загрузка...

Дієта № 1 за Певзнером (стіл № 1) - допомога в лікуванні

Рекламний блок
Диета № 1 по Певзнеру

Застосування дієти №1 за Певзнером, або столу № 1, спрямоване, головним чином, на забезпечення захисту шлунка від механічного, хімічного і температурного впливів. При цьому з раціону повністю виключаються всі труднопереваримые і подразнюють слизову шлунка продукти, а також дуже гарячі і дуже холодні страви.

Дієта № 1а

Показання: виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки у фазі загострення (у перші 8-12 днів); гострий гастрит, загострення хронічного гастриту і гастродуоденіту (в перші дні лікування); після операцій на шлунку (через 6-7 днів); опік стравоходу.
Загальна характеристика: дієта з обмеженням енергетичної цінності в основному за рахунок вуглеводів, а також білків і жирів, в незначній мірі. Виключаються продукти, що є сильними збудниками шлункової секреції, дратівливі механічно, хімічно і термічно (дуже гарячі і холодні) слизову оболонку шлунка.
Хімічний склад і енергетична цінність: білки – 80-90 г (65-70% тварини), жири – до 80-90 г (20% рослинні), вуглеводи – 200г.
Енергоцінність – 1850-2000 ккал.
Рекомендовані продукти і страви: нежирні сорти м'яса (яловичина, телятина, кролик) без сухожиль, фасцій і жиру, очищені від шкіри, у вигляді слизових пюре або парового суфле 1 раз в день; парове суфле з риби нежирних сортів; некруто зварені яйця, молоко, вершки, сирне парове суфле; рідкі молочні каші з манної, рисової та гречаної крупи, муки, дитячого харчування, толокна; овочі у вигляді дитячого харчування; цукор, мед, молочний кисіль, желе, мус на желатині з некислих ягід і фруктів; відвари шипшини, пшеничних висівок, соки свіжих некислих фруктів та ягід, розведені водою з цукром, неміцний чай з молоком або вершками.
Виключаються продукти і страви: хліб та інші борошняні вироби; м'ясні і рибні і грибні бульйони, жирні сорти м'яса і риби; макаронні вироби, бобові та інші каші; сир і молочнокислі продукти (кефір, кисле молоко, сметана, сир та ін); фрукти та ягоди у сирому вигляді; соуси і прянощі, кава, какао, квас, газовані напої.
Режим харчування: дієта передбачає дотримання постільного режиму. Їжу приймають через кожні 2-3 год 6 разів на добу невеликими порціями в теплому вигляді (40-50°С).

Примірне одноденне меню дієти № 1а.
1-й сніданок: яйця некруто (2 шт.), молоко (180 г).
2-й сніданок: кисіль фруктовий (180 г), молоко (180 г).
Обід: слизовий суп вівсяний молочний (400 г), рибне суфле парове (110 м), желе фруктове (125 г).
Полудень: відвар шипшини (180 г), молоко (180 г).
Вечеря: яйце некруто (1 шт.), каша манна молочна (300 г).
На ніч: молоко (180 г).

Дієта № 1б

Показання: виразкова хвороба в період загострення (після 8-12-денного перебування на дієті № 1а); гострий гастрит і загострення хронічного гастриту; після операцій на шлунку (перехід з дієти № 1а).
Загальна характеристика: дієта з помірним обмеженням енергетичної цінності за рахунок вуглеводів. Нормальний вміст білків і жирів. Виключаються сильні збудники шлункової секреції, хімічні та термічні подразники слизової оболонки; механічне щадіння шлунка менш суворе, ніж у дієті № 1а.
Хімічний склад і енергетична цінність: білки – 90 г (60-65% тварини), жири – 90 г (20-25% рослинні), вуглеводи – 300-350 г, енергоцінність – 2400-2600 ккал.
Рекомендовані продукти і страви: додатково до дієти № 1а рекомендується білих сухарів і сухого бісквіта 70-100 г, пюре, суфле з вареного м'яса і риби; протертий сир з молоком; замість слизових протерті супи, овочеві пюре, соуси зі свіжої сметани. Обмеження менш суворі в порівнянні з дієтою № 1а. Дієта № 1б є перехідною від дієти № 1а до дієти № 1.
Виключаються продукти і страви: ті ж, що при дієті № 1а
Режим харчування: Їжу приймають через кожні 2-3 год 6 разів на добу невеликими порціями в теплому вигляді (40-50° С) в умовах полупостельного режиму.

Примірне одноденне меню дієти №1б.

1-й сніданок: котлети м'ясні парові під молочним соусом (110 г), каша гречана молочна протерта (200 г), молоко (180 г).
2-й сніданок: кисіль фруктовий (180 г).
Обід: суп рисовий молочний протертий (400 г), м'ясні парові биточки (110 м), желе фруктове (125 г).
Полудень: відвар шипшини (180 г), сухарі.
Вечеря: котлети рибні з рослинним маслом (115 г), компот, фруктовий (180 г).
На ніч: молоко (180 г).

Дієта № 1 (основна)

Показання: виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки при нерізкому загостренні і в період одужання, хронічний гастрит з нормальною та підвищеною шлунковою секрецією у фазі згасаючого загострення і ремісії (протягом 3-5 міс); гострий гастрит у період одужання; після операцій на шлунку у фазі відновлення (після дієт № 1а і № 16).
Загальна характеристика: фізіологічно повноцінна дієта з обмеженням сильних збудників секреції шлунка, подразників його слизової оболонки, довго затримуються й труднопереваріваемий продуктів і страв
Хімічний склад і енергетична цінність: білки – 90-100 г (60% тварини), жири – 100 г (30% рослинні), вуглеводи – 400-420 г, енергоцінність – 2800-3000 ккал.
Рекомендовані продукти і страви: хліб пшеничний вчорашньої випічки або підсушений, сухе печиво, бісквіт, супи з протертих овочів, молочні супи з протертих круп; нежирне м'ясо, птиця, риба, парові або варені страви з них; молоко, вершки, некислий кифир, кисле молоко, сир, картоплю, моркву, буряк, кольорова капуста; крупи манна, рисова, гречана, вівсяна; молочні та сметанні соуси, кріп, ванілін; неміцний чай з молоком або вершками; солодкі ягоди і фрукти в протертому, вареному та печеному вигляді.
Виключаються продукти і страви: житній і будь-який свіжий хліб, вироби із здобного тіста; м'ясні і рибні бульйони, щі, борщі, міцні овочеві відвари; жирні сорти м'яса, птиці, риби, солона риба, консерви, молочні продукти з високою кислотністю; пшоно, перлова, ячна та кукурудзяна крупи, бобові, білокачанна капуста, редька, щавель, цибулю, огірки; солоні, квашені і мариновані овочі, гриби; квас, кава, газовані напої, соки кислих і багатих клітковиною фруктів і ягід.
Режим харчування: Їжу приймають 5-6 разів на добу в теплому вигляді (40-50°С).

Примірне одноденне меню дієти №1

1-й сніданок: яйця некруто (2 шт.), каша гречана молочна протерта (200 г), какао з молоком (180 р.).
2-й сніданок: печене яблуко (100 г).
Обід: суп рисовий молочний протертий (400 г), фрикадельки м'ясні парові (110 м), картопляне пюре (200 г), желе лимонне (126 м).
Полудень: відвар шипшини (180 г), сухарики (з денної норми хліба).
Вечеря: риба відварна (85 г), картопляне пюре з рослинним маслом (200 г), чай з молоком (180 г).
На ніч: кефір (180 г).
На весь день: хліб пшеничний (400 г), цукор (30 г), масло вершкове (20 г).

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Дієта № 5 за Певзнером (стіл № 5) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 15 по Певзнеру (стіл № 15) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 8 по Певзнеру - допомога в лікуванні
  • Дієта № 2 по Певзнеру - допомога в лікуванні
  • Дієта № 7 по Певзнеру (стіл № 7) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 3 за Певзнером (стіл № 3) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 13 за Певзнером (стіл № 13) - допомога в лікуванні
  • Дієтичне харчування при гастриті - (сайт лікування)
  • Дієта при виразці

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: