загрузка...

Харчування після видалення жовчного міхура - все про лікування

Рекламний блок

у кого удален желчный пузырь

Здавалося б, після видалення жовчного міхура (холецистектомії) всі страждання хворого жовчнокам'яною хворобою залишилися позаду. Але, на жаль, у деяких з'являються неприємні відчуття в правому підребер'ї, під ложечкою. Крім нападів жовчної (печінковій) кольки виникають нудота, відрижка з'їденої їжею, повітрям або гіркотою, сухість, гіркота в роті, присмак жиру. Нерідко турбують лихоманка, нестійкий стілець, здуття живота (метеоризм). Всі ці симптоми не завжди пов'язані з ураженням жовчних шляхів і операцією, хоча подібні стани зазвичай об'єднують в одну групу під назвами «постхолецистектомічний синдром», або «синдром після холецистектомії».
Жовчнокам'яна хвороба практично завжди супроводжується порушеннями жовчовиділення і рухової функції загального жовчного міхура, шлунка, дванадцятипалої та товстої кишки. Холецистектомія позбавляє хворого від патологічно зміненого жовчного міхура, але не від супутніх захворювань: запалення жовчних шляхів, ураження печінки та підшлункової залози. Вони іноді навіть загострюються після хірургічного втручання.
Лікування хворих, що перенесли операцію, лікар проводить диференційовано в залежності, скажімо, від характеру обмінних порушень, наявності інфекції або застою жовчі, дискінезії жовчних шляхів.
Пацієнт повинен знати, що їжа може грати роль і хвороботворного, і лікувального чинника при патології печінки, жовчовивідної системи та інших органів травлення. Наприклад, дуже холодна їжа викликає спазм воротаря шлунка, рефлекторно передається на жовчні протоки і сфінктери. Тугоплавкі жири (сало, маргарин) і екстрактивні речовини (міцні бульйони), перець, пиво, вино, сиропи, оцет, прянощі при дискінезії жовчних проток можуть посилити їх спазм, який проявляється нападами болю в правому підребер'ї і подложечной області. Рясне кількість їжі затримується в шлунку, що подовжує період евакуації зі шлунка, а значить, і період секреції і надходження жовчі в кишечник. Навіть цей короткий перелік неадекватних реакцій жовчовивідних шляхів на похибка в харчуванні, переконує в необхідності дотримуватися дієти.
Відразу після холецистектомії призначають дієту № 5а щадну, що допомагає відновити функціональний стан печінки, зменшує запальний процес в жовчовивідних шляхах і підшлунковій залозі.
Перші півтора-два місяці після операції всі страви готують у вареному вигляді або на пару, протертими. Добовий раціон у цей час містить приблизно 2300 кілокалорій (близько 100 грамів білка, 50-60— жирів, 250-280— вуглеводів). Кухонної солі -8 грамів, кількість вільної рідини— до півтора літрів. Супи — протерті з овочів (моркви, цвітної капусти, помідорів), круп (вівсяної, рисової, манної), вермішелі на овочевому відварі. Можна їсти сухарі з пшеничного хліба, пшеничний хліб вчорашньої випічки, печиво з несдобного тесту.
Щадна дієта рекомендує:
М'ясні і рибні страви з нежирних яловичини або курки, риби (тріска, судак, щука, крижана, хек) у вигляді суфле, кнелей, парових котлет, биточків, фарширований білковим омлетом м'ясний, курячий і рибний рулети; запіканки з вермішелі і локшини з вареним м'ясом; курку і рибу можна їсти шматком, але без шкірки.
Дозволяється одне яйце в день або білковий омлет паровий. Незбиране молоко включають в раціон тільки при його гарній переносимості; сир— бажано знежирений і прісний у вигляді пудингів, суфле; сметана як приправа.
Овочі (гарбуз, кабачки, цвітна капуста, морква, картопля) краще є у відварному вигляді, тушковані. Можна готувати протерті пудинги з моркви, моркви з сиром.
Фрукти і ягоди рекомендуються тільки стиглі і солодкі у вигляді протертих компотів, киселів, мусів, желе; яблука печені: виноград без шкірки. Цукор, цукерки, варення потрібно різко обмежити.
З жирів— масло вершкове, тільки для приготування страв.
Фруктові, ягідні, овочеві соки краще пити розведеними навпіл з водою. Корисний відвар з плодів шипшини. Можна пити неміцний чай, слабкий сурогатну каву з молоком.
Через два місяці можна переходити на дієту № 5.
Вона забезпечує вже більш повноцінне харчування, активізує компенсаторні механізми, стимулює ферментативні, білково-синтезуючі процеси в печінці, виведення жовчі, сприятливо впливає на функції тих органів і систем, які часто втягуються в патологічний процес при хронічних ураженнях гепато-біліарної системи. Калорійність добового раціону збільшується на 700-900 кілокалорій— за рахунок жирів (80-100 г), вуглеводів (близько 400). Кількість вільної рідини — до двох літрів. Тепер вже дозволяється їсти хліб житній підсушений або вчорашньої випічки; вегетаріанські або на вторинному бульйоні (не частіше 3-4 разів на тиждень) супи із збірних овочів, борщ, щі з свіжої капусти, суп з овочів і свіжих огірків, борщ, суп з перлової крупи, картопляний з фрикадельками.
На друге можна готувати бефстроганов, тефтелі, плов з вивареного м'яса, картопляну запіканку з вареним м'ясом, голубці, фаршировані м'ясом і рисом, тушковану зі збірними овочами відварне м'ясо, пиріжки з м'ясом, плов з рису з фруктами, пудинги з рису і овочів, рису і сиру, домашню локшину з м'ясом, макарони рубані з родзинками, макарони з томатом і сиром, вареники з сиром, ватрушки з сиром, сирник, запечені зі сметаною, суфле сирне з яблуками. Дозволяються негострі сорти сиру, потроху свіжої сметани і вершків, варення, мед, стиглі фрукти і ягоди не кислих сортів в сирому і запеченому вигляді, яблучний, полуничний і молочний муси, апельсини, мандарини, виноград, сливи, полуниця, малина, смородина, суниця.
З напоїв— чай з лимоном, фруктові соки — вишневий, абрикосовий, апельсиновий, мандариновий, овочеві.
Вершкове, оливкове, соняшникове, кукурудзяне масло додавати в страви в натуральному вигляді.
Але буває, що у хворого, навіть якщо він строго дотримується дієти, стан погіршується. Піднімається температура тіла, кал стає освітленим, жирним, прилипає до унітазу, епізодично виникає блювання з рясною домішкою жовчі. Після блювоти зазвичай настає полегшення, зменшується біль у правому підребер'ї, проходить нудота. Такі явища свідчать про порушення відтоку жовчі з загальної жовчної протоки в дванадцятипалу кишку і в кінцевому рахунку про застої жовчі.
У таких випадках треба обов'язково звернутися до лікаря, який призначить дієту № 5 жирову для нормалізації жовчовиділення, поліпшення рухової функції кишечника, підвищення бактерицидних властивостей жовчі. Ця дієта фізіологічно повноцінна з нормальним вмістом білка, збільшеною кількістю жиру при рівному співвідношенні тварин і рослинних жирів. Прості вуглеводи, і передусім цукор, слід обмежити, виключити тугоплавкі жири, намагатися більше їсти овочів, фруктів, клітковина яких посилює жовчогінний ефект їжі, покращує моторику кишечника, забезпечує виведення холестерину з організму.
Склад раціону при цій дієті: білки—100—110 г, жири— 120 (співвідношення тваринних і рослинних 1:1), вуглеводи -400 (цукор 50-60), калорійність 3200-3500 кілокалорій; кухонної солі 10-12 грамів; кількість вільної рідини — півтора літра. Треті страви готують солодкими або ксиліт. Вершкове і рослинне масло додають тільки в готові страви, а не в процесі кулінарної обробки.
До перерахованих раніше продуктів і страв можна додати один раз в тиждень нежирний м'ясний суп. Вегетаріанські супи із збірних овочів, круп (перлової, рису), борщ, розсольник, щі вегетаріанські, борщ краще готувати на рослинному маслі.
М'ясні страви з нежирних сортів яловичини, курки, індички, кролика у відварному, запеченому вигляді. Яйця і страви з них— не більш одного разу в день. Страви з риби, круп'яні, борошняні, макаронні вироби ті ж, що і при звичайній дієті № 5.
Овочі можна використовувати для приготування салатів, гарнірів. Дозволяються капуста в сметані, запечена в молочному соусі, голубці з овочами і рисом, запечені або парові котлети, биточки з моркви і яблук з родзинками — запечені, тушковані в молочному соусі, рулет з моркви і цвітної капусти, пудинги з моркви, сиру, кураги, а також з моркви і яблук, кабачків, баклажанів, гарбуза. Картопля, запечена в сметані, відварений, картопляні котлети, запечені зі сметанним соусом, з сиром. Морква, буряк — тушковані з яблуками. Рагу з овочів: морква, зелений горошок, картопля, цвітна капуста. Кабачки у вигляді пюре, тушковані в сметані, маслі; помідори свіжі, фаршировані сиром, рисом. Огірки свіжі.
Стиглі фрукти і ягоди не кислих сортів сирі і запечені, а також у вигляді желе, мусів, киселів, компотів.
Чай неміцний чай з молоком, відвар шипшини, слабка кава, соки овочеві, фруктові.
Молоко і молочні продукти ті ж. Із закусок вирішуються вимочений оселедець, нежирна шинка, докторська ковбаса, паштет з м'яса домашнього приготування, негострі сорти сиру. Соуси і приправи до страв готують на овочевому відварі; сметанні, молочні соуси, фруктові і ягідні солодкі підливи. Масло вершкове, топлене, оливкова, кукурудзяна, соняшникова.
Дієту № 5 жирову призначають зазвичай на 2-3 тижні. При поліпшенні стану хворого та ліквідації ознак застою жовчі можна знову переходити на звичайну дієту № 5.

Перенесли холецистектомію часто запитують: як довго треба дотримуватися дієти? Невже все життя? Зрозуміло, що загальний для всіх прогноз дати неможливо. Але якщо протягом півтора-двох років після операції людина відчуває себе добре, то лікуючий лікар розширить набір продуктів і страв і дозволить поступово перейти до звичайної їжі. Але протягом двох років після видалення жовчного міхура всім необхідно забути про холодні і смажених стравах, морозиві, грибах, шоколаді, сдобном тесті і кремах, часнику, цибулі, маринадах і копченостях і по 5-6 разів у день, завжди в одні і ті ж години. Частий, але дробовий прийом їжі краще будь-яких ліків забезпечує нормальне жовчовиділення. Проте за три години до нічного сну є не можна. Все це дозволить швидше відновити здоров'я і уникнути повторного утворення каменів у жовчовивідних шляхах.
Як усунути застій жовчі.
Після холецистектомії відмінним засобом для підтримки в хорошому стані жовчовивідної системи служить так званий сліпий тюбаж мінеральними водами. Починайте з мало мінералізованих вод (нарзан, московська, березовська, нафтуся, куяльник), підігрітих до температури 45-55°. Така вода знімає спазм жовчовивідних шляхів, стимулює жовчовиділення, виявляє протизапальну дію.
Тюбаж роблять вранці, натщесерце. Лежачи на спині, ковтками випийте 1-1,5 склянки підігрітої мінеральної води, після чого полежіть ще 10-15 хвилин. Якщо ви добре перенесли тюбаж, зникло відчуття тяжкості та дискомфорту в області правого підребер'я, то через 5 днів повторіть процедуру.
Наступного разу в склянці мінеральної води можна розчинити третина чайної ложки карловарської солі або половину чайної ложки ксиліту (сорбіту). Збільшувати дозу солі або ксиліту можна тільки з дозволу лікаря, так як більш концентровані розчини можуть викликати спазм і сильний біль у правому підребер'ї. А при дуоденіті великі концентрації карловарської солі протипоказані через подразнюючого впливу на слизову оболонку кишки.
Промивання жовчних шляхів мінеральною водою можна робити щотижня практично все життя.
При постхолецистектомічному синдромі, важливо не допускати застою жовчі. Для цього, крім беззондового тюбажа, призначають жовчогінні засоби, що стимулюють жовчовидільну функцію печінки,—жовчогінний чай з безсмертника піщаного, м'яти перцевої, пижми звичайної, шипшини та інших рослин. Набір лікувальних трав краще купувати в аптеці, на пачці жовчогінного чаю є і рецепт його приготування беруть його 2 рази на день по третині склянки протягом 7-10 днів, потім необхідна перерва
На7—10 днів. Пити жовчогінний чай можна роками, все залежить від самопочуття.
Деякі пацієнти, оперовані з приводу жовчнокам'яної хвороби, мають надлишкову масу тіла, страждають запорами. Неповне, нерегулярне випорожнення кишечника утрудняє відтік жовчі, сприяє інфікуванню жовчовивідних шляхів. Позбутися від запорів допомагає їжа, багата рослинною клітковиною.
Добовий раціон при надлишковій масі тіла не повинен перевищувати 2000-2200 кілокалорій. Корисні продукти, що містять ліпотропні речовини (сир, яєчний білок, гречана, вівсяна каші, соняшникова, оливкова олія), так як вони сприяють утворенню фосфоліпідів і виведенню жиру з печінки. В сирі, крім того, багато солей кальцію, які беруть участь у вилужуванні жовчі. А от хліб, борошняні та солодкі страви треба обмежувати. Доцільно під контролем лікаря раз в 10 днів проводити розвантажувальні дні: сирні, яблучні, овочеві (в день треба з'їсти 1-1,5 кілограма яблук або овочів, 400-500 грамів сиру, розділивши їх на кілька прийомів). У цей день (краще вихідний) рекомендується пити лужну мінеральну воду, наприклад, боржомі (не більше 0,5 літра) і обов'язково обмежити фізичні навантаження.
Нерідко після операції з приводу жовчнокам'яної хвороби страждає функція підшлункової залози. Таким хворим (якщо у них немає порушення вуглеводного обміну) призначають дієту 5а, про яку розповідалося в попередній статті.
При поєднанні жовчнокам'яної хвороби з захворюваннями «сусідніх» органів доводиться рахуватися з переважанням тих або інших симптомів, підбирати варіанти дієти. Докладні рекомендації у кожному конкретному випадку дає лікар.
Якщо виникла ферментна недостатність.
Патологічний процес при жовчнокам'яній хворобі завжди втягуються підшлункова залоза, печінка, шлунок, дванадцятипала кишка. Запальний процес може бути маловираженим, але після операції— видалення жовчного міхура, як правило, настає загострення, яке триває іноді до 3-6 місяців. В цей час і починає проявлятися, причому, по-різному, так звана ферментна недостатність. Бувають зниження або втрата апетиту, погана переносимість їжі, яка раніше легко засвоювалася, гіркоту, сухість у роті, біль у животі, відрижка повітрям, гіркотою, «тухлим», з'їденої їжею, запори і проноси. Іноді виникає блювання.
На жаль, багато хто лише перші кілька місяців після операції дотримуються призначеної лікарем дієти. Потім, особливо якщо людина не може користуватися дієтичної їдальні, він все частіше дозволяє собі відступу, а то й серйозні огріхи в харчуванні.
Якщо неправильно харчуватися, а саме всухом'ятку, наспіх, одноманітно, переїдати на ніч, не відмовляти собі в смажених стравах, прянощі, алкоголь, то у всіх цих випадках органи травлення змушені будуть працювати з великою напругою. А постійна перевантаження вичерпує їх резервні можливості, в результаті розкладається синхронність роботи органів, рухова функція, евакуація їжі по кишечнику. Розбудовується і вироблення необхідних для травлення ферментів.
Ілюстрацією до того, як виникає і проявляється ферментна недостатність, можуть бути такі приклади.
Жовчнокам'яна хвороба часто поєднується з хронічним гастритом в шлунку, крім соляної кислоти, що виробляються різні ферменти. Один з них— пепсиноген — це фермент в неактивному стані. Під впливом соляної кислоти шлункового соку пепсиноген перетворюється в пепсин — вже активний фермент, що розщеплює харчові білки. При загостренні гастриту з секреторною недостатністю перетворення неактивного пепсиногену в активний пепсин пригнічується. В результаті білки, не підготовлені в шлунку до подальшого розщеплення ферментами кишечника і підшлункової залози, жовчю, погано засвоюються і дратують слизову оболонку кишечника. Він прагне звільнитися від чужорідних речовин— так виникають проноси, які називають гастрогенными (причина в поганій роботі саме шлунка).
Нетравлення їжі виникає і при загостренні хронічного панкреатиту, який завжди супроводжується пригніченням ферментативної активності підшлункової залози. Проявляється це оперізує болем і так званими панкреатичними проносами — рясними, пінистими, з домішками неперетравленої їжі. З-за ферментної недостатності випорожнення набувають глинистий вигляд, прилипають до унітазу.
Що робити хворому, якщо виникла ферментна недостатність?
По-перше, суворо дотримуватися рекомендацій лікаря і акуратно приймати препарати, заповнюють відсутні ферменти. Медична промисловість випускає їх в достатній кількості.
По-друге, ретельно дотримуватися рекомендовану лікарем дієту. Слід також припинити їсти все, що викликає неприємні відчуття— нудоту, біль у животі, здуття кишечнику, пронос.
Як вже не раз говорилося, хворому органу потрібно давати перепочинок, щоб швидше ліквідовувалися виникли пошкодження. З вимушеним одноманітністю харчування на час лікування необхідно змиритися. Ну, а якщо з'явилася можливість розширити дієту, краще це робити під контролем лікаря або в умовах спеціалізованого санаторію.

Журнал «Здоров'я» Р. В. ЦОДІКОВ, доктор медичних наук, Н. А. АГАФОНОВА, кандидат мед.наук.

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Дієта № 1 за Певзнером (стіл № 1) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 5 за Певзнером (стіл № 5) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 15 по Певзнеру (стіл № 15) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 2 по Певзнеру - допомога в лікуванні
  • Дієта № 7 по Певзнеру (стіл № 7) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 3 за Певзнером (стіл № 3) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 13 за Певзнером (стіл № 13) - допомога в лікуванні
  • Дієта при виразковій хворобі
  • Дієта при каменях у жовчному міхурі

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: