загрузка...

Шпинат. Користь - все про лікування

Рекламний блок

ШПИНАТ ГОРОДНІЙ — Spinaeia oleracca L. Сімейство маревые — Chenopodiacoac Vent.

шпинат

Шпинат городній - однорічна трав'яниста рослина, що утворює в залежності від сорту піднесену, полуприподнятую або горизонтальну розетку листя. Шпинат належить до родини лободових. Це однорічна раздельнополое рослина. Найбільш поширені дводомні види, але зустрічаються і однодомні. Жіночі квітки розташовані в пазухах листків, а чоловічі зібрані в суцвіття. Жіночі рослини більш урожайні, вони відмирають відразу після цвітіння. Листя розетко-черешкові, трикутно-копьевидного або довгасто-яйцевидної форми, з гладкою або зморшкуватою поверхнею, з забарвленням від світло - до темно-зеленого; верхні — сидячі, довгасті. Стебло прямостояче, закінчується метельчатым суцвіттям. Квітки дрібні, зеленуваті. Насіння великі, зібрані в супліддя.
Батьківщина рослини — Мала і Середня Азія. В Європі введено в культуру порівняно недавно. На території РФ культивується майже повсюдно.

Хімічний склад шпинату

Шпинат — акумулятор багатьох цінних фізіологічно активних речовин. Крім того, виявлені органічні кислоти (серотиновая, щавлева, лимонна), солі кальцію і заліза. Шпинат відноситься до скоростиглих зеленим культурам. У ньому міститься велика кількість білків, вуглеводів, вітаміни З,Е, РР і групи В, каротин, солі заліза, кальцію, фосфору, калію, яблучна і лимонна кислоти.

Корисні властивості і застосування шпинату

Почесне звання «король овочів» шпинату дали араби. У XVI столітті шпинат відносили до делікатесів. У шпинаті містяться каротин і вітаміни В1, В2, С, Е, К, Р Набір вітамінів групи В в шпинаті ідеально збалансований, що допомагає підтримувати нервову систему в гармонії. Хлорофіл і клітковина, що містяться в шпинаті, стимулюють перистальтику кишечника і допомагають його випорожненню.
Один з найсильніших антиоксидантів у складі овоча - лютеїн. Його вважають не менш потужним засобом для боротьби зі старінням, ніж бета-каротин. В даний час вчені прийшли до висновку, що регулярне вживання шпинату попереджає розвиток пухлинних процесів.
Шпинат корисний ослабленим і післяопераційним хворим.

Шпинат городній як лікарський засіб знаходить застосування в науковій та народній медицині. Вирощується як цінна овочева культура харчового призначення. Головна цінність його полягає в багатстві вітамінами та енергетичними речовинами. Наприклад, білка в сухій речовині шпинату міститься в півтора рази більше, ніж у сухій речовині молока, вдвічі більше, ніж у капусті. Пшеничне борошно за цим показником він перевершує в три рази. Ліпідів у сухій речовині міститься значно більше, ніж у пшеничному борошні і білокачанній капусті. За вмістом вітамінів і інших речовин, життєво необхідних людині, шпинат по праву можна віднести до лікарських рослин. Знаходить широке застосування в дієтотерапії джерело вітамінів. Використовується засіб, що створює лікувальний фон, і для потенціювання дії лікарських засобів при ряді захворювань. Призначають харчування хворим, страждаючим діабетом, при гіпертонії. З нього готують різні страви: супи, салати, пудинги, котлети, використовується шпинатний сік.
Шпинат ефективний при кишкових кольках і різях в животі. Він поліпшує травлення і сприяє кращому засвоєнню їжі.
Вхідні до складу шпинату мікроелементи йоду підтримують роботу щитовидної залози. Це рослина знижує кислотність крові, корисно для травлення і допомагає позбавитися від поганого запаху з рота.
Народна медицина рекомендує вживати шпинат при поперекових і грудних болях. Відвар рослини містить велику кількість мінеральних солей, тому він може використовуватися як лікувально-профілактичний засіб при туберкульозі, ослабленому імунітеті, онкологічних та інших важких захворюваннях. При хворобах горла теплий відвар використовують для полоскання. При регулярних фізичних навантаженнях сік шпинату можна пити кожні 2-3 дні, але не постійно, а курсами.
Кашка зі шпинату при судомах
Зварити і подрібнити 50 г листя шпинату і з'єднати їх з 30 мл оливкової олії. Приймати по 20 г 1-2 рази в день протягом 1 місяця.
Сік шпинату нормалізує функцію всього травного тракту (шлунка до товстої кишки). Шпинат допомагає в лікуванні захворювань крові, гіповітамінозів і славиться як ефективне протицинготний засіб.
Багато хто не вирощують шпинат, так як не знають, як його використовувати. А з шпинату виходять не тільки дуже смачні і корисні зелені щі, але і не менш корисний салат.
До складу салату входять: листя свіжого шпинату, 2-3 пір'їнки зеленої цибулі, 1 яйце, 1 ст. ложка лимонного соку, кріп, петрушка, півсклянки сметани, перець, сіль. Ретельно промивають шпинат, додають зелений лук, зелень, варене яйце. Готують заправку сметану змішують з лимонним соком, солять і перчать. Заливають салат заправкою, перемішують.

Протипоказання шпинату

Єдиний недолік шпинату — високий вміст щавлевої кислоти. За цим показником він перевершує в 8 разів картоплю і в 64 рази зрілі помідори. У зв'язку з цим шпинат протипоказаний у лікувальному харчуванні людям з порушенням сольового обміну.

Заготівля шпинату

Збір врожаю шпинату можна починати, як тільки на рослинах з'явиться по 5-6 листків. Це необхідно зробити вчасно, так як перезріла зелень грубіє і стає непридатною для вживання в їжу. Листки зрізають вдень в теплу погоду. Збирають шпинат в кілька прийомів, у міру утворення нових листків. В середньому врожайність становить 1,5-2 кг з 1 м . Цей овоч можна зберігати лише кілька днів. Його збризкують холодною водою, викладають у поліетиленові пакети і тримають в холодильнику.

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Кропива дводомна, пекуча. - все про лікування
  • Проти раку - все про лікування
  • Канатник Теофраста - все про лікування
  • Користь брокколі - все про лікування
  • Корисні властивості шпинату
  • Супер-продукти ранньої весни
  • найкорисніші овочі
  • Смачні та здорові страви до свята
  • Вітаміни і здоров'я

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: