загрузка...

Харчування при шкірних захворюваннях. - все про лікування

Рекламний блок

питание при кожных заболеваниях

Як харчуватися, щоб не загострювалися або не виникали захворювання, подібні псоріазу, нейродермиту, екземі або микозам?

Про особливості харчування розповість дієтолог Самойленко Ст. Н.

Як харчуватися, щоб не загострювалися або не виникали захворювання, подібні псоріазу, нейродермиту, екземі або микозам? Про це і піде сьогодні розмова.
Щоправда, основні принципи харчування при цих шкірних захворюваннях (за винятком мікозів) не відрізняються від рекомендацій при алергічних захворюваннях, у тому числі з шкірними проявами. Але це і природно, адже і алергічний запальний компоненти присутній завжди. Особливо суворо дотримуватися їх слід при загостренні. Спробую коротко сформулювати основні положення подібної дієти.

  • Більшу частину жирів бажано заповнювати за рахунок рослинного (40-50 %) і топленого масла.
  • Цукор і інші солодощі в гострий період виключаються, а в інший час бажано їсти, не більше 30-50 г на день цукру або його замінників (мед, ксиліт і ін), а інші солодощі максимально обмежити.
  • Хлібобулочні вироби краще вживати з житнього борошна або цільного зерна.
  • Необхідно виключати або істотно обмежувати такі продукти і страви:
    • всі види копченостей; м'ясні консерви, м'ясо свинини, баранини, качки, гусака; субпродукти (цечень, нирки тощо); міцні м'ясні бульйони, гострі та жирні м'ясні підливи і соуси; ковбасні вироби;
    • морську рибу в будь-якому вигляді, якщо є непереносимість її; у будь-якому випадку її вживання має бути не частіше 2-х разів на тиждень, річкова риба краще;
    • різні соління та маринади, стручковий перець, баклажани, хрін, редьку, редис, щавель, шпинат, ріпчаста і зелена цибуля в сирому вигляді, часник, різні прянощі (гірчиця, перець тощо), кухонну сіль;
    • кава (натуральний і розчинна), какао, шоколад, солодощі, мед, горіхи, борошняні вироби, картопля;
    • апельсини, мандарини, банани, ананаси, виноград, родзинки, персики, а також соки з них;
    • спиртні напої;
    • при поганій переносимості молока виключити натуральне молоко, можна вживати вершкове масло і кисломолочні продукти.
  • В період загострення захворювання хворим рекомендується протягом 3-6 місяців харчуватися домашньою їжею.
  • Якщо ви помічаєте, що той чи інший продукт харчування або блюдо, дозволене по вказаній дієті, викликає загострення, його треба негайно виключити з харчування на тривалий час. Ф І останнє, але найбільш ефективний засіб — це голодування. Засіб суворе, але зате чинне більш швидко і ефективно, ніж інші.
    Мова йде про періодичне голодування за 3-5 днів з наступним переходом на очисно-розвантажувальну дієту з включенням сирих овочів і фруктів, рисової та гречаної каш, свіжих соків, кисломолочних продуктів, рясного пиття (до 3 л води, відвару шипшини або трав'яного чаю) малими порціями.
    Більш тривале голодування (15-25 днів) рекомендується проводити тільки в умовах стаціонару під систематичним наглядом лікарів. Двотижневе голодування допустимо для самостійного застосування, якщо є досвід коротких голодувань, які ви успішно переносили. Але в будь-якому випадку слід заздалегідь проконсультуватися з лікарем, а також мати відповідну літературу.
    Голодування дає хороші результати не з першого разу, але за 3-4 коротких курсу за 5-7 днів і 2-3 курсу за 10-15 днів ви значно зменшите прояву своєї хвороби. Не рекомендується голодування лише при грибкових захворюваннях. При грибкових ураженнях в першу чергу слід подумати про свій імунітет. Для його зміцнення потрібне повноцінне харчування з достатнім надходженням білка, вітамінів і мінеральних речовин. При цьому важливі такі моменти:
    • вживання продуктів, що сприяють нормалізації мікрофлори кишечника: молочнокислих продуктів, несолодких фруктів і овочів, багатих на клітковину і пектинові речовини;
    • введення в раціон рослинних олій в сирому вигляді, краще лляної, оливкової, рижієва (рослинна олія, що отримується з насіння олійної культури рижію посівного, трав'янистої рослини з родини капустяних);
    • вживання пророщеної пшениці, страв з вівсяної крупи гречаної крупи;
    • вживання соків овочів і фруктів.
  • Біологічно активні речовини, необхідні для шкіри

  • Вітамін В1 (тіамін). Добова потреба 1,5-2,5 мг. Найбільш багаті тіаміном пивні дріжджі, хліб з борошна грубого помелу, пророслі зерна пшениці, а також крупи (гречана, вівсяна, пшоняна), бобові (горох, квасоля, соя), горіхи, насіння соняшнику і насіння сезаму, печінка та інші субпродукти.
  • Вітамін В2 (рибофлавін). Один з ключових вітамінів. Він бере участь в процесах окислення і енергетичному обміні, забезпечуючи всі процеси регенерації. Цей вітамін надзвичайно важливий для шкіри, беручи участь в процесах її харчування, енергозабезпечення та антимікробної захисту. Він потрібен для того, щоб шкіра була гладкою, м'якою і красивою. Це, якщо можна так сказати, «шкірний препарат». Крім того, його дефіцит викликає розлади нервової системи. Добова потреба в цьому вітаміні 1,3-2,4 мг. Основний його джерело - молоко і молочні продукти.
    Якщо в раціон включити кисле молоко і 50-100 г сиру або сиру, то практично можна задовольнити денну потребу у вітаміні В2.
  • Вітамін В6. Бере участь у багатьох ферментних реакціях, особливо протікають при білковому і жировому обміні. Недостатність цього вітаміну супроводжується вираженими порушеннями центральної нервової системи (дратівливість, сонливість, запалення периферичних нервів). Добова потреба 1,2-2,2 мг. Цим вітаміном багаті цільні крупи, особливо гречана, м'ясо, субпродукти (печінка, нирки), риба, дріжджі, горіхи і насіння, бобові, картоплю. Вітамін В6 концентрується у висівках. Крім усього, він виробляється нормальною мікрофлорою кишечника, якщо немає дисбактеріозу.
  • Вітамін РР (цианін). Значно покращує периферичний кровообіг, входить в склад окисно-відновних ферментів, що беруть участь у процесах клітинного дихання. При його нестачі розвивається захворювання з ураженням центральної нервової системи, шлунково-кишкового тракту і шкіри з явищами дерматиту. Добова потреба у вітаміні РР дорослої людини становить 14-20 мг. В тваринних продуктах він міститься переважно у вигляді нікотинаміду, а в рослинних - у вигляді нікотинової кислоти. Найважливіший харчової джерело -хліб з борошна грубого помелу, бобові, а також овочі, особливо картопля, зелений горошок, томати, червоний солодкий перець. Дуже високий вміст ніацину в дріжджах, сушених грибах, арахісі.
  • Вітамін В12 І В9 (фолієва кислота). Наявні на сьогоднішній день дослідження свідчать про те, що прихована недостатність вітаміну В12 і фолієвої кислоти є фактором ризику порушень вищої нервової діяльності.
    Основні джерела В12 - продукти тваринного походження. Це печінка, нирки, м'ясо, деякі види риб, яєчний жовток, сир, морепродукти, молочні продукти. Добова потреба 3 мкг. Щоб задовольнити цю потребу, необхідно, наприклад, з'їсти 5 г яловичої печінки, 20-30 г риби типу скумбрії, оселедця атлантичної або сардин, 50 г яловичини, 75 г баранини, 100 г свинини, приблизно стільки ж сиру, а от сиру вже в 3 рази, а молока в 5 разів більше, ніж свинини. Але якщо дієта при шкірному захворюванні виключає ці продукти, значить, треба думати про додаткові джерела вітамінів.
    Що стосується і В12 і фолієвої кислоти, то в організмі людини (і тварин) вони синтезуються в достатніх кількостях здорової мікрофлорою кишечнику, але, на жаль, це в наш час рідкість, навіть у дитячому віці. Тому їх потрібно отримувати разом з їжею. Фолієва кислота міститься в зелених овочах з листям, бобових, хлібі з борошна грубого помелу, дріжджах, печінці, входите складу меду. У процесі приготування їжі частина фолатів руйнується, вітамін В12 стійкий до нагрівання, втрати його при приготуванні їжі невеликі.
  • Вітамін С. Вітамін С покращує стан судинної стінки. Це знижує інтенсивність запальних процесів. Вітамін С підтримує антиоксидантну активність інших вітамінів: Е, А і бета-каротину. Звичайна добова потреба людини 70-100 мг, а у кардіологічних хворих вона зростає до 200-500 мг на добу. Найбільш високий вміст вітаміну С в плодах шипшини, чорній смородині, обліписі, жимолості, солодкому перці. Високий вміст в кропі, петрушці, цвітній капусті, апельсинах, горобині, полуниці.
  • Вітамін Р (рутин). Добова потреба 50 мг. Взаємодіючи з вітаміном с, зменшує проникність і підвищує міцність капілярів, стимулює тканинне дихання, чинить протизапальну дію. Основне джерело - овочі, фрукти і ягоди. Особливо багато вітаміну Р в апельсинах, лимонах, чорній смородині, чорноплідній горобині, плодах шипшини, айві, зеленому чаї.
  • Вітамін А і каротиноилы. Самі по собі володіють меншою антиоксидантною активністю, але сприяють реалізації цих властивостей у вітаміну Е та його відновлення.
    Існує дві форми вітамін А (ретинол) і провітамін А (каротин)
    Вітамін А міститься у тваринних продуктах, каротин - в рослинних. Перелік тварин продуктів, багатих вітаміном А. невеликий: печінка морських тварин і риб, вершкове масло, вершки, сир, яєчний жовток, риб'ячий жир. Рослинних продуктів - джерел каротинів досить багато: морква, солодкий перець, зелена цибуля, щавель, шпинат, петрушка, плоди шипшини та обліпихи. Багато каротину в салаті і абрикосах.
    Вітамін А ще називають вітаміном краси, він значною мірою впливає на стан шкіри. Як і вітамін Е належить до групи жиророзчинних антиоксидантів і безпосереднім чином впливає на стан мембран клітин. Вітамін А впливає на тканинне дихання та енергетичний обмін.
    Аналіз механізмів розвитку псоріазу свідчить, що основні проблеми хворих пов'язані зі зниженням інтенсивності процесів вільно-радикального окислення, тому нормалізація їх рівня — основний шлях в лікуванні цього дерматозу. Отже, таким хворим надзвичайно важлива антиоксидантний захист. Трохи детальніше про це я зараз і хочу розповісти. І першим, як завжди, йде вітамін Е (а про вітамін А ви вже і так все знаєте!).
  • Вітамін Е. Добова потреба 840 мг. Він бере участь в процесах тканинного дихання і обмін білків, жирів і вуглеводів. Крім того, йому належить важлива функція підтримання стабільності мембран клітин і внутрішньоклітинних структур. І що важливо, це потужний антиоксидант. Наші постійні читачі вже засвоїли важливість цього вітаміну для здоров'я і знають, де найбільше його міститься в рослинних оліях, причому нерафінованих, особливо в «осад» масла якщо такий є. З усіх рослинних масел найбагатшим джерелом є рижієву і обліпихова олії. Не варто забувати про корисні (при більшості захворювань і для їх профілактики) житні та пшеничні висівки, сирі горіхи і насіння, а також зав'язі різних рослин.
    Крім вітамінів дуже важливо для підтримки здоров'я шкіри збалансувати харчування і мікроелементів.
  • Йод. Необхідний для нормального функціонування щитовидної залози, яка відповідає за багато обмінні процеси, і в тому числі за стан шкіри. Добова потреба 100-150 мкг. Основним джерелом йоду на планеті є світовий океан. Тому необхідно по можливості вживати в їжу багаті йодом морські продукти: морська капуста, риба, риб'ячий жир, кальмари, мідії, креветки. Хорошим джерелом йоду є молочні продукти, крупи гречана, пшоно, картоплю, деякі овочі і фрукти. Чемпіони серед продуктів середньої смуги за вмістом йоду - чорноплідна горобина і буряк. Але зміст його в рослинних продуктах залежить від вмісту йоду в грунті, на якій вони росли, і воді цих місць. Так, наприклад, волоські горіхи, фейхоа і хурма містять багато йоду, але, якщо говорити про визнаному лідерство фейхоа, то вчені з'ясували, що це відноситься лише до тих ягід, які визріли в районах, звідки фейхоа родом (Південна Америка). Я дуже багато і докладно розповідала про продукти, що містять йод, у випуску, присвяченому щитовидній залозі (№49). Скажу лише, що йод дуже нестійкий і втрачається при тривалому зберіганні продуктів. Для організму цінний саме органічний йод, а неорганічний, навпаки, може завдати шкоди щитовидній залозі.
  • Цинк, хром і селен необхідні для підтримки антиоксидантної активності в тканинах організму, нормалізації вуглеводного та інших видів обміну, вони дуже важливі для підтримки шкіри в здоровому стані.
  • Цинк. Добова потреба 13-14 мг. Фрукти і овочі бідні цинком, рослинним джерелом можуть служити лише вівсяні пластівці, насіння соняшника, хліб з борошна грубого помелу, гриби, а також пророслі зерна пшениці і часник. Цинк міститься більше в рибі, м'ясі, яйцях, субпродуктах. Хорошим джерелом цинку є оселедець і макрель. Хоча при термообробці та консервуванні мікроелемент зберігається, при шкірних захворюваннях таких продуктів, як рибні консерви, краще уникати.
  • Хром. Добова потреба 50-200 мкг. Найбільш значимі джерела - чорний перець, теляча печінка, пророслі зерна пшениці, пивні дріжджі, хліб з борошна грубого помелу.
  • Селен. Бере безпосередню участь в антиоксидантному захисті. Дефіцит цього мікроелемента пов'язують з недостатнім споживанням м'яса, риби, овочів і фруктів. Він міститься в кокосі, фісташках, свинячому салі, часнику, морській рибі, пшеничних висівках, яйцях, сої. Багато регіонів нашої країни вважаються селенодефицитными, тому необхідно додатково приймати селен у вигляді харчових добавок.
  • Готові препарати з пивних дріжджів з цинком, селеном можуть бути використані як хороший додатковий натуральний джерело вітамінів групи В і зазначених мікроелементів. Звичайно, я назвала основні мікроелементи, але для підтримки шкіри і нігтів в здоровому стані необхідно також достатнє надходження таких елементів, як кремній, кальцій. фтор, залізо, фосфор, калій, натрій, сірка, мілину, марганець. магній. Деякі таблиці вмісту цих елементів у продуктах харчування ви можете прочитати у випуску №49 («Хвороби щитовидної залози).
  • Поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) також дуже важливі для здоров'я шкіри. З них утворюються сімейства біологічно активних сполук, що мають багатостороннім впливом на різні сторони обміну речовин - ейкозаноїдів. До них відносяться простагландини, простациклины, тромбоксаны. При псоріазі важливо, що утворюються в процесі метаболізму ПНЖК речовини знижують підвищену проникність судинної стінки, активність лейкоцитів, процес запалення і т. д. Одночасно ПНЖК зменшують секрецію біогенних амінів (адреналін, норадреналін, гістамін і серотонін) - медіаторів запалення - і стимулюють утворення ферменту, що руйнує гістамін, і вироблення протівогистамінних антитіл. В результаті чого і досягається лікувальний ефект ПНЖК.
    Розрізняють 2 види поліненасичених жирних кислот омега-3 і омега-6. Організм здатний перетворювати представників одного класу в інший, але не здатний синтезувати обидва класу з більш простих речовин. Тому їх треба одержувати з організму продуктів. Природними джерелами ПНЖК є рослинні олії із зародків пшениці, насіння льону, соняшнику, соєвих бобів, арахісу, ядра волоських горіхів, мигдаль, насіння соняшнику, а також риби жирних і полужирных сортів (лосось, макрель, оселедець, сардини, форель, тунець і ін) і молюски.

    Добова потреба в ПНЖК становить приблизно 12-15 р. Для повного задоволення цієї потреби достатньо щодня з'їдати 1,5 ст. ложки (25 г) натурального рослинного масла. Причому краще приймати його не в чистому вигляді, а додати в кашу, салат, відварну картоплю, млинці або просто полити їм шматочок хліба. Найкорисніше (по збалансованості омега-3 і омега-6) льняне масло.
  • Продукти-цілителі:

  • З молочних продуктів рекомендуються молочнокислі продукти, неферментированные сири, топлене масло.
  • В раціоні хворих повинні бути присутніми яйця (при гарній переносимості), морська капуста, яблука, вишня, огірки, перець червоний, чорна смородина, петрушка, крупа гречана, вівсяна, пророщені насіння пшениці, горіхи волоські, олія лляна, висівки, обліпихова масло.
    Розповім ще про один цікавий продукт, який дуже корисний для профілактики та лікування шкірних захворювань.
  • Масло чорного кмину. Зменшує гиперсекрепию агресивних гормонів (адреналіну, норадреналіну) і біогенних амінів (гістаміну і серотоніну), стимулює секрецію ферменту гистаминазы (руйнує гістамін) і вироблення протівогистамінних антитіл, поставляє в тканині фермент, що руйнує серотонін, сприяє виробленню протизапальних речовин. Багато хто, напевно, здивовані, що необхідно зменшувати гіперсекрецію серотоніну, адже він скрізь позиціонується як Гормон щастя, гарного настрою і т. п. Але, як і у всьому треба знати міру. І серотонін - не виняток. Надлишок серотоніну в організмі погано позначається на роботі легенів, знижує рівень змісту кисню в клітинах тіла, що може викликати різноманітні хворобливі реакції організму - напади мігрені, алергічні реакції, нервозність, безсоння, стан втоми і депресії та ін.
  • Масло чорного кмину застосовують по 1ч. ложці в день. Його можна також знайти в складі біологічно активних добавок до їжі.
  • Корисні рецепти при шкірних захворюваннях

    Тепер настав час поговорити про корисні рецепти приготування продуктів у разі таких захворювань шкіри, як псоріаз, екзема, нейродерміт та мікози.

    Буряк тушкована з висівками.

    2 буряків. 1 яблуко. 6-8ст.ложок висівок, 1/4 склянки відвару овочів. Буряк зварити, натерти на тертці, додати яблуко. Висівки обсмажити в олії до червонуватого кольору. Додати в готову суміш. Все залити овочевим відваром, тушкувати до готовності. Все заправити сметаною, можна додати трохи лимонної кислоти, посолити і довести до кипіння.

    Каша гречана з висівками.

    2 ст. ложки гречаної крупи, 6-8 ст. ложок висівок, маленьку цибулину, 100 мл води. Висівки обсмажити в рослинній олії. Гречану крупу засипати в киплячу воду, додати обсмажені висівки, посолити за смаком. Варити до загустіння, потім поставити в тепле місце на 1-1,5 години, тепло укривши. Готову кашу заправити дрібно нашаткованою цибулею, припущених в рослинному маслі.

    Пиріжки з висівок з капустою

    Для тіста візьміть 40 г сиру, 1 яйце, 1,5 склянки висівок, 2 ч. ложки вершкового масла, 1 ст. ложку сметани.
    Для фаршу потрібно 200 г білокачанної капусти, 1 ст. ложка молока, 1 ч. ложка вершкового масла, 1 яйце. Окремо приготувати 2 ст. ложки рослинної олії для змащування дека.
    Спочатку готується тісто: висівки з'єднати з сиром, маслом, сметаною, замісити тісто. Залишити на 20 хвилин, а за цей час готується фарш, теж дуже просто: капусту дрібно нашаткувати, влити молоко, масло і на слабкому вогні довести до готовності, потім перемішати з крутим вареним яйцем (можна без нього).
    Сформувати з тіста 2 тонкі коржі і начинити їх фаршем, надавши форму пиріжків. Покласти пиріжки на деко, змащене маслом, зверху змастити яйцем і випікати в духовці до готовності.

    Салат краси при шкірних захворюваннях

    Натерти на тертці 2 сирі моркви і 1 сиру або варену буряк (переносимості), додати 2 ст. ложки вівсяних пластівців «Геркулес», заправити сметаною.

    Тибетський МОЛОЧНИЙ гриб при шкірних захворюваннях

    Зараз тибетський молочний гриб настільки популярний, що багато хто вже сприймають його просто як спосіб отримання смачного і корисного кефіру, навіть не замислюючись про те, що це «ліки». Причому хороші ліки від багатьох хвороб, якщо, звичайно, не запивати їм які-небудь пампушки, як звичайним кефіром. Він хоч і є хорошим джерелом кальцію і вітамінів, як кисломолочний продукт, все ж його треба пити за 30 хвилин до їди по 100 мл 2 рази на день або, якщо вам більш зручно, 200 мл перед сном. Тоді він принесе набагато більше користі вашому організму. В першу чергу почистить його, відновить корисну мікрофлору кишечника, а там ви і самі почнете помічати, що «полегшало»: почнуть іти різні болячки. Курс 2 місяці 2-3 рази на рік.

    Яєчна шкаралупа при шкірних захворюваннях

    Яєчна шкаралупа як джерело органічного кальцію . Старий рецепт, який прописували ще нашим бабусям при алергічних та інших захворюваннях шкіри, крім пивних дріжджів - це хлористий кальцій. Але його можна замінити натуральним продуктом - яєчною шкарлупою з лимонним соком.
    Ось рецепт її приготування. Щойно звареного яйця зняти шкаралупу і негайно очистити її від плівки. Шкаралупу слід кілька днів сушити на повітрі при кімнатній температурі, потім стовкти в ступці до дрібного порошку (можна в кавомолці). Приймати такий порошок дорослим слід по 1/2 ч. ложки з додаванням кількох крапель лимонного соку, щоб порошок повністю змочити. Можна запивати водою. Дитині треба 1/4 ч. ложки. Приймають порошок 1 раз в день до настання ефекту.

    Джерело: "Народний лікар" спецвипуск №52 «100 ПОРАД» Шкірні хвороби Псоріаз, нейродерміт, екзема, мікози

    При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.

    Рекламний блок


    Лікування схожих захворювань
  • Дієта № 3 за Певзнером (стіл № 3) - допомога в лікуванні
  • складні Вуглеводи і легені - все про лікування
  • Продукти, що підвищують імунітет дитини - все про лікування
  • Меню при ожирінні 2 ступеня - (сайт лікування)
  • ТОП 5 вітамінних страв лютого
  • Дієта при проблемах із зором
  • Супер-продукти ранньої весни
  • Вітаміни і здоров'я
  • Меню при ожирінні 2 ступеня

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: