загрузка...

Ріжки - все про лікування

Рекламний блок

Клас Аскоміцети, або сумчасті гриби,— Ascomyceles Сем. ГИПОКРЕЕВЫЕ— HYPOCREACEAE - Ріжки— Claviceps purpurea Tul

Спорынья

Ріжки — отруйний паразитний гриб, що розвивається на злаках, найчастіше на жита. Вражає зав'язь квітки, утворюючи склероцій із щільного сплетення грибниці у вигляді видовжено-довгастого, майже тригранного, кілька викривленого темно-фіолетового з білуватим стирающимся нальотом твердого ріжка, що виступає з квіткових і криють луски злаків. Склероцій крупніше зерен жита (1-3 см довжиною), але легше по вазі. Ріжки має складний цикл розвитку. Дозрілі ріжки або висіваються разом із зерном, або падають на землю, де й зимують. Навесні склероцій проростає у вигляді кулястих червоних головок, сидять на довгих ніжках, обсаджений численними конічними бородавочками — плодовими тілами, в яких розвиваються спори. В період цвітіння злаків спори гриба дозрівають, розносяться вітром на квітучі рослини і заражають зав'язь квіток, утворюючи грибницю, на якій незабаром розвиваються конидиеспоры, занурені в солодку клейку рідину, що виділяється грибницею. Конідії розповсюджуються краплями дощу, а також комахами, що переносять конидиеспоры на здорові колоски; відбувається вторинне зараження рослин. І в тому і іншому випадку після зараження на місці зав'язі утворюється склероцій — ріжок. Рожков в одному колосі може бути від 1 до 4. Склероцій являє собою покояться стадію гриба. У медицині застосовуються склероцій гриба, звані ріжками, або ріжком. Отримують ріжків при очищенні зернівок жита на віялках-сортуваннях або шляхом скруживания жита на решетах. В останньому випадку ріжки, маючи менший питому вагу, спливає нагору. Сучасні зерноочисні машини, сортуючи жито, відділяють майже чисту ріжків. В даний час ріжки в посівах зустрічається рідко, тому її штучно розводять, заражаючи жито спорами гриба. На плантаціях ріжків збирають вручну або машинами. Потім її сушать в темному провітрюваному приміщенні, розклавши рівним тонким шаром. Вона швидко втрачає вологу. Суха ріжки повинна ламатися з тріском.

Сировина складається з довгастих, майже тригранних з трьома борозенками рожков, прямих або викривлених до обох кінцях, завдовжки 3 см, товщиною 3-5 мм. Ріжки чорно-фіолетового кольору, часто з сіруватим, легкостирающимся нальотом. Злам рівний, колір в зламі білий, жовтувато-білий або частіше блідо-фіолетовий з вузькою фіолетовою облямівкою по краях. Побурілі в зламі ріжки (що спостерігається при тривалому зберіганні, особливо вологою ріжків) непридатні до вживання. Запах слабкий, грибний, смак маслянистий, неприємний. Ріжки містить ліво і правообертальні алкалоїди, що є похідними лізергінової і изолизергиновой кислот. Фізіологічною активністю володіють левовращающіе ізомери. Алкалоїди поділяють на 3 групи: ерготаміну, эрготоксина і найважливіша з них група ергометрину. Крім того, є аміни: тирамін, гістамін, триметиламии та ін. До баластних речовин відносяться органічні кислоти, пігменти, жирне масло, мікозу та ін. Ріжки застосовується у вигляді порошку, рідкого та густого екстракту або новогаленовых препаратів як як кровоспинний засіб в акушерській гінекологічній практиці. Гідровані алкалоїди ріжків не мають вибіркову дію на матку і в поєднанні з різними лікарськими речовинами застосовуються як заспокійливі та гіпотензивні засоби при неврозах, підвищеній дратівливості, безсонні, клімактеричних неврозах, при спазмах судин, гіпертонії та інших хворобах.

Ріжків називають чорні ріжки. Ріжки чорні формуються грибом, який уражує зав'язь різних злаків, переважно жита, рідше ячменю. Ріжки з'являються у стадії спокою (так званий склероцій гриба, який має дуже складний цикл розвитку). Здебільшого ріжки довгасті, тупотрехгранные, з обох кінців звужене, трохи викривлені, 1-3 см довжиною (рідше - до 5 см довжиною) і до 2-3 мм товщини, на кожній стороні з більш або менш глибокою борозною, ззовні матові, чорно-фіолетові, з фіалковим відтінком, на зламі зазвичай білі. Вони дуже отруйні, тому небезпечно вживати хліб, випечений з борошна з домішкою ріжків.
В них містяться алкалоїди, эргостерин, різні аміни, амінокислоти та інші речовини. Заготовляють ріжки під час жнив.
Застосовують у післяпологовому періоді, щоб прискорити скорочення матки, її атонії та як кровоспинний засіб при маткових, легеневих, шлункових та кишкових кровотечах.
П'ють у вигляді відвару: 1 повну чайну ложку з верхом рожков (6 г) настоюють на 1 склянці окропу і вживають по 1 столовій ложці тричі на день при маткових кровотечах (післяпологовий атонії матки). Також препарати ріжків вживають для лікування гіпертонії, клімаксу, місцевих спазмів судин, в тому числі при мігрені і стенокардії. Препарати ріжків вживаються тільки приготовлені в аптеці і за призначенням лікаря.

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Живокіст польова - все про лікування
  • Дрік фарбувальний - все про лікування
  • глуха кропива біла, глуха кропива - все про лікування
  • Лобария легенева - все про лікування
  • Вільха - все про лікування
  • Пастуша сумка - все про лікування
  • Барбарис звичайний - все про лікування
  • Конвалія травнева - все про лікування
  • Ріжки - опис, корисні властивості, застосування

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: