загрузка...

М'ята перцева - все про лікування

Рекламний блок

Сем. ГУБОЦВІТІ - LABIATAE - М'ята перцева — Mentha piperita L.

Мята перечная

М'ята перцева — багаторічна трав'яниста дуже ароматне рослина. Стебло 30-80 см заввишки, гіллясте, що підводиться, темно-фіолетовий, з рясними точковими залозками. Листки супротивні, черешкові, з обох сторін (особливо з нижньої) рясно точково залізисті, з гострою верхівкою і нерівно-пільчатимі краями. Квітки світло-лілові, зібрані в циліндричні суцвіття, на квітконіжках, голих, фіолетових, з точковими залозками, коротше чашечки; віночок майже правильний, з 4-лопатевим відгином, зовні і всередині голий, тичинки видаються з віночка. Цвіте у липні — вересні.
Розлучається в садах і на городах; в дикому стані не відзначена.

Застосування м'яти перцевої в медицині

В лікарських цілях використовують листя м'яти перцевої — Folia Menthae piperitae. Листя і інші надземні органи м'яти перцевої містять ефірну олію, до складу якої входять ментол, лимонен, цинеол, ефіри ментолу оцтової та валеріанової кислот, кетон, ментол та інші терпени. У листі також є каротин, органічні кислоти і флавоноїди. Листя збирають до початку і на початку цвітіння. Їх обривають руками, а на плантаціях рослини скошують і, коли вони висохнуть, перетрушують вилами для відділення листя. Стебла з залишками листя і квіток або висушені надземні частини рослини використовуються для отримання ефірного масла шляхом перегонки їх з водяною парою.

Лікарська сировина складається з листя. Колір листової пластинки зверху темно-зелене, знизу трохи світліша. Запах при розтиранні сильний, своєрідний, ароматний; смак пекучий, при жуванні з'являється тривале відчуття холоду в роті.
Для готової сировини допускається вологість не більш 14%; ефірного масла не менше 1; золи загальної не більше 12; почорнілих листя не більше 5; домішок стебел і суцвіть не більше 10; органічних домішок не більше 1, мінеральних-не більше 1 %
У практичній медицині листя м'яти перцевої застосовуються у вигляді настою і настоянок всередину як знеболювальний засіб при невралгічних болях, зубного болю; зовнішньо як антисептичний засіб при запальних захворюваннях верхніх дихальних шляхів, нежиті, катарі зіва, гортані, бронхіті і бронхоектазів. Ментол вживається при стенокардії.
Препарати м'яти перцевої входять до складу валідолу, корвалолу, валокордину, крапель Зеленіна, які застосовуються при захворюваннях, що супроводжуються спазмом коронарних судин, гладкої мускулатури,— печінкова, ниркова, кишкова коліка, нудота, нестримне блювання, морська хвороба.
Rp.: Inf. fol. Menthae piperitae ex 5,0—200,0 D. S. По 1 столовій ложці 3 рази в день
Rp.: T-rae Menthae piperitae 20,0
D. S. По 10-15 крапель 2-3 рази на день

Застосування м'яти перцевої в народній медицині

В народній медицині відвар трави п'ють при болях у животі, для апетиту, при проносі, кашлі, болях в серці, нудоті, печії; зелене листя прикладають крізь полотняну ганчірку на опіки, нариви.

М'ята від головного болю

Люди часто скаржаться на головний біль і беруть жменями знеболюючі таблетки. Напевно, вони не знають, що в більшості випадків напад головного болю можна зняти більш безпечним способом.
Треба нарвати кілька свіжих листочків м'яти польової (можна і садової - перцевої), розім'яти їх в кашку і прикласти до скронь. Через півгодини головний біль пройде. Якщо під рукою немає свіжих листя, можна використовувати м'ятна олія, який продається в аптеках. Достатньо однієї краплі. Її треба точно так само розтерти на скронях.
До речі, зовнішньо листки м'яти з давніх часів використовують для знезараження ран і подряпин. А ванночки з настоєм м'яти рятують від судом, ревматичних болів у суглобах і запалень на шкірі.

М'ятний настій зніме нервову напругу

Настій м'яти польової допоможе заспокоїтися.
Беруть 1 ст. л. м'яти польової, заливають склянкою окропу і настоюють в закритому посуді 1 годину. Потім проціджують і приймають по 1/4 склянки 4 рази на день за 30 хвилин до їжі. Вже через тиждень станете спокійніше.

М'ята для кишечника

Беручи порошок з висушеного листя м'яти польової, відчуєте, що значить жити легко: в кишечнику не стане бродіння, здуття, а їжа буде перетравлюватися вчасно.
• Сушену м'яту подрібнюють в порошок і приймають по 1/2 ч. л. 1-2 рази в день до їжі.

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Дурман смердючий - все про лікування
  • Черноголовка звичайна - все про лікування
  • глуха кропива біла, глуха кропива - все про лікування
  • Пастуша сумка - все про лікування
  • Материнка звичайна - все про лікування
  • Полин - все про лікування
  • Бобівник трилистий - все про лікування
  • Канатник Теофраста - все про лікування
  • Перцева м'ята. Корисні властивості та їх застосування

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: