загрузка...

Горобина звичайна - все про лікування

Рекламний блок

Сем. РОЗОЦВІТІ — ROSACEAE - Горобина звичайна - Sorbus aucuparia L.

рябина обыкновенная

Горобина звичайна - дерево висотою 4-15 м з гладкою сірою корою; молоді гілки опушені. Листки чергові, непарноперисті, на черешках, з 11-23 листочками; останні довгасті, 3-6 см завдовжки і 1-2 см ширини, остропільчатие, молоді опушені, пізніше майже голі, біля основи кожної пари листочків є залозки. Квітки правильні, білі, запашні (запах гіркого мигдалю), зібрані в суцвіття — багатоквітковий гіллястий щиток 5-10 см в діаметрі; з шерстистої пятизубчатой чашечкою і 5 округлими пелюстками; тичинок 20, рівних по довжині пелюсткам; маточка 1, стовпчиків зазвичай 3 (рідко 2-4). Плід — яскраво-червоний, яблукоподібний.
Цвіте в травні — початку червня, плодоносить у вересні — жовтні.
Зустрічається в лісах, особливо часто у дібровах чорничних і орляковых. Розводиться як декоративна рослина в садах і парках, вздовж шосейних доріг.
Можливі обмежені заготовки, проте необхідно вживати заходів, щоб при зборі не пошкоджувати рослин. Для заготовок слід використовувати також культурні насадження.

Застосування горобини в медицині

У медицині вживаються плоди горобини — Fructus Sorbi. Збирають зрілі плоди восени, до настання заморозків, зрізуючи щитки. Після збору їх відокремлюють від плодоніжок і сушать на сонці, у печах або сушарках.
Сировина складається з кулястих (до 6 мм в поперечнику), сильно зморщених, блискучих плодів червоно-оранжевого кольору. На їх верхівці є залишок чашечки у вигляді 5 маленьких зубчиків, у центрі якої часто зберігаються засохлі тичинки. Плоди укладають у собі від 2 до 7 серповидно-зігнутих насіння бурого кольору; смак гіркувато-кислий. Для готової сировини допускається вологість не більше 18%; плодів, що втратили природне забарвлення, не більше 5, у тому числі світло-помаранчевих плодів не більше 4, пригорілі не більше 1; частин горобини (плодоніжок, гілочок, листя) не більше 0,5; плодів з плодоніжками не більше 3; органічних домішок не більше 0,5, мінеральних-не більше 0,2%. Плоди містять каротин, вітамін З, цукри, органічні кислоти, гіркі і в незначній кількості дубильні речовини, Плоди горобини застосовують як вітамінний засіб зі значним вмістом каротину. Їх заварюють як чай і використовують для приготування вітамінних зборів.
Лікарські форми: 1. Настій: 1 столову ложку плодів горобини заварити 1 склянкою окропу, настоювати 4 години. Приймати по 1/2 склянки 2-3 рази в день. 2. Відвар — 1 столову ложку плодів горобини і 1 столову ложку подрібнених плодів шипшини залити 2 склянками окропу, кип'ятити 10 хвилин, залишити на ніч, закривши посудину. Приймати по 1/2 склянки 2 рази на день (як вітамінний напій).

Застосування горобини у народній медицині

У народній медицині відвар квіток п'ють при захворюванні печінки, кашлі, геморої, зобі; ягоди їдять у свіжому вигляді та як варення при захворюваннях серця, зниженій кислотності шлунку, як м'яке проносне і при геморої.

Кожен день потроху з'їдати ягоди горобини або пити по 1 столовій ложці соку горобини. Це корисно всім, тому що вітамінів і мікроелементів в горобині дуже багато. Не бійтеся її терпкого, гіркого смаку. Органічні кислоти і гіркоти горобини володіють жовчогінним ефектом, сприяє поліпшенню травлення. Горобина має протизапальну, кровоспинну, легку сечогінну дію.
Можете спробувати ось такий рецепт:
Промиті і обсушені ягоди горобини скласти в півлітрову банку і залити рідким натуральним медом. Є по 2 столові ложки три рази на день незалежно від прийому їжі. Можна заморозити в холодильнику.

Горобина застосовується для придушення газоутворення в кишечнику або виведення бородавок (свіжу ягоду прив'язати до бородавки, незабаром вона зникне). Ягоди горобини містять багато вітамінів: аскорбінову кислоту, каротин, вітамін Р. Крім того, в них знайдена яблучна, лимонна, виноградна, янтарна кислоти, пектини, флавоноїди і дубильні речовини, ефірна олія, мікроелементи (марганець, залізо, мідь і ін Горобина - надійний профілактичний і лікувальний засіб при авітамінозах.
Прекрасно поєднується горобина з шипшиною (напої). Щоб зробити горобиновий напій, потрібно 1 ст. л. ягід заварити 1 склянкою окропу, наполягати 4 години, пити по 1/2 склянки 2-3 рази в день. Мають рацію ті, хто на зиму сушить побільше горобини - у відкритій духовці (70-75 С) або на повітрі в сприятливу погоду (цілющі властивості сушеної горобини зберігаються протягом 2 років). Таку горобину можна заварювати як чай разом з травами, а можна з допомогою кавомолки приготувати з неї порошок, який володіє приємним пікантним смаком. Цим порошком посипають всілякі овочеві страви, салати і навіть каші. Під час лікувального голодування, якщо пожувати зовсім небагато такого порошку, притупляється відчуття голоду.
Дослідження соку горобини показали, що він дуже корисний при туберкульозі легенів. Горобина здатна економити сили організму, зберігати його енергію. Свіжа недоспіла ягода припиняє пронос. Доза разового споживання - до 50 плодів.
З плодів горобини готують вітамінний сироп, компот, варення, пастилу, наливку, лікери. Завдяки високому вмісту вітамінів плоди горобини використовують при виснаженні та недокрів'ї. При зниженій кислотності шлункового соку рекомендується за 30 хв. до їжі приймати по 1 ч. л. горобинового соку. Настої висушених ягід горобини вживають як легкий проносний та кровоспинний засіб, а також як сечогінний при каменях у нирках і нефриті, подагрі, ревматизмі.
ГОРОБИНА ВРЯТУЄ ВІД БАГАТЬОХ ХВОРОБ 20 г плодів червоної горобини залийте 200 мл окропу. Дайте настоятися 4 години, процідіть. Пийте по 100 мл 2-3 рази на день перед їжею при гастритах з пониженою кислотністю шлункового соку, геморої, хворобах нирок, печінки, атеросклерозі, кровотечах.

Підвищити імунітет настоєм горобини

2 ст. л. сушених ягід горобини залийте 2 ст. окропу. Дайте настоятися 20 хвилин, процідіть. Отриманий настій пийте по 0,5 склянки 3 рази на день до їди. До настою можна додавати мед, він посилює цілющі властивості горобини.

Протипоказання до застосування горобини

Не рекомендується вживати багато свіжих ягід, т. к. в ягодах червоної горобини міститься кислота, яка діє як антибіотик, однак при варінні і сушці ця кислота руйнується.
Плоди горобини підвищують згортання крові. Не вживати людям, які мають схильність до тромбоутворення.
Горобину не рекомендується вживати при підвищеній кислотності шлункового соку, частих проносах та індивідуальної непереносимості.

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Черемха - все про лікування
  • Калина. Користь і лікувальні властивості. - все про лікування
  • Аронія чорноплідна - все про лікування
  • Смородина чорна. Чим корисна? - все про лікування
  • Бузина чорна - все про лікування
  • Корисні властивості чорної горобини - (сайт лікування)
  • Горобина звичайна - опис, корисні властивості, застосування
  • Червона горобина - для здоров'я та любові
  • Горобина чорноплідна - опис, корисні властивості, застосування

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: