загрузка...

Гастрит і народна медицина - все про лікування

Рекламний блок

Гастрит и народная медицина

Сьогодні важко знайти людину абсолютно здоровим шлунком. Діагноз «гастрит» ставлять навіть маленьким дітям. Гастрити страждає кожен другий житель планети. Це одне з найпоширеніших захворювань шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Але деякі люди живуть з цією недугою все життя без загострень і ускладнень, а в інших виникають серйозні проблеми з травленням аж до виразки шлунка.

Назва хвороби походить від грецького gaster - шлунок, а захворювання шлунка виявляються запалення його слизової оболонки, при яких порушується процес перетравлення їжі.
Зазвичай, у нормальних умовах, при надходженні їжі шлунок виробляє травний сік, що складається з соляної кислоти і пепсину. Їх основне завдання - грубе перетравлення білкової їжі. Зрозуміло, що стінка шлунка, також складається з білка, сама може піддатися переваривающей активності соку. Однак у нормі цього не відбувається, так як існують спеціальні пристосувальні захисні механізми, наприклад, вироблення слизу спеціальними клітинами слизової шлунка. При порушенні захисного механізму вироблення слизу виникає запалення слизової оболонки шлунка, при якому відбувається порушення відновлення слизової оболонки, змінюється секреція шлункового соку і порушується скоротлива активність шлунка. Фактори, що провокують розвиток гастриту, наступні:
нестача в раціоні білків та вітамінів;
- харчова алергія;
- зараження бактерією Хелікобактер пілорі;
- паразитарні інвазії;
- наявність вогнищ інфекції в організмі;
- шлунково-кишкові захворювання;
- неправильний прийом ліків;
- стрес, нервово-емоційне перенапруження;
- генетична схильність, спадковість.
При гастриті зазвичай змінюється рівень секреції шлункового соку. Його кількість і кислотність можуть як зростати, так і зменшуватися. Це залежить від типу гастриту. Він має дві основні форми: гострий і хронічний. Початок гострого гастриту зводиться до розвитку запального процесу різного ступеня ураження: від поверхневих змін до глибоко некротичних. В даному випадку при несвоєчасному лікуванні за багато місяців гостра форма переходить в хронічну з катаральним ураженням слизової оболонки і зміною епітелію, корозійних зміною в стінках шлунка.
Хронічний гастрит - широко поширене захворювання. Клінічна його картина часто буває малопомітною, хвороба не порушує загального самопочуття, звичайного життєвого ритму людини, його працездатності, зникає без лікування або в результаті дотримання дієти, що щадить. Тому, як правило, хворі хронічним гастритом не звертають на нього уваги. І марно.
Хронічний гастрит сам мало небезпечний для хворого, але здатний грубо порушити структуру слизової оболонки шлунка, і тоді істотно зростає ризик виникнення виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, протягом яких вже нерідко супроводжується ускладненнями, які представляють серйозну загрозу для життя людини. Тому дуже важливо виключити причини, що сприяють розвитку хронічного гастриту. Полягають вони в наступному:
- постійне вживання гарячої їжі і пережарених жирів;
- вживання на вечерю солоної їжі (оселедець, солоні огірки та ін), так як це збуджує шлункову секрецію у нічний час;
- зловживання спиртними напоями та куріння;
- психічні стреси, порушення природного ритму життя (нічні роботи, відсутність повноцінного сну) і гіподинамія;
- зловживання медикаментами, особливо такими як анальгін, панадол і цитрамон.
Гастрит (як і всі інші розлади шлунка) відноситься до розряду екологічних захворювань,тобто таких, які багато в чому пов'язані з забрудненням навколишнього середовища. У сучасних умовах, коли природні ресурси надзвичайно забруднені, у продуктах харчування та питній воді містяться токсичні органічні сполуки, отруйні важкі метали, радіонукліди, шлунку доводиться дуже непросто. Його природна захисна функція не витримує натиску агресивних факторів і поступово знижується. В результаті формується сприятливий грунт для проникнення в ШКТ хвороботворних мікробів. У 80-х роках минулого століття науковці встановили, що частою причиною гастритів, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки є особлива бактерія Хелікобактер пілорі. Цей загадковий мікроорганізм стійкий до дії соляної кислоти і легко переходить від однієї людини до іншої.
Бактерія Хелікобактер пілорі, потрапляючи в шлунок, прикріплюється до клітин залоз, харчується слизом і чудово себе почуває, а людина при цьому важко захворює. У хворих виразковою хворобою бактерією Хелікобактер пілорі знаходять в 70-90% випадків. Оскільки бактерія дуже швидко пристосовується до нових видів ліків, в даний час для лікування виразкової хвороби одночасно використовують по 3-4 види препаратів, які підсилюють один одного. Поряд з фармакологічними препаратами для лікування гастриту широко призначаються різноманітні засоби народної медицини, які володіють захисними, загальнозміцнюючі, бактерицидні і ранозагоювальні діями. Слід мати на увазі, що всі гастрити прийнято розділяти на гастрити з пониженою, підвищеною та нормальною кислотностями. Для точного визначення рівня кислотності застосовують спеціальне медичне дослідження - гастроскопію (цю процедуру називають у побуті «ковтання зонда»). Однак запідозрити ту чи іншу форму гастриту можна на підставі наявних симптомів:
- наявність печії, підвищеного апетиту, пекучих болів під ложечкою, виникають натще, швидше за все, говорить про підвищеної вироблення соляної кислоти в шлунку;
- поганий апетит, відрижка їжею з затхлим запахом, тяжкість в епігастрії після їжі - ймовірні симптоми зниженого вмісту соляної кислоти в шлунковому соку.
При підборі лікарських засобів необхідно враховувати, з якою формою гастриту ми маємо справу. Адже якщо лікувати гастрит зі зниженою кислотністю травами, що знижують кислотність, а гастрит з підвищеною кислотністю травами, що підвищують кислотність, результат буде плачевним. Замість зцілення така терапія лише погіршить стан людини.
Нижче ми наводимо народні засоби для лікування гастриту з різною кислотністю.

Лікування гастриту зі зниженою кислотністю

Велику проблему представляє знижена кислотність шлунка, яка зустрічається у багато разів частіше підвищеною. Справа в тому, що соляна кислота запускає травлення у всьому ШКТ, завдяки чому мікроби, паразити розщеплюються травними ферментами, а недолік соляної кислоти створює ідеальні умови для колонізації кишкового тракту різними шкідливими бактеріями. Це відбувається зазвичай через непомірність в їжі,зловживання гострими, маринованими, копченими, смаженими стравами, спеціями. Шлункові залози поступово видозмінюються і починають гірше працювати. Знижується вироблення шлункової соляної кислоти і ферментів, необхідних для нормального травлення.
Хворим на гастрит зі зниженою кислотністю необхідно стимулювати активну вироблення шлункового соку. Для цього рекомендується дієта, в яку включають продукти, хімічно подразнюють слизову оболонку, посилюють виділення шлункового соку. Це -м'ясні, рибні і овочеві бульйони, смажені м'ясні і рибні котлети (без грубої засмаженою скоринки), яйця (некруто і омлет)і молочні продукти, оселедець січений, овочеві, фруктові і ягідні пюре і соки. Їжа повинна бути щадною, тому продукти перед приготуванням подрібнюють. Дробовий Режим харчування - 5-6 разів на день в одні і ті ж години. Їжа не повинна бути занадто гарячою чи холодною. Температура їжі повинна бути в межах 15°С-35°С.
В період загострення гастриту необхідно проводити лікування народними засобами.
- Свіжовичавлений апельсиновий сік слід пити по 100 мл 3 рази на день.
- 100 г сушених віночків квіток пижма треба перемолоти в кавомолці, добре перемішати зі 150 г меду. Склад зберігати в холодильнику. Приймати по 1 ст. ложці 3 рази в день за півгодини до їжі.
- Настій подорожника: 1 ст. ложку сухого листя залити склянкою окропу, настоювати 2 години і пити по 1 ст. ложці за 20 хвилин до їжі 4 рази в день. Курс лікування триває один місяць.
- Відвар подорожника: 1 ст. ложку сухого подрібненого листя залити однією склянкою холодної кип'яченої води, довести до кипіння і томити на малому вогні 5 хвилин, процідити. Випити рівними частинами за день за 15-20 хвилин до їжі.
- Сік подорожника можна пити по 1 ст. ложці три рази в день перед їжею.
- Взяти в рівних частинах полин гіркий (трава), аїр (кореневища), трилисник водяний (листя), кмин (плоди). Сировина подрібнити і перемішати. 1 ст. ложку суміші залити 1 склянкою гарячої води, кип'ятити 10 хвилин, процідити. Приймати по 0,5 склянки 3 рази на день до їди.
- Заповнити пляшку подрібненої полином (обов'язково травневого збору), залити чистою сирою водою і настояти протягом 21 дня в темному місці. Пити по 1 краплі на 1 ст. ложку води два рази в день перед їжею протягом 21 дня.
- Обліпихова олія пити 2-3 не делі але 1 ч. ложці 2-3 рази на день до їди.
- До їжі корисно з'їдати 1 ч. ложку тертого хрону з цукром або медом.
- Можна їсти в будь-якому вигляді цибулю по 50-100 г 1-2 рази в день за 15 хвилин до їжі протягом двох-трьох тижнів.
- Випивати раз в день 0,5-1 склянку свіжоприготованого соку білокачанної капусти.
- Випивати по 0,25 склянки свіжого соку чорної смородини 3 рази в день за 15 хвилин до їжі.
- 3 ч. ложки свіжих або сухих коренів петрушки залити склянкою окропу, настоювати 10-12 годин в закритому посуді, процідити. Приймати по 0,25 склянки 4 рази на день за півгодини до їжі. Курс прийому один - місяць.

Лікування гастриту з підвищеною кислотністю

Гастрит з підвищеною кислотністю супроводжується підвищеним виділенням шлункового соку, в якому міститься багато соляної кислоти і ферментів,
У здорової людини за добу в шлунку виділяється близько 1,5 л шлункового соку, а при гастриті з підвищеною кислотністю в 2-3 рази більше. Тому лікування повинно бути спрямоване на зниження секреторної функції і максимально щадити слизову оболонку шлунка.
Існує безліч препаратів, але врахуйте, що застосування лужних сумішей (таких як сода) сприяє занадто сильному і насильницького зниженню кислотності. З-за цього соляна кислота починає виділятися у великих кількостях. В результаті хвороба прогресує і переходить у небезпечну фазу, коли на стінках шлунка з'являються виразки. Тому замість соди краще приймайте по 2 таблетки березового вугілля 3 рази в день. Харчування при гастриті з підвищеною кислотністю повинно бути спрямоване на зниження кислотності. Рекомендуються молочні, круп'яні супи з додаванням протертих овочів (за винятком білокачанної капусти), подрібненої вермішелі або домашньої локшини; молоко, вершки, свіжа некисла сметана, свіжий нежирний сир; яйця всмятку або у вигляді парового омлету (не більше трьох на день); м'ясо нежирних сортів, очищене від сухожиль і жиру -яловичина,телятина, кури, відварне або парове у вигляді котлет, кнелей, фрикаделей, суфле, рулетів; нежирні сорти риби у відвареному, паровому, рубленому вигляді або шматком. Необхідно включити в меню варені овочі - картопля, буряк, морква, гарбуз, кабачки (пюре, пудинги). Корисні манна,гречана, вівсяна, перлова, рисова каші, варені макарони. Фрукти і ягоди переважно солодких сортів. З них готують киселі і компоти.
Особливо корисно молоко. Його треба випивати по 3-4 склянки на день. При поганій переносимості його можна пити по півсклянки після їжі з теплим або розведеним слабким чаєм.
У меню потрібно включити вершкове масло і рослинні жири (рафінована соняшникова і оливкова олія), додаючи їх безпосередньо в страви. Харчуватися слід невеликими порціями в одні і ті ж години, не менше 5-6 разів на день. Їжа не повинна бути занадто гарячою і дуже холодною. Температура її повинна бути в межах 15°С-35°С.
При підвищеній кислотності шлунка протипоказані продукти, що володіють сильним сокогінну дію: м'ясні, рибні, грибні бульйони, смажені м'ясо і риба, солоні страви, гострі закуски, копченості, маринади,консерви,здобне тісто і всі солодкі продукти, чорний хліб, пшоняна каша, морозиво; обмежується вживання міцного чаю і кави; забороняються повністю алкоголь, пиво, газована вода.
В період загострення гастриту необхідно проводити лікування наступними народними засобами:
- Треба пити натщесерце від 0,25 до 0,75 склянки свіжовичавленого соку з картоплі 10 днів, потім 10 днів перерву і повторити курс. Випивши, обов'язково полежіть півгодини, а їсти можна через годину після прийому соку.
Зверніть увагу на те, що картопля на сік натирають разом е шкіркою. Тому спочатку потрібно ретельно вимити бульби зі щіткою і витерти насухо. Картопляний сік можна зберігати, перед кожним прийомом необхідно готувати свіжий.
- Прекрасний засіб для нормалізації кислотності - сирий білок курячого яйця. Приймати його треба до їжі злегка охолодженим.
- Старовинним і ефективним засобом для зменшення кислотності є каша з гарбуза, зварена на молоці та воді в пропорції 1:2. Використовуйте доступність гарбуза і можливість тривалого її зберігання, щоб провести не тільки профілактику, але і лікування.
- Можна приймати по 2-3 г порошку кориці, запиваючи теплою во дою, 2-3 рази в день до їжі. Вона добре знімає біль, очищає нирки і вбиває паразитів, до того ж зміцнює серце.
Корисно пити свіжоприготований гарбузовий сік по 0,5 склянки 1 -2 рази на день, поступово нарощуючи прийом до 2-3 склянок на день (можна розводити водою 1:1). Все це протипоказано при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки і важкою формою діабету.
- Пийте свіжовичавлений сік з моркви по одній склянці 1 раз на день до їди.
- Оскільки цукор сприяє підвищенню кислотності, то замість нього можна використовувати стевію (медова трава).
- При загостренні гастриту з підвищеною кислотністю необхідно взяти в рівних частинах сухі квітки календули, іван-чаю(зніту) і сухоцвіту болотної. Все змішати і подрібнити. 1 ст. ложку збору залити 0,5 л окропу, настояти, закутавши, до охолодження, процідити. Пити настій теплим по 0,5 склянки 3 рази на день за півгодини до їжі.
Іноді настій можна пити для профілактики.

Лікування гастриту з нормальною кислотністю

При гастритах з нормальною кислотністю корисно пити незбиране молоко (при поганій переносимості додавати в чай або пити після їжі). У раціон харчування необхідно включати нежирне м'ясо, рибу, м'ясо птиці, каші (крім пшоняної), макаронні вироби, некислий сир, вершки, груші, солодкі яблука, банани, а також варені, тушковані або запечені овочі.
З харчування необхідно виключити жирні м'ясні та грибні бульйони, копченості, маринади, гострі закуски, сирі овочі, чорний хліб і здобу, холодні напої і морозиво, сигарети і алкоголь.
В період загострення гастриту необхідно проводити лікування народними засобами, які наведені нижче.
- Вранці натщесерце та ввечері на ніч з'їдайте по 1 листу золотого вуса. - Візьміть 1 склянку меду, 1 ст. ложку протертого через сито сухого чистотілу. Добре перемішайте. Приймайте вранці натщесерце і ввечері по 1 ст. ложці, нічим не запиваючи. Курс лікування - 21 день.
- Приблизно з 25 травня по 10 червня необхідно зібрати листя і молоді стебла лопуха. Обполоснути холодною водою і прокрутити через м'ясорубку, через марлю віджати сік. Потім змішати його з медом у співвідношенні 1:1 і поставити в холодильник. Це ліки необхідно пити 3 рази на день по 1 ст. ложці за 10-15 хвилин до їди.
- 2 ч. ложки квіток ромашки аптечної залити 1 склянкою окропу і настояти 4 години. Процідити і пити теплим. Потрібно пити по 0,25 склянки 2 рази на день.
- 2 ст. ложки сухої трави іван-чаю (зніту) залити 0,5 л води, довести до кипіння і залишити настоюватися на 40 хвилин. Процідити і пити відвар по 1/3 склянки обов'язково до їди 3-4 рази в день. Пити до тих пір, поки не зникнуть болі в шлунку.
- Масло обліпихи крушіновідной приймати перед їжею по 1 ч. ложці 3 рази в день.
- Настій коріння селери пахучої (2 ст. ложки сухої подрібненої сировини заливають склянкою холодної кип'яченої води, настоюють 2 години, проціджують і віджимають) рекомендується пити по 1/3 склянки 3 рази на день.
- Вершкове масло змішати з медом у співвідношенні 1:1. Приймати по 1 ст. ложці за годину до їжі вранці та ввечері.
На закінчення статті: ви познайомилися з деякими рекомендаціями щодо лікування такої поширеної недуги,як гастрит. Пам'ятайте, що хвороба -ще не вирок, а перевірка, тест на вміння протистояти обмеженням, болю в кінці кінців! І ми постаралися оснастити вас хоч деякими рецептами народної медицини, дієвість яких багаторазово перевірена при лікуванні гастриту. І хвороба відступить у тому випадку, якщо ви будете послідовні, невтомні і цілеспрямовані. Кожен вечір запитуйте себе, що ви зробили, щоб перемогти недугу. Правильно харчувалися? Слідували рекомендаціям щодо лікування? Не нудьгували чи даремно? Якщо на ці питання ви відповіли ствердно, ми не сумніваємося - все у вас вийде, і перемога над хворобою не змусить себе чекати.
Михайло Миколайович Рижук, Оксана Михайлівна Гребньова, Мінськ р.
Джерело: Магазин здоров'я, №6, 2013

Звіробій, овес і кропива від гастродуоденіту

Вилікувати це захворювання можна самостійно. В першу чергу, потрібно пам'ятати, що основне в лікуванні - це регулярність. Як і при інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту, тут самий простий і ефективний спосіб лікування - прийом відвару звіробою. Для його приготування необхідно взяти 2 ст. л. трави звіробою продірявленого, висипати її в склянку і помістити на водяну баню (в склянці не повинно бути води,тільки трава) хвилин на 10. Після цього потрібно залити траву окропом і настоювати на водяній бані (закритою) ще 20 хвилин. Остиглий і проціджений відвар потрібно приймати по 1/3 склянки за 30 хвилин до їжі.
Дуже ефективний у лікуванні гастродуоденіту відвар з кропиви і вівса. Склянку неочищеного вівса залити 1 літром чистої кип'яченої води і поставити на повільний вогонь. Зварити овес до слизистого відвару, після чого процідити його і залишити охолоджуватися.
В цей час стакан листя кропиви залити 0,5 л окропу, настоювати 30 хвилин і процідити. Відвар з кропиви необхідно пити як чай, а от листки - порізати і змішати з вівсом. Отриману вівсяно-кропив'яну суміш потрібно їсти по 100 г 3 рази в день перед їжею.

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Народне лікування гастриту - все про лікування
  • Лікування гастриту, виразки шлунка народними засобами - все про лікування
  • Дієта при загостренні гастриту - (сайт лікування)
  • Як лікувати гастрит шлунка - (сайт лікування)
  • Як вилікувати гастрит народними засобами - (сайт лікування)
  • Харчування при гастриті шлунка - (сайт лікування)
  • Ліки від виразки та гастриту - (сайт лікування)
  • Симптоми зниженій кислотності шлунка
  • Симптоми зниженої кислотності шлунка

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: