загрузка...

Ялівець звичайний - все про лікування

Рекламний блок

Сем. КИПАРИСОВІ — CUPRESSACEAE. Яловець звичайний — Juniperus communis L.

Можжевельник

Ялівець звичайний - вічнозелений хвойний чагарник 1-4 м заввишки, стовбур прямий, з сіро-бурою розтріскується корою, нижні гілки висхідні або розпростерті, інші прямостоячі; хвоя розташована колотівками по три, гостра, тверда, колюча. «Тичинкові» суцвіття мають вигляд дрібних овальних жовтих колосків, що сидять в пазухах хвої під верхівками бічних гілочок; «маточкові» суцвіття у вигляді дрібних овальних блідо-зелених шишечок, що складаються з 9 насіннєві луски, верхні з яких при дозріванні насіння розростаються, зростаючись між собою і з насінням, і утворюють ягодоподібні синювато-чорні з блакитним нальотом плоди — «шишко-ягоди». Дозрівання пилку і запилення відбуваються в травні, насіння «шишко-ягоди» утворюються на другий рік.
Росте як підлісок в хвойних і змішаних лісах, найчастіше в сосняках різних типів, утворює також чисті зарості (або з домішкою низькорослої сосни і берези) на відкритих піщаних місцях. Зріджені низькорослі зарості ялівцю приурочені частіше до бідних грунтів, де знищена пастьбой інша рослинність, утворюючи так звані «ялівцеві пустки». Можливі заготовки в необмеженій кількості.

Застосування ялівцю звичайного в медицині

У медицині вживаються шишко-ягоди ялівцю, звані «ялівцевими ягодами» або «плодами» — Fructus sett baccae Juniperi. Збирають їх восени в момент повного дозрівання. Так як колючі чагарники, плоди збирають у рукавицях, струшуючи їх на розстелений під кущем полотно. Сушать при помірній температурі, при високій температурі вони зморщуються. Сировина складається з кулястих або злегка овальних шиш-ко-ягід близько 6-9 мм в поперечнику чорного, фіолетового або чорно-бурого кольору, часто з сизуватим восковим нальотом. На верхівці шишко-ягід є трипроменевою шов, утворений в результаті зрощення трьох плодолистиків. У підстави їх часто помітний залишок бурих лусочок, розташованих в мутовках по три. Всередині шишки укладені 3 насінини трикутної форми. Запах при розтиранні своєрідний, ароматний, смак солодкуватий, пряний. У готовому сировину допускається вологи не більше 20%; зольність не більше 5; недостиглих або бурих плодів не більше 6, у тому числі зелених плодів не більше -0,5; хвої ялівцю і сторонніх ягід не більше 0,5; мінеральних домішок не більше 0,5%. Шишко-ягоди ялівцю містять ефірну олію, до складу якого входять камфен, кадинен, терпінеол, борнеол, пінен і інші терпени, до 40% цукру, барвник і органічні кислоти.

Застосовуються у вигляді настою як сечогінний засіб, дезінфікуючий сечові шляхи, як відхаркувальний і поліпшує травлення.

Rp.: Infusi baccarum Juniperi ex 12,0—200,0 D. S. По 1 столовій ложці 4 рази на день Ефірне масло володіє дезінфікуючими властивостями, але мало використовується при лікуванні шкірних захворювань.

Застосування ялівцю звичайного в народній медицині

У народній медицині шишко-ягоди, або ялівцеві ягоди, мають більш широке застосування. Їх заварюють і п'ють при хворобах печінки, сечового міхура, при сечокам'яній хворобі, запаленні придатків труб, ревматизмі, сирі ягоди їдять при виразці шлунка, відвар ягід і гілок п'ють при відсутності менструації, відвар гілок застосовують при діатезі, відвар коренів — при виразці шлунка. Ефірне масло з незрілих шишко-ягід вживають при корості.

«Ялівець лікує, допомагає, рятує життя» Так одного разу відгукнувся про цю лікарську рослину середньовічний лікар. І не даремно. З давніх часів ялівець має репутацію захисника й друга для тих, хто потрапив у біду. До речі, в Старому Завіті це дерево згадується, як місце укриття немовляти Ісуса.
Згодом ялівець стали вважати рослиною Діви Марії. Серед інших представників рослинного світу ялівець цінується за здатність виділяти у величезній кількості фітонциди, які оздоровлюють повітря. Тільки за добу один ялівцевий кущ може виділити в 15 разів більше поживних летких речовин, ніж гектар листяного лісу. У народній медицині в хід йдуть практично всі частини рослини. З лікарською метою запасають ягоди, рідше — верхівки гілок з хвоєю. Ягоди можна збирати до пізньої осені. Ялівець має протизапальну, бактерицидну, жарознижувальну, відхаркувальну, сечогінну, жовчогінну, знеболюючу, поліпшує апетит і травлення дією. Однак лікування ялівцем протипоказано при гострих нефритах, гломерулонефритах і вагітності.
При артриті, радикуліті, міозиті наповнити пів-літрову банку свіжою хвоєю ялівцю, залити доверху горілкою, щільно закрити, настояти тиждень, процідити. На ніч втирати в хворі місця, потім обгорнути вовняною тканиною.
При застуді, кашлі, набряках серцевого походження 2 ч. л. подрібнених плодів ялівцю залити 1 ст. окропу, тримати на малому вогні три - п'ять хвилин, настояти три-чотири години, процідити. Пити по 1 ст. чотири рази в день за 15-20 хвилин до їжі. Чай з висушених ягід ялівцю п'ють при нирковій недостатності, виразці шлунка і кишечника. Сирі ягоди їдять при виразці шлунка.
Незважаючи на те, що банний віник з гілок ялівцю досить колючий, з бактерицидним властивостям він не має собі рівних. Смолисті речовини цієї рослини, подразнюючи шкіру, стимулюють потовиділення, підсилюють кровообіг. Такий віник хороший при захворюваннях опорно - рухового апарату і запаленнях на шкірі. Крім того, фітонциди, що містяться в ньому, чудово дезінфікують повітря парної, насичуючи її неповторним лісовим ароматом.

Протипоказання до застосування ялівцю

Препарати ялівцю протипоказані при гострих захворюваннях нирок з-за сильного дратівної дії. При хронічних запальних процесах сечовивідних шляхів суворо стежити за дозуванням. Протипоказаний при водянці.

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Черемха - все про лікування
  • Чорниця - все про лікування
  • Калинакорисні властивості і протипоказання - все про лікування
  • Жостір проносний - все про лікування
  • Смородина чорна. Чим корисна? - все про лікування
  • Ожина. Чим корисна? - все про лікування
  • Ниркові чаї (рецепти народної медицини) - все про лікування
  • Бузина чорна - все про лікування
  • Ниркові чаї (рецепти народної медицини) - все про лікування

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: