загрузка...

Схудненнянавіщо повним людям потрібен йод? - все про лікування

Рекламний блок

Хоча повнота сама по собі не є захворюванням, проте, зайва вага, як правило, свідчить про серйозні погрішності в харчуванні.

Однією з причин набору ваги може служити хронічний дефіцит в їжі такого важливого мікроелемента, як йод.

При цьому, повні люди часто навіть не припускають, що їх повнота пов'язана з недоліком йоду в їжі і продовжують катувати себе всілякими дієтами і голодуваннями, що, природно, тільки погіршує ситуацію.


Визначити брак йоду в організмі можна за хронічної млявості, загальмованості, постійного відчуття нездужання, небажання рухатися і що-небудь робити, сонливості, втоми від шуму і спілкування з людьми (емоційна втома).

Йод потрібен для захисту організму від хвороб і передчасного старіння. Йод необхідний для роботи мозку, але, в першу чергу, він необхідний для правильної роботи щитовидної і прищитовидних залоз. У нашому тілі міститься всього 25-50 мг йоду, причому чимала частина (8-10 мг) накопичується в щитовидній залозі.

Коли нам довгий час не вистачає цього елемента, виникають розлади функції щитовидної залози, проявлющиеся у її збільшенні (Базедова хвороба, інші назви: дифузний токсичний зоб, тиреотоксикоз, хвороба Грейвса), одутлість (пастозність) особи, спільною набряку шиї та тіла, збільшується ризик захворювань раком і серцевих хвороб, а у дітей навіть розвивається кретинізм. Нестача йоду погано позначається на загальній працездатності і витривалості організму, стресостійкості та стійкості до інфекційних захворювань.

Продукти в яких міститься йод:

Йод міститься в морських водоростях, морській капусті, морській рибі, риб'ячому жирі, в картоплі, огірках, моркві, перці, часник, салаті, шпинаті, редьці, спаржі, помідорах, ревені, капусті, цибулі, дурнишнике (трава). Є він в ягодах і фруктах - полуниці, бананах, журавлині, чорноплідній горобині, яблуках (насіння), горіхи (ядра, околоплодник, листя), гречки, жита, вівсі, горосі, а так само в грибах, яйця (жовток) і т. д.

Головним джерелом йоду є морепродукти, особливо ламінарія (морська капуста). Велика кількість йоду міститься в морській рибі (особливо в жирній), що, в поєднанні з поліненасиченими жирними кислотами, захищає судини від освіти холестеринових бляшок і розвитку атеросклерозу, допомагає підвищити ясність розуму, зміцнити пам'ять, поліпшити психомоторні реакції. У морській рибі і продуктах моря вміст йоду досягає 300-3000 мкг на 100 г продукту.

Крім того, йод містять фейхоа, йодована сіль, макарони, хліб, овочі і фрукти (особливо хурма).

У насінні яблук міститься дуже багато йоду: якщо з'їсти 5-6 яблучних зерняток, то організм отримає добову дозу йоду.

У невеликих кількостях йод міститься в молоці і м'ясі, яйцях і зернових продуктах.

Людям, страждаючим надмірною вагою, необхідно додавати в готові страви замість солі порошок бурих морських водоростей, споживати жирну морську рибу, краще тушковану, або варену, щоб зберегти йод при тепловій обробці. Робіть салати з морської капусти і овочів, які мають високий вміст йоду.

Для лікування щитовидки застосовують відвар трави нетреби, який зменшує збільшену щитовидну залозу. Робити це треба з обережністю, оскільки, нетреба - отруйна рослина. Крім того, використовують препарати, що містять перстач білу.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Гіперпаратиреоз та сечокам'яна хвороба - все про лікування
  • Гіпофункція, гіперфункція щитовидної залози, вузли. Лікування народними зас ...
  • Недолік йоду в організмісимптоми, лікування, профілактика
  • Все про йод
  • Продукти, що містять йод
  • Гіпертиреоз
  • Ендемічний зоб - причини, симптоми, діагностика і лікування
  • Захворювання щитовидної залози
  • Усе про йод

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: