Святкове застілля - все про лікування

пережить праздники

Першої приймає «удари» бенкету підшлункова залоза, яка починає посилено виділяти необхідні для засвоєння білків, жирів і вуглеводів ферменти. Щоб поберегти цей орган, в ідеалі варто було б повністю відмовитися від жирної, смаженої, копченої, солоної, кислої їжі. Але це навряд чи можливо за святковим столом. Більш реально - контролювати свій апетит і знати міру. А ще намагайтеся замінювати важкі для підшлункової залози продукти на більш легкі.
Наприклад, замість жирного холодцю приготуйте заливне - це страва не так агресивно подіє на підшлункову. Для м'ясних страв вибирайте нежирні сорти м'яса. Обожнюєте заправляти салати майонезом? Купуйте соус з найменшим вмістом жиру, оцту і спецій. Гідна заміна міцних алкогольних напоїв -якісне сухе вино, а магазинним пакетованим сокам -домашній морс з варення або заморожених ягід. Назавжди відмовтеся від газованих напоїв, що містять величезну кількість цукру. Знову ж таки, цукерки, тістечка, печиво та іншу солодку випічку краще приберегти для іншого дня. Підшлункова може просто не витримати такої масованої атаки солодкого і не впоратися виробленням потрібної кількості інсуліну. Краще включіть у святкове меню більше фруктів - це корисно як для організму в цілому, так і для травлення зокрема. Наприклад, свіжі ананаси допоможуть впоратися з розщепленням жирів, грейпфрути стимулюють виділення шлункового соку і поліпшують процес травлення, а свіжі груші здатні знизити рівень цукру в крові. Пережити застілля допоможе також прийом травних ферментних препаратів, які підтримають підшлункову залозу в режимі роботи з підвищеним навантаженням і знизять ризик небажаних наслідків переїдання. Дмитро БУЧКОВ, дієтолог, Мінськ р.
Джерело: Свати, №1, 2016г

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: