загрузка...

Цукровий діабет 2-го типувечерю віддай ворогові - допомога в лікуванні

Рекламний блок

Опубліковано 25.02.2015 | Ключові слова: діабет 2-го типу, висококалорійний сніданок, низькокалорійний вечерю.

Ужин отдай врагу

Невелике дослідження показало, що люди з цукровим діабетом 2-го типу, які вживають висококалорійний сніданок і низькокалорійний вечерю, краще контролюють рівень цукру в крові, ніж ті, хто чинить навпаки.

Стара приказка говорить: сніданок з'їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогу. Зовсім недавно міжнародна група вчених у своєму дослідженні черговий раз підтвердила правоту відомого висловлювання. Вчені вважають, що зміна раціону відповідно до давньої мудрості дозволить оптимізувати метаболічний контроль та запобігти розвитку ускладнень діабету 2-го типу.

В дослідну групу увійшли співробітники Тель-Авівського університету, Лундського університету і Єврейського університету в Єрусалимі. Попередня робота цієї групи показала, що висококалорійний сніданок і низькокалорійний вечеря (дієта B) зменшують рівень постпрандіальної гіперглікемії (підйом цукру в крові після прийому їжі) у повних людей без діабету, порівняно з низькокалорійним сніданком і висококалорійним вечерею (дієта D).

Нове рандомізоване дослідження включало 18 осіб (8 чоловіків та 10 жінок), які страждають на цукровий діабет 2-го типу менше 10 років. Вік добровольців варіював в широкому діапазоні: від 30 до 70 років, індекс маси тіла (ІМТ) становив 22-35 кг/м2. Всі учасники дослідження проходили лікування метформіном або дотримувалися дієтичні рекомендації: 8 пацієнтів тільки дотримувалися дієти, решта 10 осіб крім дієти приймали метформін.

Учасники експерименту були випадковим чином розподілені (рандомизированны) за групами, одна з яких дотримувалася дієти B (низькокалорійний вечеря), а інша - дієту D (висококалорійний сніданок) протягом одного тижня. Дієта В передбачала наступні розподіл енергетичної цінності раціону: 2946 кДж на сніданок, 2523 кДж на обід і 858 кДж на вечерю. Дієта D містила таке ж сумарна кількість енергії, але розподіл було іншим: 858 кДж на сніданок, 2523 кДж на обід і 2946 кДж на вечерю. Великі прийоми їжі включали: молоко, тунця, батончик мюслі, яєчню, йогурт і пластівці, в той час як менший прийом містив нарізані курячі грудки, сир Моцарелла, салат і кави.

Сніданок подавався в 8:00, обід 13:00, а вечеря в 19:00 за часом. Пацієнти дотримувалися дієти протягом 6 днів до дня затбора проб. На 7-й день (день забору) кожна група брала прописаний раціон в клініці, де збирали зразки крові у піддослідних безпосередньо перед сніданком і через 15, 30, 60, 90, 120, 150 і 180 хвилин після початку їди. Забір крові був тим же чином повторений після обіду і вечері. Фахівці оцінювали рівні глюкози, інсуліну, С-пептиду (компонент інсуліну), і глюкагон-подібного пептиду-1 (ГПП-1, GLP-1). Два тижні потому учасники дослідження поміняли дієти і випробування повторилися.

Порівняння результатів показало, що при дотриманні дієти з низькокалорійним вечерею після прийому їжі рівень глюкози в крові добровольців був на 20% нижче, а рівень інсуліну, С-пептиду та ГПП-1, були на 20% вище.

Незважаючи на рівну сумарну енергетичну цінність обох дієт і однакову калорійність обідів, при дотриманні дієти B після обіду у добровольців спостерігався більш низький рівень глюкози (на 21-25%) і більш високий рівень інсуліну (на 23%) у крові, ніж при дотриманні дієти D. Ця обставина показує, що дієтичні зміни впливають на загальний денний ритм секреції інсуліну і инкретинов, що призводить до значного скорочення постпрандиального рівня глюкози в будь-який час доби, вважають вчені.

Цукровий діабет 2-го типу проявляється хронічною гіперглікемією (підвищенням рівня глюкози в крові), зумовленої порушенням здатності тканин захоплювати і утилізувати глюкозу. Можливими ускладненнями захворювання можуть бути: порушення проникності судин, підвищення схильності до тромбоутворення; поліневрити периферичних нервів, парези і паралічі, ураження нирок з появою білка в сечі, катаракта (помутніння кришталика), ураження сітківки та ін.

Джерело:
High-energy breakfast with low-energy dinner decreases overall daily hyperglycaemia in type 2 diabetic patients: a randomised clinical trial
Diabetologia, 2015
DOI: 10.1007/s00125-015-3524-9

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Високий цукор в крові може вказувати на ризик ранньої смерті - допомога в л ...
  • Солодкі напої різко підвищують ризик розвитку діабету - допомога в лікуванн ...
  • Меню на тиждень при ожирінні - (сайт лікування)
  • Дієта при хронічних запорах - (сайт лікування)
  • Перші ознаки цукрового діабету. Симптоми, діагностика, принципи лікування
  • Гіперглікеміяпричини, симптоми і лікування
  • Сенсація - дієта по групі крові неефективна!
  • Дієта при хронічних запорах
  • Меню на тиждень при ожирінні

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: