загрузка...

Яблуня. Користь яблук - все про лікування

Рекламний блок

Яблоки

19 серпня православні християни відзначають велике свято — Преображення Господнє. У народі його іменують як Яблучний Спас, або Другий Спас. В це свято проходить обряд освячення плодів нового врожаю. Вважається, що саме з цього дня можна вживати в їжу яблука, так як вони вже цілком дозріли і налилися чудодійною силою. Цей воістину безцінний дар природи володіє неповторним ароматом, смаком, а також поживними і цілющими властивостями. Про користь яблук і піде наша розмова.

Корисні властивості яблук

МОЛОДИЛЬНІ ЯБЛУКА
Неспроста ці плоди були удостоєні честі називатися в російських казках молодильними. Якщо вивчити унікальний склад яблук, можна переконатися в тому, що народна мудрість дуже точно підмітила їх чудові властивості, сприяють збереженню молодості і здоров'я.
На 100 г яблук припадає близько 86 г води, 0,4 г білків, 0,4 г жирів, 9,8 г вуглеводів. У яблуках містяться харчові волокна, органічні кислоти, пектини, велику кількість вітамінів, мінеральних речовин і мікроелементів.
БЛАГОСЛОВЕННИЙ ПЛІД
Вітаміни. Цей фрукт містить майже всі необхідні людині вітаміни: А (ретинол), С (аскорбінова кислота), В1 (тіамін), В2 (рибофлавін), В5 (пантотенова кислота), В6 (піридоксин), В9 (фолієва кислота), Е (токоферол), Н (біотин), РР (нікотинова кислота), К (філохінон). Слід зауважити, що вміст вітаміну С в яблуках у 10 разів більше, ніж у цитрусових. Кількість вітаміну може відрізнятися в залежності від сорту яблук. Так, північні сорти багатші вітаміном С, ніж південні. Крім того, плід містить бета-каротин (попередник вітаміну А), природний антиоксидант.
Макроелементи. Плід містить багато калію, кальцію, магнію, натрію, фосфору, хлору, сірки.
Мікроелементи. В яблуках є залізо, цинк, мідь, йод, марганець, алюміній, бор, ванадій, молібден, нікель, фтор, хром, селен, кобальт, рубідій.
Таким чином в яблуках ми знаходимо повноцінний набір життєво-важливих хімічних елементів.

Лікування яблуками

Лікарі встановили, що якщо щодня з'їдати по 2 яблука, то можна вберегтися від більш ніж 100 хвороб.
Яблука корисні не тільки здоровим людям, але і тим, хто страждає різними захворюваннями. Завдяки високому вмісту вітаміну С яблука допомагають зміцнити імунітет, вберегтися від застуди та інших інфекцій, а також сприяють швидкому одужанню від них. Для профілактики простудних захворювань достатньо вживати 2-3 яблука в день. Наявність каротину і вітаміну А допомагає зберегти зір. Вхідні до складу яблук залізо та інші речовини покращують процеси кровотворення. Знаходиться в плодах йод корисний при захворюваннях щитовидної залози. Вітамін Р дозволяє запобігти гіпертонію, підтримує еластичність кровоносних судин. Потужні антиоксиданти - токоферол, бета-каротин, селен, кверцетин - сповільнюють процеси старіння і захищають нас від раку. Містяться в яблуках пектинові речовини сприяють очищенню організму, виведенню солей важких металів і радіоактивних елементів. Яблука покращують роботу шлунково-кишкового тракту, нормалізують холестерин, відновлюють обмін речовин, мають бактерицидну дію і багатьма іншими чудовими властивостями.

Протипоказання яблук

Яблука не можна вживати при гострих гастритах, ентеритах, загостренні виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.

Перевірені засоби

Анемія. При лікуванні недокрів'я рекомендується протягом дня з'їдати 400-600 г плодів, бажано зелених яблук. Курс лікування - 1 місяць. Для підвищення гемоглобіну можна приймати свіжовичавлений яблучно - буряковий сік (80% яблучного
соку, 20% - бурякового). Приймати по 1 ст. 2 рази на день протягом 2 тижнів. Гастрит. Для лікування використовують зелені сорти яблук. Вранці 2 середніх яблука натерти на тертці, з'їсти відразу після приготування. Не рекомендується пити і їсти за З .години до прийому яблучного пюре і через 3 години після. Курс лікування -1 місяць.
Печія. Для усунення печії досить з'їсти очищене від шкірки яблуко.
Неприємний запах з рота. Щоб позбавитися від запаху, необхідно на десерт за обідом і вечерею випивати стакан яблучного компоту.
Ентероколіт, коліт. Протягом 2 днів вживати по 1,5 кг м'яких яблук, розподіляючи їх на 5-6 прийомів.
Запор. Проварити 2 яблука 1 ст. молока і 1/2 ст. води протягом 5-7 хв., приймати вранці до сніданку.
Кашель. Зняти кашель і усунути захриплість голосу допоможе теплий яблучний компот. Також при застуді можна приготувати настій із сушених яблуневих листя (1:10), додати цукор і пити теплим по 100 мл через кожні 2 години.
Хронічний бронхіт. Зробити відвар диких яблук у невеликій кількості води, пити в гарячому вигляді протягом 2-3 тижнів. Кашель можна вилікувати сумішшю тертого яблука, тертого цибулі і меду, взятих у рівних частинах. Суміш приймати по 1 ст. л. 3 рази в день.
Плеврит. Запекти кілька яблук в духовці, їсти протягом дня теплими.
Гіпертонічна хвороба. Залити 1 ст. окропу 1 ст. л. висушеної шкірки яблук і настояти 5-10 хв. Приймати з додаванням цукру по 1/2 склянки 5-6 разів на день до їди.
Атеросклероз. Пити свіжовичавлений яблучний сік з 1/2 ст. за 15-30 хв. до їди. Для профілактики атеросклерозу рекомендується вживати 2-3 яблука в день в свіжому вигляді.
Сечокам'яна хвороба, подагра. Приймати відвар: 3 неочищених яблука середнього розміру нарізати, залити 1 л окропу, варити протягом 10 хв. на слабкому вогні, додати за смаком цукор. При гострому нападі подагри на уражений суглоб на ніч зробити компрес з скибочок мочених яблук.
Екзема. Пити настій яблучної шкірки. Взяти 1 ст. л. подрібненої яблучної шкірки, залити її чаєм з квіток калини (1 ч. л. квіток на 1 ст. окропу) видати настоятися 1 годину. Пити по 1/2 ст. у день перед їжею і на ніч протягом місяця.

Користь яблучного соку

ЯБЛУЧНИЙ СІК
Хорошими лікувальними властивостями володіє яблучний сік. Треба зауважити, що корисні речовини зберігаються в ньому протягом 1-2 годин, тому потрібно вживати тільки свіжовичавлений сік. Він показаний при анемії, атеросклерозі, хворобах нирок, печінки, суглобів, гострому бронхіті. В яблучному соку багато заліза і марганцю, що сприяє поліпшенню процесів кровотворення. Сік в оптимальних співвідношеннях містить калій, натрій, кальцій, тому допомагає при хворобах серцево-судинної системи. Сприяє зниженню містить холестерину в крові. Яблучний сік покращує обмін речовин і надає загальнозміцнюючу, тонізуючу дію, підвищує опірність організму до застудних, інфекційних захворювань.
Свіжовичавлений яблучний сік має виражену жовчогінну та сечогінну дію. Його п'ють при холециститах, нирково-кам'яної хвороби, шлунково-кишкових захворюваннях, атеросклерозі, порушеннях обміну речовин.
• При запорах рекомендується пити 3 рази в день перед їжею по 1 ст. свіжовичавленого несолодкого яблучного соку.
• Для лікування атеросклерозу рекомендується щодня вживати по 200 г яблучного соку.

Корисні властивості яблучного оцту

ЯБЛУЧНИЙ ОЦЕТ
У народній медицині здавна застосовується яблучний оцет. Його лікувальна дія заснована на унікальному складі, він містить багато калію та інших мінеральних речовин, а також яблучну, лимонну, щавлево-оцтова кислоти.
При прийомі всередину яблучний оцет сприяє швидкому відновленню сил людини, так як нормалізує кислотно-лужну рівновагу в організмі, стимулює обмін речовин, покращує травлення. До того ж він сприяє розщепленню жирів і вуглеводів, тому його використовують бажаючі скинути вагу.
При зайвій вазі яблучний оцет рекомендується пити по 2 ч. л., розведені в склянці води 3-4 рази в день після їжі. Помітний ефект зазвичай наступає через два місяці, виражений через два роки.
При нервовому розладі і безсонні рекомендується випивати на ніч склянку води з додаванням 2 ч. л. яблучного оцту і 1 ч. л. меду.
Яблучний оцет придбав популярність і при зовнішньому застосуванні. Завдяки хорошим антисептичним властивостям їм можна обробляти рани, гнійники і порізи. Яблучний оцет застосовується також для лікування шкірних захворювань, його можна додавати у ванну при лікуванні екземи. Їм можна виводити пігментні плями і ластовиння.

Яблука і одержувані з них продукти служать для людини чудовим харчуванням і приємним ліками. На щастя, благословенний плід доступний нам протягом усього року. З яблук можна приготувати варення, компоти, повидло, джем, сік або заготовити сушені яблука. Принесуть користь також мочені, печені і мариновані яблука. Вибір необмежений. Тому їжте на здоров'я і лікуйтеся з задоволенням.

Наталія ЯРМУХАМЕТОВА, лікар-терапевт

До речі

Будь-які фрукти і ягоди, з'їдені у великій кількості, можуть надати проносний ефект. Кислі яблука протипоказані при виразці шлунка або дванадцятипалої кишки. При гастриті не можна їсти яблука солодких сортів. При загостренні таких захворювань кишечника, як виразковий коліт, хвороба Крона, і при будь-яких порушеннях, що супроводжуються появою крові в калі, свіжі яблука їсти не можна.

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Підняти гемоглобін народними засобами. Анемія - все про лікування
  • Яблучний оцет при варикозі - (сайт лікування)
  • Розвантажувальний день на яблуках – худнемо смачно і швидко - (сайт лікуван ...
  • Схуднути за допомогою яблучного оцту - (сайт лікування)
  • Лікування варикозу яблучним оцтом - (сайт лікування)
  • Кольоротерапіястроката дієта осені
  • Напій молодості
  • Червона смородинакорисні властивості
  • 10 найкорисніших осінніх продуктів

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: