загрузка...

Чому утворюються оксалатні камені в нирках і як харчуватися при оксалатах - все про лікування

Рекламний блок
Диета при оксалатахСечокам'яна хвороба з утворенням окалатных каменів у нирках обумовлена гипероксалурией, пов'язаної з посиленням утворення щавлевої кислоти в організмі, або її надлишковим надходженням з їжею при порушеному виділення нирками захисних колоїдних речовин, що підтримують щавлеву кислоту в розчинному стані.
Гипероксалурия - підвищене виділення оксалатних солей щавлевої кислоти нирками, при якому виділення оксалатів із сечею перевищує 45 мг/день. Відзначена залежність між підвищеним виведенням щавлевої кислоти і недостатнім надходженням в організм кальцію, магнію, а також наявністю інфекції і запального процесу в нирках.
Оксалат утворюється в печінці при катаболізм білків, а також надходить в організм у складі харчових продуктів. Виявляється певна сезонність гіпероксалурії: у чоловіків максимальне насичення сечі оксалатом кальцію відбувається влітку, а у жінок - ранньою зимою. Розвиток гіпероксалурії може бути обумовлено кількома основними причинами.

Кишкова гипероксалурия є результатом підвищеного всмоктування оксалатів в кишечнику внаслідок захворювань клубової кишки (хвороба Крона, клубового анастомозу), укорочення товстої кишки або низького вмісту кальцію в їжі. Причиною розвитку кишкової гіпероксалурії може стати також дисбіоз тонкої кишки.
Окремі види біфідо - і лактобактерій володіють здатністю руйнувати оксалати, що надходять з їжею. Однак найбільш яскраві здібності в даному питанні виявляє Oxalobacter formigenes. Oxalobacter - грамнегативний
строгий анаероб, що одержує енергію дня життєдіяльності за рахунок декарбоксилювання щавлевої кислоти. За даними деяких авторів Oxalobacter здатна утилізувати до 80% оксалатів, що надходять в організм у складі їжі.
Зазвичай заселення кишечника людини оксалобактером відбувається до 6-8 років. Однак, розвиток дисбіотичних змін у ШКТ може призводити до знищення цього виду мікроорганізмів, що супроводжується різким збільшенням всмоктування і екскреції нирками харчового оксалату.
Підвищене вживання оксалатів - оксалатное «обжерливість» також може стати причиною утворення оксалатних каменів у нирках. Оксалати, що надходять з їжею, становлять приблизно 50% оксалатів сечі і у здорових людей концентрація обернено пропорційна кількості споживаного кальцію, оскільки, надлишки оксалатів зв'язуються з іонами кальцію і виводяться через кишечник, а не через нирки.
Шпинат, ревінь, буряк, шоколад, горіхи, чай, пшеничні висівки, суниця і соєві продукти збільшують концентрацію оксалатів у сечі. Надмірні дози вітаміну С можуть сприяти збільшенню екскреції оксалатів і підвищувати ризик кристалізації оксалатів кальцію у пацієнтів з каменями нирок.
Освіта оксалатно-кальцієвих каменів може відбуватися при будь-якому рН сечі, але частіше оксалатні камені в нирках утворюються при кислому і нормальної реакції сечі в діапазоні рН 5,4-6,6.
Лікувальне харчування при оксалатном уролітіазі і гіпероксалурії спрямоване на зниження надходження в організм оксалатів з їжею, зміна колоїдного стану і складу солей сечі і підтримку сечовивідних шляхів для їх більш швидкій репарації після відходження каменів.
При складанні раціону слід враховувати, що введення з їжею продуктів, багатих щавлевої кислотою, підвищує виділення оксалатів із сечею.
При оксалатних каменях у нирках з раціону виключають продукти, багаті щавлевою кислотою: щавель, шпинат, буряк, картопля, боби, ревінь, інжир, петрушку, сливу, чай, кава, какао, шоколад, деякі ягоди - суниці, аґрус. Кулінарна обробка дозволяє знизити надходження оксалатів з їжею на 20-70%.
У зв'язку з можливістю утворення оксалатів з аскорбінової кислоти добове надходження вітаміну С не повинна перевищувати 150-200 мг. Рекомендується також виключити або обмежити вживання желатину, який посилює утворення щавлевої кислоти. Частково обмежують і цукровмісні продукти багаті пуринами.
Дозволяються білий і чорний хліб, рослинні і тваринні масла, молоко та кисломолочні продукти, яйця, сир, вегетаріанські супи з дозволених овочів, молочні супи, риба і птиця переважно у відвареному вигляді (по 150 г в день), страви з круп і тіста.
З овочів рекомендуються кольорова і білокачанна капуста, горох, ріпа, спаржа, баклажани, огірки, гарбуз, гриби, яблука, абрикоси, персики.
Виведенню оксалатів з організму сприяють яблука, груші, виноград, айва, кизил, чорнослив - свіжі і у вигляді відварів.
Рекомендується вживання продуктів, багатих магнієм (морська капуста, кальмари, оселедець, пшоно, овес), який виявляє спазмолітичну дію на сечоводи і бере участь у формуванні імунних реакцій.
Необхідно включати в раціон достатню кількість продуктів, багатих вітаміном В6, впливає на обмін щавлевої кислоти, вітамін А, надають позитивну дію на слизову оболонку сечових шляхів.
Не слід обмежувати вживання кальцію у складі харчових продуктів (в першу чергу молочних), оскільки харчової кальцій буде зв'язуватися з оксалатом їжі ще на рівні кишечника, формуючи нерозчинні солі і перешкоджаючи всмоктуванню оксалату в кров.
При відсутності протипоказань з боку інших систем підвищують споживання вільної рідини до 2 л на добу.
Читати далі:

Дієта при каменях у нирках (оксалати, урати, фосфати)

Оксалати - дієта при каменях у нирках

Оксалати в сечі - як уникнути сечокам'яної хвороби нирок?

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Оксалати в сечі - як уникнути сечокам'яної хвороби нирок? - все про лікува ...
  • Профілактика каменів у нирках - (сайт лікування)
  • Уратні камені в нирках
  • Дієта при сечокам'яній хворобі нирок
  • Види каменів у нирках
  • Фосфатні камені в нирках
  • Оксалатні камені в нирках
  • Харчування при захворюваннях сечовивідних шляхів
  • Оксалатні камені в нирках

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: