загрузка...

Дієтичне харчування по М. І. ПевзнеромДієта № 0 - допомога в лікуванні

Рекламний блок
Диета № 0 по Певзнеру

В лікувально-профілактичних установах Росії застосовується, як відомо, номерна система лікувальних дієт (столів) від 0 до 15, вперше запропонована М. І. Певзнером. Надалі в основні дієти були внесені певні зміни, викликані вагою (ступенем) захворювання, наявністю у хворих декількох захворювань, індивідуальною непереносимістю окремих продуктів або якимись іншими причинами. У ході таких змін багато дієти розділилися і тепер використовуються в декількох варіантах, що мають додатково літерні позначення. Такий поділ дозволило наблизити дієти до захворювань і максимально забезпечити індивідуалізацію лікувального харчування. В результаті стало можливим грамотне обслуговування хворих не тільки з різними захворюваннями, але й з різним їх перебігом.
У представлених нижче матеріалах наводиться сучасний погляд на лікувальні дієти по Певзнеру, даються їх опису за номерами і варіантів, що включають:

  • показання до призначення;
  • загальну характеристику;
  • хімічний склад та енергетичну цінність;
  • рекомендовані продукти і страви;
  • виключаються продукти і страви;
  • режим харчування;
  • зразкові одноденні меню для орієнтування.
  • Приведені тут матеріали не тільки служать основою для відбору продуктів та складання меню лікувального харчування, але і являють собою довідковий матеріал для лікарів, працівників харчоблоків у медичних установах, а також для самих хворих та їх родичів.

    ДІЄТА № 0

    Дієта № 0а

    Показання: після операцій на органах травлення; слабкий стан хворого.
    Загальна характеристика: дієта, що забезпечує організм мінімальною кількістю харчових речовин у випадках протипоказань до прийому твердої їжі; максимально розвантажує органи травлення, попереджає метеоризм (скупчення газів) в кишечнику.
    Хімічний склад і енергетична цінність: білки – 5-10 г, жири – 15-20 г, вуглеводи – 150-200 г, енергоцінність – 755-1020 ккал.
    Рекомендовані продукти і страви: слабкий знежирений м'ясний бульйон; слизові відвари з вершками; фруктово-ягідний кисіль, фруктово-ягідні соки, желе фруктове, відвар шипшини з цукром.
    Виключаються продукти і страви: всі, крім рекомендованих.
    Режим харчування: їжу приймають дробовими порціями 7-8 разів на добу з температурою не вище 45°; на один прийом – не більше 200 – 300 р.

    Дієта № 0б
    Показання: призначається після дієти № 0а.
    Загальна характеристика: дієта, що забезпечує організм мінімальною кількістю харчових речовин у випадках протипоказань до прийому твердої їжі; максимально розвантажує органи травлення, попереджає метеоризм (скупчення газів) в кишечнику.
    Хімічний склад і енергетична цінність: білки – 40-50 г, жири – 40-50 г, вуглеводи – 250 г, енергоцінність – 1520-1650 ккал.
    Рекомендовані продукти і страви: на додаток до продуктів і страв дієти № 0а вводяться слизові круп'яні супи на овочевому відварі, рідкі протерті каші з гречки, рису, геркулеса, паровий білковий омлет, яйце некруто, парове суфле або пюре з нежирного м'яса і риби, морси з некислих ягід.
    Виключаються продукти і страви: всі, крім рекомендованих.
    Режим харчування: їжу приймають дробовими порціями 6 разів на добу; на один прийом до 350 – 400 р.

    Дієта № 0в
    Показання: призначається після дієти № 0б як перехідний етап до фізіологічно повноцінному харчуванню.
    Загальна характеристика: дієта, що забезпечує організм мінімальною кількістю харчових речовин у випадках протипоказань до прийому твердої їжі; максимально розвантажує органи травлення, попереджає метеоризм (скупчення газів) в кишечнику.
    Хімічний склад і енергетична цінність: білки – 80-90 г, жири – 65-70 г, вуглеводи – 320-350 м, енергоцінність – 2200-2400 ккал.
    Рекомендовані продукти і страви: на додаток до продуктів і страв дієти № 0б вводяться супи-пюре, супи-креми, парові блюда з протертого відвареного м'яса і риби, парові страви з сиру, протертий сир з вершками, кисломолочні напої, печені яблука, протерте овочеве і фруктове пюре, до 75 г білих сухарів.
    Виключаються продукти і страви: всі, крім рекомендованих.
    Режим харчування: їжу приймають дробовими порціями 6 разів на добу; на один прийом до 450-500 р.

    При підготовці матеріалів використовувалися наступні літературні джерела.

  • Культура харчування: Енциклопедичний довідник / Під ред. І. А. Чаховского, – 2-е вид. – Мінськ: БелЭ, 1992. – 541 с.
  • Смолянський Б. Л., Абрамова Ж. В. Довідник по лікувальному харчуванню, – 3-е изд. – СПб.: Гіппократ, 1993 – 304 с.
  • Довідник по дієтології / Під ред. М. А. Самсонова, А. А. Покровського, – 2-е вид. – М: Медицина, 1992. – 464 с.
  • Рекламний блок


    Лікування схожих захворювань
  • Дієта № 1 за Певзнером (стіл № 1) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 5 за Певзнером (стіл № 5) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 15 по Певзнеру (стіл № 15) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 8 по Певзнеру - допомога в лікуванні
  • Дієта № 2 по Певзнеру - допомога в лікуванні
  • Дієта № 7 по Певзнеру (стіл № 7) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 3 за Певзнером (стіл № 3) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 13 за Певзнером (стіл № 13) - допомога в лікуванні
  • Дієта 5 при панкреатиті - (сайт лікування)

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: