загрузка...

Калина. Користь і лікувальні властивості. - все про лікування

Сем. ЖИМОЛОСТНЫЕ — CAPRIFOLIACEAE - Калина звичайна — Viburnum opulus L.

Калина обыкновенная

Калина звичайна - чагарник, рідше-невелике деревце, 3-4 м висоти з досить рідкісною, неправильною кроною. Гілки голі, молоді — кутасті і ребристі, з сірою корою, більш старі — бурого, іноді червонуватою корою. Нирки червоно-бурі, довгасті; листя 5-10 см завдовжки, супротивні, 3-, рідко 5-лопатеві, по краю крупно-нерівномірно-зубчасті, біля основи серцевидні або дещо звужені, майже цілокраї, зверху голі, яскраво-зелені, блакитні знизу тьмяні, по жилках опушені; черешки в кілька разів коротше пластинок; прилистки невеликі, вузьколінійні або щетінковідниє. Квітки білі, пахучі, в щитковидних суцвіттях, крайові великі, 1-2,5 см в діаметрі, безплідні, з колесовидним п'ятилопатевим віночком, серединні двостатеві, дрібні, 4— 5 мм в діаметрі, з колокольчатым віночком. Плоди—8— 10 мм довжини, яскраво-червоні, овальні, гіркі кістянки з плоскою загостреною кісточкою, після заморозків їстівні.
Цвіте в кінці травня — початку червня, плоди дозрівають у серпні — вересні.
Росте в широколистяних, широколисто-хвойних лісах, переважно на узліссях, галявинах, вирубках, у черноольшаниках, березняках, серед чагарників (часто заболочених), по берегах річок і озер.
Заготовки можливі в невеликих кількостях. Крім того, оскільки рослинною сировиною є головним чином кора, посилені збори її призведуть до скорочення запасів дикорослих калини звичайної. Тому необхідно її культивування.
У медицині використовується кора калини — Cortex Viburni. Її збирають ранньою весною в період сокоруху і сушать на відкритому повітрі або на горищах.
Сировина складається з трубчастих, жолобчастих або плоских шматків кори, які.не можна вкладати один в інший і зв'язати в пучки. Зовнішня поверхня їх зморшкувата або гладка, бурувато - або зеленувато-сіра, з червонуватим відтінком, із сіруватими або буруватими сочевичками, при зіскоблюванні пробки виявляється зелена основна тканина (в первинній корі). Внутрішня їх сторона гладка, бурувато-або зеленувато-жовта, з червонуватими плямами і смужками. Запах слабкий, своєрідний, смак гіркуватий, терпкий. Довжина шматків кори повинна бути 10-25 см, товщина не більше 2 мм

Готову сировину (кора) повинно мати вологість не більш 14%; зольність не більше 5; екстрактивних речовин не менше 17; залишків деревини на корі і гілочок не більше 2; шматків кори коротше 10 см не більше 15, в тому числі довжиною менше 1 см не більше 5; органічних домішок не більше 0,5, мінеральних-не більше 0,5%. Для плодів допускається вологість не більш 15%, недозрілих плодів не більше 4; пригорілих, почорнілих, уражених шкідниками плодів не більше 1,5; інших частин калини не більше 2,5; органічних домішок не більше 1, мінеральних-не більше 0,5%. Кора містить дубильні речовини, маловивчений глікозид вибурнин і смолу жовто-червоного кольору.

Застосування калини в медицині.

У медичній практиці застосовується у вигляді відвару і рідкого екстракту при маткових кровотечах, болісних менструаціях, як вітамінний і легеня сечогінний засіб.
Rp.; Extracti Viburni opuli fluidi 30,0
D. S. По 20 крапель 3 рази на день Rp.: Corticis Viburni 100,0
D. S. 2 столові ложки залити 1 склянкою води, кип'ятити 30 хвилин, процідити. Приймати по 1/2 склянки 2 рази на день.

Використання калини у народній медицині. Користь калини

В народній медицині використовують плоди і квітки крушини. Калина звичайна дуже корисна. Водний відвар квіток п'ють при кашлі, простуді, задишці, атеросклерозі, захворюваннях шлунка, раку, дають пити і купають дітей при діатезах, дитячих екземах; туберкульозі шкіри. Плоди їдять в чистому вигляді або з медом, цукром при гіпертонії, при захворюваннях серця найкращий засіб — є ягоди з кісточками, їх застосовують також від кашлю, застуди, задишки, при захворюваннях нирок, шлунка, як потогінний. Рідше плоди вживають як вітамінний сировину.

Рецепти із застосуванням калини.

Оздоровчий збір: 1 ст. ложка екстракту кори калини, 1 ч. ложка листя меліси, 1 ч. ложка меду, 1 склянка води.
Листя меліси залийте половиною склянки окропу. Наполягайте протягом 15 хвилин, після чого процідіть і ретельно відіжміть. В отриманий настій додайте півсклянки води, екстракт кори калини, мед і все змішайте.
Приймати настій потрібно теплим перед сном по 1 склянці. Якщо немає рідкого екстракту кори калини, можна взяти кору, дрібно стовкти і використовувати в приготуванні 2 ч. ложки.
При головних болях добре пити сік калини. Візьміть 1 кг ягід калини і 1 стакан води. Ретельно розітріть ягоди, відіжміть через марлю пару разів, додаючи по півсклянки води. Протягом дня випивайте по 0,5 л соку.
При бронхіті і наполегливому кашлі, осиплості голосу і лихоманці допомагає відвар калини з медом: 20 ст. ложок плодів калини, півсклянки меду, 0,5 л води.
Ягоди калини залийте водою, поставте на вогонь і кип'ятіть протягом 20-30 хвилин. Дайте відвару настоятися півгодини, після чого додайте мед. Ретельно перемішайте. Приймайте по 1-2 ст. ложки 3-4 рази на день.
Напій від хронічних запорів.
Сухі ягоди калини подрібніть в кавомолці, покладіть в чашку 1 ч. ложку порошку і залийте окропом. Чашку укутайте і дайте настоятися протягом 10 хвилин. За бажанням для поліпшення смаку можна додати в напій вершки або цукор. Подібний кава з калини слід приймати не частіше, ніж 2 рази в день.

Очищення і лікування калиною при серцево-судинних захворюваннях

Взяти 3 склянки ягід калини, залити їх двома літрами окропу в трилітрової скляної банку, закрити звичайної пластмасовою кришкою, обов'язково обгорнувши банку чимось теплим (шаллю, наприклад), і поставити в темне і тепле місце на б годин. Потім настій процідити, причому неодмінно через волосяне сито, в скляний або емальований посуд, а ягоди протерти дерев'яною ложкою знову ж таки через волосяне сито. В кінці процедури вмішати в отриманий настій півлітрову банку травневого меду (за відсутності - будь-якого іншого). Пити по 1/3 склянки три рази в день перед їжею протягом місяця. Необхідно провести три курси лікування з десятидневными перервами. Приготовлений склад зберігати в холодильнику.

Калина в лікуванні алергії

Калина славиться не тільки красою яскраво-червоних грон ягід, але ще і приємним смаком (після перших заморозків) і користю для здоров'я. Ці ягоди їдять свіжими і протертими, роблять з них пастилу, мармелад або кисіль.
А перші згадки про їх цілющої сили належать ще до XVI століття. У той час помітили, що калина покращує роботу серця і прискорює загоєння ран, надає загальнозміцнюючу, в'яжучий і сечогінний дію. Причому для цього можна використовувати як самі ягоди, так і товчену кору калини.
Сучасні біологи підтверджують, що цілющі речовини містяться у всіх частинах цієї рослини. У корі калини є вітамін К, дубильні, гіркі й смолисті речовини, органічні кислоти (оцтова, валеріанова, мурашина, лінолева, пальмітинова, аскорбінова) та ін. В плодах присутні інвер-приватний цукор, дубильні речовини, аскорбінова кислота, пектин. В насінні (з яких іноді готують «кава», що володіє тонізуючою дією) міститься до 21% жирної олії.
Як кора, так і квіти, і плоди калини корисні при захворюваннях шкіри та алергічних реакціях.
• При алергічних захворюваннях приготуйте настій кори. Для цього візьміть 2 ст. л. кори калини і залийте 1 склянкою окропу, настоюйте 1 годину, процідіть. Пийте настій по 1 ст. л. 3-4 рази в день до їжі.
• При висипу і золотусі скористайтесь квітами калини. 1 ст. л. квіток заваріть 1 склянкою окропу, потримайте на водяній бані 15 хвилин, настоюйте 30 хвилин. Приймайте по 3 ст. л. 3 рази в день.
• При екземі спробуйте настій плодів калини. Розітріть в ступці ягоди калини і залийте їх окропом з розрахунку 1,5-2 ст. л. ягід на 1 склянку окропу. Наполягайте протягом 4 годин, процідіть. Отриманий настій пийте по 1/2 склянки 3-4 рази в день.
• При прищах і вуграх протирайте шкіру свіжим соком ягід калини.

Напої з калини

У калини смак досить специфічний, тому багато хто відмовляється її їсти, до того ж толком не знають, що з нею робити.
Морс. Зі свіжих ягід калини віджати 0,5 склянки соку, змішати з 1 л гарячої кип'яченої води і додати за смаком цукор. Перед вживанням дати настоятися протягом 3-5 годин.
Напій. 1 кг ягід калини промити і пересипати 300 г цукру. Через 5-6 днів, коли ягоди пустять сік, процідити і з'єднати з 100 г меду. Подавати в склянках, розбавивши газованою водою і поклавши по шматочку льоду.
Компот. Приготувати яблучний сироп з 300 г цукру, 2 л води і 400 г яблук. Опустити в отриманий сироп 200 г ягід калини і поставити на вогонь на 5 хвилин. Подавати охолодженим.
Кисіль. 90 г крохмалю розвести 2 л холодної води і змішати з 100 мл гарячого соку калини. Потім додати 280 г цукру і, помішуючи, довести до кипіння.

Протипоказання до вживання калини.

З-за високого вмісту пуринів протипоказана при подагрі та хворобах нирок. Тривалий прийом небажаний. Протипоказання: вагітність, підвищена згортання крові.

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.



Лікування схожих захворювань
  • Крушина ламка - все про лікування
  • Калинакорисні властивості і протипоказання - все про лікування
  • Чоловічий клімакс. Лікування народними засобами. - все про лікування
  • Смородина чорна. Чим корисна? - все про лікування
  • Бузина чорна - все про лікування
  • Як позбутися від пігментації на обличчі - все про лікування
  • Корисні властивості ягід калини - (сайт лікування)
  • У чому користь калини?
  • Калина звичайна - опис, корисні властивості, застосування

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: