загрузка...

Перець. Чим корисний? - все про лікування

Рекламний блок

ПЕРЕЦЬ СТРУЧКОВИЙ— Capsicum annuum L. Сімейство пасльонові —Solniiaccae Jus.s.

Перець—однорічна трав'яниста рослина. Розрізняють дві форми стручкового перцю — перець солодкий і гіркий, які в свою чергу поділяються на ряд сортів. Перець має розгалужене, прямостояче, циліндричне, внизу здерев'яніле стебло. Гілки ребристі, у вузлах дещо потовщені. Висота стебла коливається від 25 до 125 см-Листки чергові, вгорі іноді парні, яйцевидної або видовжено-яйцевидної форми, загострені, цілісні.
Квітки одиночні або парні, розташовані в розвилках Віночок колесовидний, білий, жовтуватий або фіолетовий. Плід — багатонасінна 2-4-гніздова помилкова яг0да, вагою від 5 до 200 р. Форма плодів перцю в залежності від сорту може бути циліндричної, подовжено-конусовидної, призмовидної, яйцевидної, з ребристою або гладкою поверхнею. Околоплодник у солодких сортів перцю порівняно з гострими товщі і мясистее. Забарвлення у всіх видів послідовно змінюється: від зеленого до оранжево-червоної, темно-червоної або жовтої. Батьківщиною перцю вважаються тропічні і субтропічні райони Центральної і Південної Америки, де він зустрічається в дикому вигляді. Індіанці задовго до появи перцю в Європі знали і вживали ого в їжу. Німецький природодослідник я мандрівник минулого століття Гумбольдт досить образно визначив значення перцю в раціоні харчування індіанців, порівнявши його зі значимістю кухонної солі для білого населення.
На європейський континент перець був завезений незабаром після відкриття Америки і був введений в культуру іспанцями, звідки поступово проник у сусідні країни. Поява перцю на території нашої країни відзначено початком XVII століття. Спочатку його вирощували як лікарську рослину. Набагато пізніше, до середини XIX ст. у Нижньому Поволжі були закладені плантації, перець міцно увійшов в культуру як овоч, отримавши промислове значення. Крім того, він придбав велику популярність у народній медицині, зарекомендувавши себе цінним лікувальним засобом.
В наш час перець є широко поширеною овочевою культурою в республіках Середньої Азії, на Північному Кавказі, в Закавказзі, в Молдавії, на Україні і в районах Поволжя. Успішно вирощують методом висадки розсади у відкритий грунт. Кращими сортами солодкого перцю вважаються Болгарська, Майкопський, Гогошари, Молдавський білий. З гострих сортів — Астраханський, Український гіркий, гострий — Кайенский дрібноплідний.
Хімічний склад і користь перцю. Плоди солодкого перцю багаті вуглеводами, білками, жирами. Порівняно з іншими овочевими культурами містять дуже багато аскорбінової кислоти (вітамін С) і каротину (провітамін А). Вуглеводи складають у плодах до 50% складу сухих речовин, які представлені в основному розчинними цукрами (фруктоза, сахароза, глюкоза) і полісахариди (крохмаль, пектинові речовини і клітковина). У плодах містяться органічні кислоти, азотисті речовини, половину з яких становить білок. Оболонка плоду багата солями калію, кальцію, заліза, алюмінію, фосфору; містяться сора, хлор, кремній. Основну цінність цього овоча складають вітаміни В, С та інші. Наприклад, в 100 г плода в стадії технічної стиглості міститься до 132 мг вітаміну С. В деяких сортах молдавського перцю його зміст незначно більше та перевищує цифру 200. Якщо врахувати, що добова потреба у годуючих матерів і при важкому фізичному навантаженні становить 75-100 мг, то 60-80 г маринованого перцю сорту Молдавський білий цілком заповнюють його потреба.
Дуже цінні в цьому відношенні консерви молдавського виробництва. Перець містить аскорбінової кислоти 70-85 мг, маринади 80-144 мг, маринадних заливки 90-120 мг (розрахунок на 100 г). Багатий перець і карогиноидами. За їх змістом перець близький до моркви. Містяться також флавоноїди (глікозиди кверцетнна, апігеніну), що володіють активністю. Специфічний гострий смак перцю залежить від наявності алкалоїду капсаїцину (ваниллиламид дециленовой кислоти). У гострих сортах його міститься до 1%, в солодких — до 0,01%. З інших речовин відомі сапонін капеаицидин і ефірне масло.
Застосування. Багатий якісний і кількісний склад вітамінів, мінеральних солей, цукрів та інших сполук, помірна гострота — все замість взяте ставить солодкий перець в ряд найцінніших продуктів харчування. Гіркі сорти перцю знаходять застосування в лікеро-горілчаному виробництва і в консервній промисловості. Великий вміст капсаїцину робить його смак особливо пекучим, завдяки чому перець широко використовується як приправа. Експериментально встановлено, що витяжка з перцю і алкалоїд капеаицин збільшують секрецію шлункового соку і кількість вільної соляної кислоти в ньому. Жирне масло насіння перцю, що містить ці сполуки, аналогічно діє на секреторну функцію шлунка. Капеаицин виявляє виражену бактеріостатичну дію навіть у розведенні 1 : 10000.

Застосування перцю в медицині

У лікувальній практиці наукової медицини знаходить застосування настойка стручкового перцю. Застосовують її як засіб, що поліпшує апетит і травлення, по 10-20 крапель перед їжею і як місцевоподразнювальна. Сік солодкого перцю здавна вважається хорошим протицинговим засобом. При простудних захворюваннях як місцевоподразнювальної та відволікаючий засіб знаходить застосування випускається медичної промисловістю капсин і складний лінімент, основним компонентом якого є спиртова настойка стручкового перцю. У домашніх умовах, при наявності спиртової настоянки перцю, можна легко приготувати подібне розтирання і застосовувати лрн радикуліті, ревматичних болях у суглобах, міозиті (запалення м'язів простудного характеру). Технологія приготування досить проста: настоянка стручкового перцю змішують з подвійною кількістю рослинного масла і втирають у болючі місця.
Крім того, перцева паприка (порошок гіркого перцю) по своїй дії цілком може замінити гірчичники. Для цієї мети промисловістю випускається досить зручний у застосуванні лікувальний засіб — перцевий пластир. Ефект від його застосування у порівнянні з гірчичниками майже однаковий, проте перцевий пластир має місцеву дію, більш неясне і тривалий за часом. Застосовують його як знеболювальний засіб при артритах, радикулітах, подагрі, при катарах дихальних шляхів і інших простудних захворюваннях. Пластир наклеюють на хворі місця, і можна не знімати його протягом двох діб, якщо не буде відчуватися сильного печіння. Лікування при необхідності можна повторювати.
Препарати перцю входять до складу мазі від обмороження. Солодкий перець як полівітамінний продукт широко використовується в лікувальному харчуванні при загальному занепаді сил, недокрів'ї, цілком може бути використаний як основний лікувальний засіб при гіпо - та авітамінозах. Він збуджує апетит, стимулює виділення шлункового соку і жовчі, тим самим сприяє поліпшенню травлення.

Перець хороший і корисний у всьому різноманітті страв. Цінний він ще і тим, що при консервації і соління збереження вітамінів в ньому залишається в межах 50-80% впродовж тривалого періоду зберігання. У порівнянні з іншими овочами значимість його як харчового продукту зростає у зимовий період і ранньою весною, коли особливо відчувається нестача вітамінів.

Перець зміцнить судини

Наявність у солодкому перці вітамінів С і Р робить його особливо цінним для зміцнення стінок судин, запобігання утворення тромбів. Добову потребу людини в цих вітамінах можна повністю задовольнити, якщо в день з'їдати по 40-50 г солодкого перцю. У народній медицині застосовують всі види перцю. Гіркий — як болезаспокійливе, відволікаючу, бактерицидну, сприяє травленню засіб. Але особливо широко застосовується солодкий перець. При цукровому діабеті, поганому стані нігтів і волосся корисний зелений солодкий перець. При склерозі судин головного мозку з'їдати три рази в день по два солодких перцю середнього розміру. При гіпотонії корисно два рази на день їсти салати з солодкого перцю з нерафінованою соняшниковою олією в поєднанні з помідорами, огірками, часником, горіхами. Можна фарширувати перець овочами. Ці страви не тільки підвищать тиск, але і знизять холестерин.

Настоянка червоного перцю при радикулітах, міозитах і невралгічних болях

Стручки червоного гострого перцю подрібнити, залити медичним спиртом в пропорції 1 : 10 і настоювати протягом 7 днів, потім процідити. Отриманим засобом змочувати ватний тампон і змащувати хворі місця.

Заготівля перцю

Незалежно від сорту плоди перцю збирають на початку біологічної стиглості (як тільки вони починають червоніти). В цей період у них міститься найбільша кількість вітамінів, Цукрів та інших корисних речовин. Для приготування лікарських засобів часто використовують сушений перець. Для сушіння червоні плоди без дефектів і ознак ураження хворобами нанизують на волосінь або нитку і зберігають у зв'язках в провітрюваних приміщеннях.

Протипоказання перцю

Але не слід забувати, що перець не нешкідливий. При вживанні всередину від завищеної дози препарату може настати гостре шлунково-кишковий розлад, при невмілому застосуванні зовнішньо — опік.
Перець і його препарати протипоказані при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, хворобах печінки і т. д.

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Шпинат. Користь - все про лікування
  • Цибуля ріпчаста - все про лікування
  • Настоянка перцю від випадіння волосся - (сайт лікування)
  • Перцева настоянка від випадіння волосся - (сайт лікування)
  • Соуси без шкоди для фігури
  • Водяний перець (настоянка) - опис, лікувальні властивості, застосування
  • Лікування застуд з допомогою трьох напоїв!
  • Народний засіб від застуди
  • Настоянка перцю від випадіння волосся

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: