загрузка...

Кмин звичайний. Користь кмину - все про лікування

Рекламний блок

Сем. ЗОНТИЧНІ-UMBELLIFERAE - Кмин звичайний — Carum carvi L.

тмин

Кмин звичайний - дворічна гола трав'яниста рослина 30-100 см заввишки. Перший рік утворюється тільки розетка прикореневих листків, на другий рік розвивається прямостояче розгалужене стебло. Листки чергові, поступово зменшуються до верхівки стебла, двічі або тричі перисті (первинні частки яйцевидно-ланцетоподібні, надрізані на ланцетно-лінійні гострі часточки), на коротких черешках, при підставі розширені в піхви, нижні — довгочерешкові, у підстави також з піхвами. Квітки дуже дрібні, чашечка майже непомітна, віночок пятилепестный; пелюстки білі, глибоковиїмчасте, у виїмках з всередину загнутою верхівкою. Суцвіття -1 складний зонтик без обгортки або з обгорткою, представленої 1-3 цілими листочками. Плід — довгастий вислоплодник з 2 напівплодиків.
Цвіте у червні — липні.
Росте повсюдно -1 на суходільних лугах, у розріджених хвойних лісах, на лісових галявинах, по узліссях, у чагарниках, поблизу жител, вздовж канав, залізничних насипів, доріг, місцями утворює зарості.
Поширений в лісовій і лісостеповій зоні європейської частини, у південній частині лісової зони Сибіру, на Кавказі, в горах Середньої Азії і Криму.
Заготовки можливі.
У медицині застосовуються плоди кмину — Fructus Carvi. Збирають їх, зрізуючи верхівки рослин в той момент, коли близько половини плодів стає сухою. Після сушіння їх обмолочують, насіння очищають на ситах, провіюють.
Сировина складається з напівплодиків, серед яких зустрічаються окремі не розпалися плоди. Півплодики довгасті, часто серповидно зігнуті, зовнішня поверхня їх темно-бура, опукла, з 5 сильно виступаючими більш світлими реберцями, внутрішня — плоска. Запах сильний, ароматний, смак пекучий, гіркуватий, пряний.
Для готової сировини допускається вологість не більше 12%, золи не більш 3, у тому числі золи, не розчинної в 10%-ної соляної кислоти, не більше 1,5; ефірного масла не менше 4; пошкоджених і недозрілих плодів і насіння не більше 2; ефірно-олійної домішки (сторонніх) запашних плодів і насіння не більше 1; мінеральних домішок не більше 0,5%.

тмин

Плоди кмину містять ефірну олію, носієм запаху якого є кетон карвон; жирне масло, білкові речовини, трохи дубильних речовин і флавоноїди.

Застосування кмину в медицині.

У практичній медицині плоди кмину застосовуються при розладах кишечника, газових коліках, скупченні газів, атонії кишечнику, диспепсія у комбінації з іншими засобами (валеріана, сухоцвіт болотна, ромашка аптечна і ін) у вигляді настою.

Rp.: Fructus Carvi 100,0
D. S. 1 столову ложку залити склянкою окропу, настояти 1 годину, процідити. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази в день

Rp.: Folii Millefolii 5,0
Fructus Cari carvi 10,0 Seminis Avenae sativae 15,0 M. f. species
D. S. 3 чайні лежання залити 1/2 літра води, кип'ятити 5-10 хвилин, охолодити, процідити. Приймати по 1 столовій ложці 4-5 разів на день

Застосування кмину в народній медицині.

У народній медицині відвар плодів вживають всередину при нетравленні шлунка, гастриті, зниженій кислотності, при проносі у дітей, недокрів'ї, відвар плодів п'ють молоді для збільшення кількості молока, при жіночих кровотечах, як «вітрогінну», від нудоти їдять «насіння».

Ще про корисні властивості кмину.

Кмин - одна з найдавніших приправ. Є відомості про те, що люди використовували його ще п'ять тисячоліть назад. З тих пір любов до цієї рослини зовсім не вщухла. Навпаки, люди дізнаються все нові властивості цієї рослини і вчаться отримувати з нього більше користі. Про кулінарне використання кмину всім давно відомо. У їжу можна застосовувати всі рослина.
Корінь кмину йде на виготовлення солодощів. Зелень чудово підходить для салатів і гарячих страв. Ну а насіння - це улюблена приправа для випічки, а також самих різних страв і напоїв. Тепер поговоримо про лікувальні властивості кмину. Немає кращого і більш безпечного засобу при лінивому шлунку. Кмин розслаблює гладку мускулатуру кишечника і знімає спазми, його можна використовувати при запаленні підшлункової залози і жовчного міхура, при будь-яких проблемах зі шлунком, викликаних поганою виробленням шлункового соку. При кольках у маленьких дітей чудово підходить настій кмину. Цей засіб можна використовувати для дітей з першого дня життя, тому що воно безпечно і ефективно. Ще наші бабусі використовували кмин для поліпшення вироблення молока у годуючих мам.
Кмин відмінно регулює апетит. Якщо ваші діти не хочуть їсти, давайте їм відвар з кмину або посипайте кмином їх улюблені страви - апетит покращиться.
Кмин завдяки своїм спазмолітичним властивостям дуже хороший для полегшення стану при бронхітах, пневмонії і навіть туберкульоз. Препарати кмину допомагають виводити мокротиння з органів дихання, знімають бронхоспазм.
Настій з кмину робиться дуже просто. Для цього береться одна столова ложка перемелених насіння кмину, запарюється однією склянкою киплячої води, накривається і залишається до тих пір, поки не охолоне. Потім цей настій слід пропустити через сито з дрібним вічком. Пити настій з кмину звичайного потрібно до шести разів на добу по дві - три столові ложки. Малюкам можна додати мед або цукор, слід давати по одній чайній ложечці три - чотири рази на добу.

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Дрімота біла, лугова - все про лікування
  • Полин - все про лікування
  • Ниркові чаї (рецепти народної медицини) - все про лікування
  • Волошка - все про лікування
  • Любисток - все про лікування
  • Кизил - корисні властивості кизилу - допомога в лікуванні
  • Люцерна серповидна - все про лікування
  • Очі червоні, запалені, сльозяться. Лікування народними засобами. - все про ...
  • Корисні властивості кмину

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: