загрузка...

Дієта № 7 по Певзнеру (стіл № 7) - допомога в лікуванні

Рекламний блок
Диета № 7 по Певзнеру

Дієта № 7а

Основним призначенням дієти № 7 по Певзнеру, є максимальне щадіння функції нирок за рахунок різкого скорочення кількості білків у добовому раціоні. Білкова розвантаження подібного роду дозволяє не тільки відновити функції нирок, але має ще цілий ряд позитивних ефектів, таких, як зниження артеріальної гіпертензії та виведення азотистих шлаків.

Показання: гострий гломерулонефрит з тяжким перебігом та середньої тяжкості на початку захворювання, хронічний гломерулонефрит з вираженою недостатністю нирок.
Загальна характеристика дієта, збагачена вітамінами, зі зниженою енергетичною цінністю за рахунок різкого обмеження білків і помірного – жирів і вуглеводів, що дозволяє здійснювати максимальне щадіння функції нирок, розвантаження білкового обміну, поліпшення виведення азотистих шлаків і недоокислених продуктів обміну з організму, що створює сприятливі умови для кровообігу і зниження артеріальної гіпертензії.
Хімічний склад і енергетична цінність: білки – 20 г, жири 70-80 г (20-25% рослинні), вуглеводи – 350 г, енергоцінність – 2200 ккал.
Рекомендовані продукти і страви: хліб несолоний, оладки і млинці з дріжджового тіста без солі; супи круп'яні, овочеві, заправляють сметаною, пассированным цибулею, зеленню; яєчні жовтки в стравах; молоко незбиране, вершки, сметана, кисле молоко, масло вершкове, топлене, рослинне; страви з круп і макаронних виробів будь; свіжі овочі у вигляді різних страв, петрушка, кріп; будь-які фрукти і ягоди в сирому, печеному і сушеному видах; компоти, киселі, желе, цукор, мед, варення, нешоколадні цукерки; неміцний чай, фруктові, ягідні і томатний соки, відвар шипшини.
Виключаються продукти і страви: хліб звичайної випічки, кондитерські вироби, борошняні вироби з додаванням соди; супи з бобових культур, м'ясні, рибні та грибні бульйони;
будь м'ясо і риба, сир, сир; жири кулінарні, свинячий, баранячий, яловичий, маргарин; страви з бобових культур; овочі квашені, солоні, мариновані, шпинат, щавель, редис, редька, гриби, шоколад, морозиво, міцна кава, какао, мінеральні води.
Режим харчування: всі страви готуються без солі; використовуються відварювання, запікання або легке обсмажування без панірування; їжа приймається 5-6 разів на день при дотриманні постільного режиму; дієта призначається на 5-7 днів.

Примірне одноденне меню дієти № 7а.
1-й сніданок: пудинг з вівсяної муки з яблуками (200 г), кабачкове пюре з білками (140 г), сік абрикосовий (200 г).
2-й сніданок: груша (100 г).
Обід: суп із збірних овочів вегетаріанський (250 г), м'ясо відварне (30 г), фруктовий салат з яблук, чорносливу і абрикосів (150 г), кисіль журавлинний (200 г).
Полуденок: молоко (200 мл).
Обід: плов рисовий з фруктами (90 г), салат з овочів на рослинному маслі (150 г), чай з цукром (200 мл).
На ніч: молоко (200 г).
На весь день: хліб (100 г), масло вершкове (60 г), цукор (40 г).

Дієта № 7б

Показання: гострий гломерулонефрит і загострення хронічного гломерулонефриту, після дієти № 7а.
Загальна характеристика: дієта з помірним обмеженням білків, значним зниженням вмісту рідини, спрямована на щадіння функції нирок, протизапальний вплив, активізацію виведення азотистих шлаків з організму, зменшення артеріальної гіпертензії та створення сприятливих умов для кровообігу.
Хімічний склад і енергетична цінність: білки – 40 г, жири – 80-90 г (20-25% рослинні); вуглеводи – 450-500 г, енергоцінність – 2700-3000 ккал).
Рекомендовані і виключені продукти і страви: відрізняється від дієти № 7а включенням щодня варених м'яса або риби (50 г), молока або кефіру (200 г) або 1 яйця або сиру (100 г).
Режим харчування: їжа приймається 5-6 разів на день, за призначенням лікаря хворому на руки видають до 2 г солі на добу для підсолювання окремих страв.

Примірне одноденне меню дієти №7б.
1-й сніданок: пудинг з гарбуза (270 м), пюре яблучне з білками (140 г), сік сливовий (200 г).
2-й сніданок: морква терта з цукром (155 г).
Обід: суп з овочів збірний (250 г), м'ясо відварне (55 г), салат з помідорів і огірків, (150 г), вишневе желе (140 г).
Полудень: відвар шипшини (200 г).
Вечеря: рис з родзинками (180 г), білковий омлет (110 г), чай (200 г).
На ніч: сік сливовий (180 г).
На весь день: хліб (150 г), цукор (40 г), масло вершкове (40 г).

Дієта № 7 (основна)

Показання: гострий гломерулонефрит у період одужання, хронічний гломерулонефрит поза загострення, нефропатія вагітних жінок.
Загальна характеристика: дієта з обмеженням білків і хлориду натрію, виключенням екстрактивних речовин, що подразнюють нирки, збуджують серцево-судинну та центральну нервову системи.
Хімічний склад і енергетична цінність: білки – 80 г (50% тварини), жири – 90 г (20-25 % рослинні), вуглеводи – 400-500 г, енергоцінність – 2700-3000 ккал.
Рекомендовані продукти і страви: ті же, що й у дієті № 76, із збільшенням кількості продуктів, багатих білком (м'яса, риби, сиру, яєчного білка і ін).
Виключаються продукти і страви: ті же, що й у дієті № 7а.
Режим харчування: їжа використовується у вареному і подрібненому вигляді, допускається обсмажування м'яса і риби після попереднього відварювання; прийом їжі 5 разів на день.

Примірне одноденне меню дієти № 7.
1-й сніданок: яйця некруто (2 шт.), каша гречана розсипчаста з вершковим маслом (90 г), чай з молоком (200 г).
2-й сніданок: каша гарбузова з рисовою крупою (280 г).
Обід: борщ вегетаріанський (250 г), м'ясо відварне (55 г), картопляне пюре (250 г), компот із свіжих фруктів (200 г).
Полуденок: зрази морквяно-яблучні запечені (230 г), плов з фруктами (90 г), сік вишневий (200 г).
Вечеря: кисіль з чорносливу (200 г).
На весь день: хліб отрубный несолоний (250 г), цукор (50 г), масло вершкове (20 г).

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Дієта № 3 за Певзнером (стіл № 3) - допомога в лікуванні
  • Дієта № 13 за Певзнером (стіл № 13) - допомога в лікуванні
  • Меню на тиждень при ожирінні - (сайт лікування)
  • Дієтичне харчування при гастриті - (сайт лікування)
  • Дієта при виразці
  • Харчування при захворюваннях сечовивідних шляхів
  • Лікувальне харчування при хворобах нирок
  • Меню при ожирінні 2 ступеня
  • Меню на тиждень при ожирінні

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: