиліт, ларингіт та ін).
  • Сік чайного листа, екстракт чаю або розтертий в порошок сухий чай, завдяки вираженим бактерицидній і бактериостатическому властивостями, які можна використовувати як засіб для загоєння опіків.
  • Позбутися від почуття нудоти, а також при позивах на блювання у вагітних жінок, при морської хвороби і закачуванні в автотранспорті, допомагає жування сухого зеленого чаю.
  • У китайській медицині чай використовується як одне з найбільш сильних засобів профілактики склерозу. Однак корисні властивості чаю в китайській медицині не завжди використовуються звичним для нас способом. Наприклад, щоб швидше гоїлися рани, рекомендується впливати на мову терпким смаком. Потрібно набрати в рот теплий чай і потримати 5-10 хвилин. Важливо щоб при цьому мова була повністю покрита рідиною. Щоб рана гоїлася швидше, таку процедуру рекомендується проводити двічі в день.

    Заходи обережності при вживанні чаю

    Незважаючи на володіння безліччю корисних властивостей, вживання чаю може бути пов'язано з деякими ризиками для здоров'я. Всіх, хто віддає перевагу пити дуже гарячий чай, слід застерегти від можливих опіків слизових оболонок ротової порожнини та стравоходу. При систематичному виникненні ці опіки можуть привести до виникнення раку губи, стравоходу. Хоча безпосередньою причиною цього буде не чай, а сам факт опіку. У той же час, згідно з відомостями від згаданого вище Похльобкіна, якщо чай заварений досить міцно, то навіть при опіку негативних наслідків бути не повинно, особливо якщо це зелений чай.

    Негативну дію на стан здоров'я може надавати недоброякісний чай, отримує шкідливі якості або в результаті недотримання технології виробництва, або внаслідок неправильного зберігання. Так, чай здатний поглинати пари інсектицидів, пестицидів, бензину та інших шкідливих для організму речовин, акумулювати їх у надзвичайно великій концентрації. В результаті вживання такого "чаю" можливі отруєння, які можуть носити нечіткий, нерізкий характер, чим зумовлена складність їх своєчасного розпізнавання і лікування.

    Джерела:
    1. Чай, його історія, властивості і вживання / Ст. Ст. Похльобкін - М.: Центрполиграф, 2001.
    2. Культура харчування: Енцикл. справ. / під ред. І. А. Чаховского, - Мінськ.: Білорус. Енц., 1992.
    3. Наукові основи здорового харчування / під ред. Ст. А. Тутельяна, – М: Видавничий дім «Панорама», 2010.
    4. Дієтологія / під ред. Ю. А. Барановського, - СПб.: Пітер, 2008.





    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: