загрузка...

Банан. Чим корисний? - все про лікування

Рекламний блок

Банан

Батьківщиною бананів прийнято вважати Південно-Східну Азію, де ця рослина увійшло в культуру ще до рису і цукрового очерету. Звідси він проник у всі частини світу, в тому числі, ще до Колумба, і в Америку.
Є думка в наукових колах, що першими після мавп розсмакували банан стародавні єгиптяни, які вирощували понад 400 видів цих плодів. На стінах легендарних Фів є картинки-інструкції з вирощування бананів. Багато хто впевнені, що банан - дерево, хоча банан - гігантська трава, як і, наприклад, бамбук. Плоди - ягоди. Бананова рослина - найбільше, що не має твердого стовбура. Воно дуже швидко росте, здатне досягти висоти чотириповерхового будинку менше, ніж за два роки, - така тривалість життя цієї рослини. Давши від ста до п'ятисот плодів, трава-деревце вмирає. На його місці швидко з'являються молоді пагони. Старий, віджилий банановий стовбур-стебло зрізають, щоб дати можливість розвиватися новому.
Термін дозрівання бананових плодів 75-100 днів. Знімають їх у недозрілому стані, оскільки високі поживні та смакові достоїнства м'якоть набуває тільки при дозріванні в штучних умовах.
Латинською банан означає "фрукт мудрої людини". Природознавець Карл Лінней назвав банан - "райське дерево". Мабуть, вирішив, що де ще таке можна зустріти: прямо на "дереві" висить делікатес, симпатичний і гладкий, в оригінальній упаковці, дуже зручний у використанні. При відсутності хліба біднота тропічних широт завжди могла протриматися на банановій дієті. Наприклад, африканці додають банани буквально у всі - в кашу, томатний суп, омлет з шинкою. А в Уганді і Бургунде більшу частину врожаю перетворюють на пиво. Банан - продукт швидкопсувний, тому він споживається в тропічних країнах виключно в місцях його зростання. До Європи екзотичний фрукт дістався тільки на початку XX століття, коли з'явилися перші спеціально пристосовані для перевезення таких фруктів суду. Вони обладналися полицями, продуваемыми охолодженим повітрям для підтримки температури близько 12 градусів за Цельсієм. Тільки таким чином можна було доставити в Європу велику кількість бананів.
В той же час цей фрукт не виносить холодильників: при температурі нижче 10 градусів банан вже не дозріває. Так що слід пам'ятати, що зелений банан починає швидко жовтіти тільки при кімнатній температурі. І ще. Чим менше фрукт за розмірами, тим пахучіше.
Банан - поживний продукт. 100 грамів банани дають людині 99 калорій. Тому фрукт рекомендують спортсменам. Міститься в банані цукор швидко засвоюється організмом. Це дозволяє швидше відновити сили атлетів. У сушеному вигляді банани краще вживати в помірних дозах: на сто грамів вже доводиться 285 кілокалорій.
Банани особливо корисні людям, страждаючим серцево-судинною недостатністю, ускладненою набряками, при гіпертонічній хворобі, захворюваннях нирок, печінки, жовчовивідних шляхів, діабеті, вони знімають загальну напругу і неспокій, покращують сон. Їх використовують для лікування виразки шлунка, бо банани стимулюють ріст клітин і виділення слизу, що захищає шлунок від руйнівного впливу кислот, що виробляються організмом у процесі травлення.
У м'якоті плодів банана міститься багато сахарози, вітамінів С, В1, В2, РР, Е, каротину, ферментів, мікроелементів (особливо калію); є органічні кислоти (переважає яблучна), клітковина, ефірну олію, крохмаль. У бананах міститься більше вітаміну В6, ніж в інших фруктах. Цей вітамін відповідає за гарний настрій.
На думку дослідників, один фрукт перекриває щоденну потребу людини в калії і магнії. Вважається навіть, що цієї кількості достатньо, щоб уникнути інфаркту. А ось з зеленими плодами банана фахівці радять бути обережнішими - вони погано перетравлюються.
Купуючи банани, як і інші фрукти, дивіться, щоб на шкірці не було плям, їх можна купувати недозрілі, і вони дозріють будинку. Ніколи не зберігайте банани в холодильнику, так як вони чорніють при низьких температурах,
У домашній кулінарії банани десертних сортів вживаються в основному в сирому вигляді. Крім того, вони йдуть на виготовлення вина, пива, оцту мармеладу, конфітюру, морозива. Очищаючи шкірку, знімайте також всі білі нитки.

На острові Іріомоте, який знаходиться в південній частині Японського архіпелагу, банани використовують як текстильне сировину. Вважається, що особлива тканина, отримана з цієї рослини здатна зцілювати тіло і дух людини З коренів банана отримують червону фарбу, що володіє цілющими властивостями: вона здатна впливати на віруси і бактерії. Результати досліджень японських мікробіологів показали, що люди, які носять одяг, забарвлену такою фарбою, позбавляються від простудних захворювань в рекордно короткі терміни,
Цікаво, що індійські винороби недавно винайшли технологію виготовлення з бананів шампанського
Але вони тримають у секреті технологію виробництва традиційного ігристого вина.

Банановий квас корисний для профілактики раку і навіть для лікування початкової стадії онкологічних захворювань.

Беремо шкірку 3-4 стиглих бананів, промиваємо, дрібно ріжемо і ставимо у 3-літрову банку. Потім засипаємо 1 склянка цукру, заливаємо 3 л холодної кип'яченої води, додаємо 1 ст. л. сметани для закваски і накриваємо марлею. Через 2 тижні квас готовий. Пийте його по 150 г 2-3 рази на день за 30 хвилин до їжі і зберігайте в прохолодному місці.

Банани вилікують кашель.

2 стиглих банана пропустити через м'ясорубку, додати 200 мл гарячої води. Можна підсолодити цукром або медом за смаком. Суміш допомагає вилікувати кашель. Давати пити теплою дитині кожні 2 години.

Банановий коктейль для шлунка.

Банани корисно їсти людям, що страждають підвищеною кислотністю. Для хворих на виразку шлунку буде корисний такий банановий коктейль: 1 банан подрібнити блендером до однорідної маси, додати 1 ст. ложку меду, долити 150 мл холодного молока і ретельно збити. Пити раз на день перед їжею.

Наливка з бананів для міцних нервів.

Ця бананова наливка значно ефективніше, ніж аптечна валерианка.
Для приготування настоянки візьміть 1 великий банан, 500 мл 96%-ного спирту, 500 мл води і 250 г цукру. Банан очистіть і подрібніть міксером до стану пюре. У каструлі закип'ятіть воду з цукром, додайте бананову кашку, а коли все охолоне, влити спирт і перемішайте. Перелийте в скляну банку, щільно закрийте і поставте в темне місце на 2 місяці. Періодично банку струшуйте, через 2 місяці процідіть, розлийте в пляшки і залиште в темному холодному місці для подальшого дозрівання. Найкращі якості ця наливка набуває через 6 місяців. Приймають її по чайній ложці після їди.

Ще про корисні властивості банана

Корінні цейлонцы стверджують, що банан змінює свої лікувальні властивості в залежності від стиглості плоду і його кольору.
Науково доведено, що банани підвищують працездатність, загострюють концентрацію уваги, очищають організм від шлаків і особливо шлунково-кишковий тракт, беруть участь у виробництві «гормону щастя» — серотоніну. Один-два банана — і засіб від стресу у вас в руках!
З'ївши всього лише 100 г м'якоті банана,людина отримує половину добової дози вітаміну В6, близько 350 мг калію, який сприяє виведенню з організму рідини, 42 мг магнію. А всі разом вони відповідають за чистоту наших судин ( звільняють їх від холестеринових бляшок). Тому банани рекомендують тим, у кого ІХС, набряки, атеросклероз, гіпертонія.
При постійної втоми, дратівливості, а також у разі гіпоглікемії (знижений цукор у крові) досить з'їдати по два банана на день, щоб позбутися від цих недуг. Цейлонцы в таких випадках їдять яскраво-жовті банани, настільки дозріла, що їх шкірка вже вкрита темними плямочками, а м'якоть має темно-коричневий колір.
Якщо малюки грудного віку ведуть себе неспокійно, не сплять ночами, молоді цейлонки розминають м'якоть стиглого банана до пюреобразного стану, розводять грудним молоком (або кип'яченим нежирним молоком тваринного походження) і дають дитині по 1 ч. л. 3-4 рази в день.
Така суміш не тільки легко засвоюється дитячим організмом, але і володіє легким снодійним дією. Банан можна використовувати в харчуванні дітей будь-якого віку.
Молоді мами і бабусі знають, що дитину до року не можна підгодовувати неперевіреними фруктами, але сирої бананової м'якоттю можна.

Протипоказання до застосування банана

Стиглі банани не рекомендується їсти при ожирінні і діабеті. В крайньому випадку можна з'їсти зелений, недозрілий банан, закусивши його солоною їжею.
Цей екзотичний фрукт дійсно містить багато вуглеводів, що сприяє утворенню газів у кишечнику і утрудняє відтік жовчі з печінки.
Тому банан потрібно їсти малими порціями протягом дня і добре розжовувати.
Не можна їсти банани натщесерце і запивати їх водою. Непомірне постійне їх споживання може викликати загущення крові і лімфи.
Так що людям з підвищеним згортанням крові та особам похилого віку потрібно приймати засоби, що розріджують кров. Але якщо заїдати банани цукром або медом, ці негативні прояви можна на порядок зменшити або взагалі виключити.
Абсолютно протипоказані банани людям, які перенесли інфаркт, інсульт, які страждають тромбофлебітом, варикозним розширенням вен, раком шлунка. Варто обмежити їх споживання при геморої і підвищеній кислотності шлункового соку.

Маски з банана

Природна косметика для жирної шкіри
До добре розім'ятого банану додати збитий білок курячого яйця і нанести на шкіру обличчя на 20 хвилин, після змити теплою водою.
А це маска з банана для сухої в'янучої шкіри
1 ст. ложка (з верхом) кашки банана змішати з жовтком курячого яйця, сметаною і медом (по 0,5 ч. ложці). Суміш нанести на обличчя на 15-20 хвилин. Курс 20 процедур (2-3 рази на тиждень).

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Натуральні маски для обличчя - все про лікування
  • Банан для шкіри обличчя - все про лікування
  • Смузі в домашніх умовах. Рецепти - все про лікування
  • Маска з сиру для особи - (сайт лікування)
  • бананова Маска для обличчя - (сайт лікування)
  • Ефективний відхаркувальний засіб від кашлю - (сайт лікування)
  • Лікувальне харчування при болю в горлі
  • 8 простих і корисних страв
  • Фрукти для серця, які фрукти корисні для серця?

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: