загрузка...

Смородина чорна. Чим корисна? - все про лікування

Рекламний блок

Сем. КРЫЖОВНИКОВЫЕ - GROSSULARIACEAE - Смородина чорна — Ribes nigrum L.

Смородина черная

Смородина чорна - чагарник висотою 60-130 див. Молоді пагони опушені, пізніше голі, коричнюваті. Листки чергові, 3-5-лопатеві, неравнопильчатые, зверху темно-зелені, голі, зісподу світліші, з точковими золотистими залозками, довгочерешкові, сильно пахнуть. Квітки на квітконіжках, у поникающих пухких пазушних китицях, рожево - або лілово-сірі, зовні опушені, 5-членні, квітколоже полушаровидно-колокольчатое; чашечка вдвічі довше віночка, з відігнутими зубцями, пелюстки яйцевидні. Плід — запашна, куляста, чорна ягода з рештою на верхівці засохлим оцвітиною; містить численні насіння, оточені драглистою оболонкою.
Цвіте в травні— червні, плодоносить у серпні.
Росте в заболочених лісах, особливо в черноольшаниках, де утворює зарості, а також по берегах річок і окраїнах боліт. Широко вирощується в культурі.
Ягоди вживають у їжу в свіжому вигляді, а також йдуть на виготовлення варення, сиропу, настоянок, лікерів, напоїв і кондитерських виробів. Листя можуть використовуватися як сурогат чаю. Є декоративні форми з порізаними і строкатими листками.
Заготівлі дикорослої смородини можливі, але зручніше для цього використовувати культурні насадження.
З лікарською метою застосовуються ягоди і листя чорної смородини — Fructus et Folia Ribis nigri. Листя заготовляють влітку в червні — липні, збираючи тільки середні і залишаючи верхівкові і нижні, щоб не пошкодити плодоношення. Плоди збирають без плодоніжок, цілком зрілими в липні серпні. Сушіння ягід здійснюють на горищах або на відкритому повітрі в тіні, краще в сушарках при температурі 60-60 °С, розклавши їх тонким шаром. Листя сушать також на відкритому повітрі в тіні.

Для плодів передбачені вологість не більше 18%; плодоніжок та інших частин чорної смородини не більше 1; пересушених ягід не більше 5; домішки зеленуватих ягід не більше 5; органічних домішок не більше 1, мінеральних-не більше 0,5%. Запах слабкий, ароматний, смак кислий, злегка в'яжучий; для листя вологість не більш 14%; побурілих і почорнілих листя не більше 4; інших частин смородини не більше 3; подрібненого листя не більше 5; органічних домішок (частин інших рослин) не більше 1, мінеральних-не більше 1 %. У листі містяться ефірна олія і вітамін С, в плодах (ягодах) багато вітаміну С, а також вітаміни Р, В2, В6, каротин, органічні кислоти (яблучна, лимонна, виннокаменная, янтарна, саліцилова, фосфорна), дубильні й пектинові речовини, антоціанові з'єднання ціанід і дельфінідін, деякі глікозиди, ефірна олія.
Ягоди використовуються як джерело вітамінів при гіповітамінозі С, В6, В2, при геморагічному діатезі, запаленні нирок, недокрів'ї, виснаженні. Відвар листя вживається при гіповітамінозі С, недокрів'ї, як потогінний, як пряність при консервуванні овочів.

Застосування чорної смородини в медицині

У медичній практиці плоди (ягоди) і листя чорної смородини у вигляді настою застосовують при гіпо - і авітамінозах.
Лікарські форми:
1. Настій плодів — 1 столову ложку плодів заварити 1 склянкою окропу, настоювати 1-2 години. Приймати по 1/2 склянки 2-3 рази в день.
2. Відвар плодів — 20 г плодів залити 1 склянкою води, варити 30 хвилин, після чого остудити. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день (як сечогінний, протипроносний, потогінний).
3. Відвар листя — 1 столову ложку листя заварити 1/2 літра окропу, настоювати протягом ночі, процідити через марлю. Приймати по 1/2 склянки (при м'язової слабкості, крововиливах на шкірі, недокрів'ї).
4. Настій суміші плодів — плоди чорної смородини і шипшини, взяті по 1 столовій ложці, заварити в 1/2 склянки окропу, наполягати 12 годин. Приймати протягом дня.
Rp.: Fructus Ribis nigri 50,0
D. S. Заварити 1 столову ложку в склянці киплячої води. Приймати по 1/2—1 склянці кілька разів в день (вітамінний напій)

Застосування чорної смородини в народній медицині

У народній медицині свіжі ягоди їдять при підвищеному тиску крові, захворювання серця, печінки, склерозі, шлункових захворюваннях, нервових розладах; відвар листя п'ють при підвищеному тиску крові, захворювання нирок.
Чорна смородина сприяє профілактиці хвороби Альцгеймера — важкого захворювання, в основі якого лежить комплекс порушень в головному мозку, що призводять до прогресуючої загибелі нервових клітин.

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Ожина. Чим корисна? - все про лікування
  • Ниркові чаї (рецепти народної медицини) - все про лікування
  • Бузина чорна - все про лікування
  • Полин - все про лікування
  • Ниркові чаї (рецепти народної медицини) - все про лікування
  • Волошка - все про лікування
  • Бобівник трилистий - все про лікування
  • Конвалія травнева - все про лікування
  • Корисні властивості чорної смородини

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: