загрузка...

Глід - все про лікування

Рекламний блок

Сем. РОЗОЦВІТІ — ROSACEAE - Глід колючий — Crataegus oxyacantha L.

Боярышник колючий

Глід колючий - чагарник або невисоке дерево з гладкою сірою корою, молоді пагони густо опушені, буро-червоні, більш старі сірувато-бурі, з колючками. Листя на повстяно-опушених коротких черешках, платівки їх зверху темно-зелені, голі, знизу світліші, густо опушені по жилках, довгасті; нижні цільні, інші надрізані на 3 лопаті тупі, біля верхівки загострені, зарубчасто-зубчасті. Квітки в багатоквіткових суцвіттях-щитках, правильні, білі, з запахом гіркого мигдалю, з шерстистої пятизубчатой чашечкою і п'ятьма округлими пелюстками, з 20 тичинками, рівними по довжині пелюсткам, і 2-5 стовпчиками. Плоди кулясті (яблокообразные), соковиті, темно-червоні, з 2-3 кісточками.
Цвіте в травні — червні, плоди дозрівають у вересні — жовтні.
Зустрічається часто в садах і парках, у одичалом стані — в лісах і чагарникових заростях.
Заготовки можливі в основному при використанні культурних насаджень, так як в здичавілому стані рослина зустрічається рідко.
Застосування див. після опису глоду отогнуточашелистикового.

Боярышник отогнуточашелистиковый

Глід отогнуточашелистиковый — Crataegus curvisepala Lindm.

Глід отогнуточашелистиковый — чагарник 2,5—5 м висоти з голими або злегка волосистими, іноді колючими річними пагонами. Листя на голих або слабоволосистых досить довгих черешках, зверху яскраво-зелені, знизу світліші, пластинка листка мінлива за формою, глибоко п'яти-(найчастіше трьох-, семи-) лопатева. Квітки в складних пухких щитках, білі, до 1,5 см в поперечнику, з довгими, відігнутими назовні чашолистками, з 5 пелюстками, 10-20 тичинками і 1 колінчасто-відігнутим стовпчиком. Плоди червоні, довгасті, 10-14 мм довжини, з одного стиснута з боків кісточкою.
Цвіте у червні, плоди дозрівають у вересні.
Росте по річковим берегових схилах, в чагарниках і по узліссях мішаних лісів. Зустрічається рідко. Це єдиний вид глоду, зустрічається дико.
Заготовки можливі при культивуванні.
З лікарською метою використовують плоди і квітки плодів глодів колючого і отогнуточашелистикового — Fructus et Flores Crataegi, які заготовляють як з дикорослого, так і з культивується рослини. Плоди збирають цілком зрілими у вересні, обриваючи цілком щитки, а потім відокремлюючи плодоніжки. Сушку проводять на сонці або в сушарках. Квітки заготовляють під час цвітіння, обриваючи цілком суцвіття, сушать на відкритому повітрі, але в тіні, розкладаючи сировину тонким шаром.
Для висушених плодів допускається вміст вологи не більше 13%; загальна зольність не більше 3; дефектних плодів не більше 7, в тому числі перестиглих,- млинці і почорнілих не більше 3; недостиглих плодів зі слаборозвиненою забарвленням не більше 1; плодів в грудках не більше 1; плодів з невідокремленими плодоніжками не більше 2; сторонніх органічних домішок не більше 1, мінеральних-не більше 0,5%.
Квіткове сировина повинна складатися з суміші квіток і бутонів, окремих або в суцвіттях. Допускається вологість не більш 14%; загальна зольність не більше 11; утримання інших частин рослини (квітконіжок, листя та ін) не більше 3; побурілих квіток не більш 3,5; органічних домішок не більше 0,5; мінеральної не більше 0,5%.
Вивчено хімічний склад тільки глоду колючого. У плодах і квітках його містить флавонові глікозиди, тритерпенові кислоти (урсолова, олеанолова, кратеговая), дубильні речовини в невеликих кількостях, холін, ацетил-холін, хлорогенова і кавова кислоти.

Застосування глоду в медицині

У медичній практиці застосовують рідкий екстракт плодів, який входить до складу комплексного препарату «Кардіовалену», і настойку квіток. Препарати глоду знижують збудливість центральної нервової системи, чинять тонізуючу дію на серцевий м'яз, посилює кровообіг у коронарних судинах серця і судинах мозку, дещо знижують кров'яний тиск, знімають больові відчуття, відчуття важкості і стискання у ділянці серця. Екстракт глоду і настойку призначають при функціональних розладах серцевої діяльності, при ангіо-неврозах і початкових стадіях гіпертонії. Приймають по 20 крапель 3 рази на день до їди.
Rp.: Extr. Crataegi fluid! 25,0
D. S. По 20-40 крапель 3-4 рази на день
(при кардионеврозах і гіпертонічної хвороби)

Застосування глоду в народній медицині

У народній медицині відвар квіток п'ють при підвищеному тиску крові, головного болю, захворюваннях серця; відвар плодів — при захворюванні серця.

Ліки з глоду

Мало хто знає, що дерево дивного рослини глоду живе до 300-400 років. Його плоди, що містять вітаміни С, К, Е, а також каротин, органічні кислоти, ефірні та жирні олії, не тільки чудово вгамовують голод і додають сили, вони також підвищують витривалість організму до фізичних навантажень, нормалізують серцевий ритм, знижують кров'яний тиск. Ви зможете сповна насолодитися ягодами, напоями, соком і цукерками з них, а також заготовити на зиму корисне варення і желе.
Добре зберігає свої корисні властивості. Пробланшируйте плоди 2-3 хвилини, протріть через сито або друшляк, додайте цукор з розрахунку 300-500 г цукру на 1 кг ягід і підігрійте до температури 70-80°. Якщо ви хочете зберегти свою заготовку на зиму, то отриману масу розкладіть у стерилізовані банки, накрийте кришками і стерилізують їх (пів-літрові банки протягом 20 хвилин, а літрові - протягом 30 хвилин), а потім щільно закупорьте.
• Якщо ви віддаєте перевагу більш традиційне варення, то залийте плоди глоду цукровим сиропом і варіть на слабкому вогні до повної готовності, а при бажанні в кінці варіння додати лимонну кислоту. На кілограм ягід використовуйте 1 кг цукру і 1 г лимонної кислоти.
• Для отримання соку промийте 1 кг ягід глоду, залийте невеликою кількістю води і варіть на слабкому вогні близько 2 годин. Потім протріть їх через сито, додайте в сік, 50 г цукру, воду, нагрійте до кипіння і охолодіть. Води має піти близько 1 л.
• Пюре з глоду використовуйте для приготування цукерок і пастили. Стиглі плоди глоду промийте холодною водою, зваріть у воді до розм'якшення і протріть через сито. Гарячу масу розкладіть у стерилізовані банки. Зберігайте в темному, прохолодному місці. На 1 кг плодів глоду беріть 200-400 мл води.
• Цукерки з глоду, приготовані своїми руками, набагато корисніше своїх магазинних побратимів, адже вони містять тільки натуральні компоненти. Пюре з плодів глоду (1 кг) ретельно перемішайте з крохмалем (100 г) і цукром (400 г), розкладіть на дерев'яній дошці шаром 1-2 см, наріжте шматочками різної форми. Кожен шматочок посипте цукровою пудрою, підсушіть на повітрі, складіть у скляні банки, накрийте пергаментним папером або поліетиленовими кришками.
• Дітям, безсумнівно, сподобається пастила з глоду. Приготуйте пюре з плодів глоду, перемішайте з цукром, розкладіть масу шаром в 1-1,5 см на дерев'яні лотки і сушіть в теплій духовці. Пастилу можна готувати без цукру, а при його використанні на 1 кг пюре з глоду беріть 200 г цукру.
• Якщо ви більше любите желе, то разварите плоди глоду у воді, відіжміть, додайте цукор (з розрахунку 1 кг цукру на 1 кг ягід) і варіть на слабкому вогні, поки не залишиться 2/3 початкового об'єму. Гарячу масу розлийте в стерилізовані банки, накрийте кришками і пастеризують при температурі 85° (пів-літрові банки - 15 хвилин, а літрові - 20 хвилин). Банки щільно укупорьте.

Рецепти із застосуванням глоду ви можете почитати, ввівши в пошук - глід

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Жостер проносний (жостір проносний). - все про лікування
  • Бузина чорна - все про лікування
  • Атеросклероз судин. Лікування народними засобами - все про лікування
  • Кульбаба лікарський - все про лікування
  • Костяниця кам'яниста - все про лікування
  • Конвалія травнева - все про лікування
  • Алича. Чим корисна? - все про лікування
  • Кизил - корисні властивості кизилу - допомога в лікуванні
  • Чудеса консервації

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: