загрузка...

Корисні властивості моркви - допомога в лікуванні

Рекламний блок
Полезные свойства моркови

Свіжа морква, навіть без додаткової кулінарної обробки, представляє собою цінний харчовий продукт. Особливо корисна морква для дитячого харчування. За вмістом каротину, який в кишечнику людини під дією ферменту диоксигеназы легко переходить у вітамін А, морква значно перевершує інші овочі. Крім цього, свіжа морква містить цукри, білки, пектинові речовини, мінеральні солі (натрію, калію, фосфору), вітаміни та інші важливі для організму речовини.

Вітамінний склад моркви включає, крім каротину [1]:

  • вітамін Е (0,45 мг%), захищає клітинні мембрани від окислення, бере участь в синтезі багатьох білків, поліпшує харчування і скоротливу здатність м'язів, стимулює функцію статевих залоз;
  • вітамін До (0,2 мг%), що грає важливу роль в обміні речовин в кістках і сполучної тканини, нормальній роботі нирок;
  • вітамін В1 (0,06 мг%), нормалізує вуглеводний обмін в нервовій тканині, полегшує перебіг різних захворювань ШЛУНКОВО-кишкового тракту, печінки, шкірних хвороб і цукрового діабету;
  • вітамін В2 (0,07 мг%), які нормалізують обмін жирів, вуглеводів і заліза в організмі, полегшує перебіг захворювань очей і повік (кон'юнктивіти, блефарити, катаракта), себореї, псоріазу та ін;
  • вітамін В6 (0,9 мг%), який бере участь у перетворенні амінокислот, покращує функціонування печінки, кровообіг;
  • вітамін РР (1 мг%), позитивно впливає на функції головного мозку, серцево-судинної системи, органів травлення;
  • вітамін С (5 мг%), стимулюючий пристосувальні можливості організму, його опірність інфекційним хворобам, зміцнює стінки кровоносних судин і т. д.;
  • фолієву кислоту (11 мг%), бере участь у синтезі спадкових структур клітин, нормалізує процеси кровотворення і благотворно впливає на функцію печінки.
  • Однак, корисні властивості моркви не вичерпуються її багатим вітамінним складом. Морква містить природний пестицид фалкаринол, що захищає її від дії шкідливих грибків. Є відомості, що при вживанні в їжу фалкаринол знижує ймовірність розвитку пухлин. Так, досліджуючи в 2005 році дію фалкаринола на щурах з передраковими ураженнями кишечника, вчені з Університету Ньюкасла зазначили, що у гризунів яких годували їжею, що містить морква або ізольований фалкаринол, ймовірність розвитку пухлин була нижче, ніж в контрольній групі. Також було встановлено, що подрібнення моркви перед її вживанням підвищує протиракові властивості овоча [2].

    Морква вживають в свіжому, сушеному, термічно обробленому (вареному, замороженому і т. д.) вигляді, застосовують для приготування перших і других страв, салатів, соусів тощо Морквяний сік і пюре мають дієтичні і лікувальні властивості. Зберігати моркву краще всього при температурі близькій до 0?C, таким чином довше зберігаються корисні властивості моркви і її смакові якості.

    Джерела:
    1. Культура харчування: Енцикл. Справ. / Беларус. Енц. ; під ред. І. А. Чаховского, 1992 р.
    2. J. Agric. Food Chem., 2005, 53 (5), pp 1823-1827.

    Рекламний блок


    Лікування схожих захворювань
  • Часник - корисні властивості часнику - допомога в лікуванні
  • Вітамін В12 - ціанокобаламін - допомога в лікуванні
  • Вітамін В2 - рибофлавін - допомога в лікуванні
  • Вітаміни для краси шкіри, волосся, нігтів - все про лікування
  • Корисні властивості звіробою - (сайт лікування)
  • ТОП 5 вітамінних страв лютого
  • Чим корисні оранжеві овочі та фрукти
  • Користь і шкода моркви
  • Вітаміни і здоров'я

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: