загрузка...

Дієта № 8 по Певзнеру - допомога в лікуванні

Рекламний блок
Диета № 8 по Певзнеру

Дієта № 8 по Певзнеру призначається у випадках наявності вираженого ожиріння. Лікувальну і профілактичну дію цього столу засноване на обмеження енергетичної цінності раціону. Зниження калорійності раціону досягається шляхом зменшення кількості вуглеводів і жирів при достатньому вмісті в ньому білків.

Показання: ожиріння, як основне захворювання або супутнє при інших хворобах, що не потребують для їх лікування спеціальних дієт.
Загальна характеристика: дієта зі зниженням енергетичної цінності раціону за рахунок скорочення кількості вуглеводів, особливо легкозасвоюваних, частково жирів, при фізіологічно нормальному вмісті білка; обмеженням споживання вільної рідини, харчової солі, а також продуктів та страв, які збуджують апетит; спрямована на профілактику та усунення надлишкового накопичення жирової тканини в організмі; передбачає добрі смакові якості та високу біологічну цінність їжі при нормальному її обсязі; в дієту обов'язково включають морепродукти, що містять у високих кількостях незамінні амінокислоти і органічний йод.
Хімічний склад і енергетична цінність: визначено в залежності від варіантів дієти: № 8, № 8а і № 8. Так, у довіднику з дієтології за 1992 р. В. А. Оленева наведено наступні дані:

Таблиця 1
Дієти для хворих на ожиріння, редуковані за енергетичної цінності

Варіанти дієти № 8

Білки (г)

Жири (г)

Вуглеводи (г)

Енергоцінність (ккал)

Дієта № 8
(максимальна редукція)

40 – 50

30 – 40

50 – 70

630 – 840

Дієта № 8а
(помірна редукція)

70 – 80

60 – 70

70 – 80

1100 – 1270

Дієта № 8
(основна дієта)

100 – 110

80 – 90

120 – 150

1600 – 1850

Рекомендовані продукти і страви: хліб житній, пшеничний з борошна грубого помелу, білково-пшеничний або білково-отрубный в обмеженій кількості до 100 – 150 г в день (в дієтах № 8а і 8о хліб виключається); супи-переважно на овочевому відварі, допускається на слабкому м'ясному, рибному або грибному бульонене, але не частіше 3 разів на тиждень; м'ясо і птиця нежирних сортів у відварному, запеченому або тушкованому вигляді, сардельки яловичі, холодець; нежирні види риби у відварному, запеченому, фаршированому та заливному вигляді, морепродукти (креветки, морська капуста та ін); яйця варені і у вигляді омлети; молоко та кисло-молочні продукти, сир, сир нежирних видів і сортів; вершкове і рослинне масло обмежено; з обмеженням можна використовувати гречану, ячну і перлову крупи у вигляді розсипчастих каш; овочі і фрукти широко використовуються (картопля обмежено), майже у всіх видах (крім маринованих і солоних), частково обов'язково сирими; кисло-солодкі ягоди, желе, компоти з використанням ксиліту або сорбіту замість цукру; чай, кава неміцна, кава з молоком без цукру.
Виключаються продукти і страви: вироби з пшеничного борошна вищого і 1-го сорту, здобного і листкового тіста; супи картопляні, з макаронами, крупами, бобові; жирні сорти м'яса, гусак, качка, мізки, шинка, сосиски, ковбаси варені та копчені, консерви, риба жирних сортів, солона, копчена, рибні консерви, червона і чорна ікра; молоко пряжене, вершки, ряжанка, йогурт солодкий, сир жирний, сир гострий, солоний і жирний; свиняче сало, яловичий, баранячий і кулінарні жири; макаронні вироби, страви з бобових;
кавуни, виноград, родзинки, інжир, фініки, цукерки, мед, варення, цукор, морозиво, киселі; гострі і жирні соуси, майонез, всі прянощі; солодкі соки, какао, солодкий квас, лимонад на цукрі.
Режим харчування: їжу готують в вареному, тушкованому або запеченому вигляді без спецій і солі; замість цукру використовують його замінники (ксиліт, сорбіт та ін); застосовується дробовий прийом їжі до 6 разів на день.

Нижче наведемо приблизні одноденні меню для кожної з дієт № 8, № 8а, № 8.

Таблиця 2

Примірне одноденне меню дієти №8 для хворих ожирінням(1635 ккал)

Найменування страв

Вихід, р

Білки, г

Жири, г

Вуглеводи, г

Перший сніданок

Сир кальцинований

100

13,8

11,1

8,8

Морква тушкована

200

4,2

11,9

16,4

Кава з молоком без цукру

200

1,4

1,7

2,2

Другий сніданок

Салат з свіжої капусти без солі зі сметаною

170

2,6

5,6

8,4

Обід

Щі вегетаріанські (1/2 порції)

200

1,8

6,8

9,45

М'ясо відварне

90

13,6

8,9

-

Горошок зелений без масла

50

1,3

0,1

3,4

Яблука свіжі

100

0,3

-

11,5

Полуденок

Сир кальцинований

100

13,8

11,1

8,8

Відвар шипшини

180

-

-

-

Вечеря

Риба відварна (судак)

100

16

4,6

0,02

Рагу з овочів ( 1/2 порції)

125

2,6

6,8

15,2

На ніч

Кефір

180

5,0

6,3

8,1

На весь день

Хліб житній

150

8,4

1,65

69,9

Всього...

84

76,5

153,3

Таблиця 3

Примірне одноденне меню дієти №8а для хворих ожирінням (1200 ккал)

Найменування страв

Вихід, р

Білки, г

Жири, г

Вуглеводи, г

Перший сніданок

М'ясо відварне

90

13,6

8,9

-

Салат овочевий на рослинному маслі

150

1,5

9,4

11,7

Кава з молоком без цукру

200

1,4

1,7

2,3

Другий сніданок

Яблуко свіже

100

0,3

-

11,5

Обід

Борщ вегетаріанський (1/2 порції)

250

2,2

6,85

16,2

Риба відварна

100

16,0

4,6

0,02

Капуста тушкована на рослинному маслі (1/2 порції)

150

1,6

2,35

5,8

Компот з яблук без цукру

200

0,24

-

9,2

Полуденок

Молоко (1 стакан)

180

5,0

6,3

8,1

Вечеря

Рулет м'ясний, фарширований омлетом, запечений

90

18,4

17,7

13,6

На ніч

Кефір (1 склянка)

180

5,0

6,3

8,1

Всього...

68

64

86,4

Таблиця 4

Примірне одноденне меню дієти №8 для хворих ожирінням (839 ккал)

Найменування страв

Вихід, р

Білки, г

Жири, г

Вуглеводи, г

Перший сніданок

Салат овочевий на рослинному маслі

150

2,5

10,7

7,4

Кава з молоком без цукру

100

-

-

-

Другий сніданок

Яблука свіжі

100

0,3

-

11,5

Обід

Щі вегетаріанські (1/2 порції)

250

1,8

6,8

9,45

Курка відварна

100

18,9

10,9

-

Полуденок

Відвар шипшини

180

-

-

-

Вечеря

Рагу з овочів ( 1/2 порції)

125

2,6

6,8

15,2

На ніч

Кефір

180

5,0

6,3

8,1

Всього...

53,8

40,9

60,8

Примітка: Редукція, передбачена дієтою № 8, в дієтології вважається гранично допустимою, оскільки подальше зменшення енергетичної цінності харчового раціону може завдати непоправної шкоди здоров'ю. Крім того, слід пам'ятати, що
показником правильності лікування є не тільки зниження маси тіла, але і пов'язані з ним підвищення життєвого тонусу і поліпшення загального самопочуття.

При підготовці практичній частині статті автор користувався рекомендаціями Ст. А. Оленьово, наведеними в Довіднику по дієтології за 1992 р.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Дієта № 2 по Певзнеру - допомога в лікуванні
  • Дієта № 7 по Певзнеру (стіл № 7) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 3 за Певзнером (стіл № 3) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 13 за Певзнером (стіл № 13) - допомога в лікуванні
  • Меню на тиждень при ожирінні - (сайт лікування)
  • Дієтичне харчування при гастриті - (сайт лікування)
  • Меню при ожирінні 2 ступеня - (сайт лікування)
  • Меню при ожирінні 2 ступеня
  • Меню на тиждень при ожирінні

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: