загрузка...

Гарбуз. Корисні властивості - все про лікування

Рекламний блок

Сем. ГАРБУЗОВІ - CUCURBITACEAE - Гарбуз звичайний — Cucurbita реро L.

Тыква обыкновенная

Гарбуз звичайний —однорічна культурна рослина з трав'янистим лежачим або лазячим за допомогою гіллястих вусиків стеблом до 10 м довжини, покритий жорсткими волосками, які сидять на невеликих горбках. Листя на довгих черешках, дуже великі, матово-зелені, в контурі почковидноокругло-трикутні, з 5— 7 зубчасто-виїмчастим частками, вкриті жорсткими волосками. Квітки великі, жовті, роздільностатеві; тичинкові в пучках, маточкові поодинокі, дзвонові; плоди до 50 см в поперечнику (або більше), різної форми і забарвлення, з дерев'янистої оболонкою і жовтої волокнистої м'якоттю; насіння сплюснуте, еліптичні, з роздутою облямівкою.
Цвіте у червні — липні.
Розводиться на городах, повсюдно; в дикому стані невідома.

Застосування гарбуза в медицині

В лікарських цілях вживаються насіння гарбуза — Semina Cucurbitae і м'якоть плодів.
В насінні міститься жирна олія, фітостерини, саліцилова кислота, смоли, до складу якої входить оксицеротиновая кислота, та інші речовини; в м'якоті гарбуза — фосфорна і кремнієва кислоти, солі кальцію, калію, магнію, заліза, каротин, вітаміни С, В6, В2, нікотинова кислота.
При заготівлі насіння звільняють від м'якоті і сушать; при виготовленні ліків очищають від зовнішньої твердої оболонки.

У медичній практиці насіння гарбуза і виготовлені з них препарати (емульсія, відвар) використовуються як протиглисний засіб при стрічкових глистів. М'якуш гарбуза використовують як легке проносне (до неї додають пшоно і мед — готують у вигляді каші). Вживають її щодня. Лікувальна дія пов'язана з порушенням перистальтики кишечника масою ніжної клітковини, що міститься в м'якоті гарбуза.
Rp.: Seminis Cucurbitae decorticati 200,0 D. S. На один прийом
Rp.: Decocti seminis Cucurbitae decorticati ex 150,0—300,0 D. S. На один прийом

Гарбуз допомагає при жовчно - та сечокам'яній хворобі, хворобах печінки, підшлункової залози, нирок, цукровому діабеті, гастриті з підвищеною кислотністю, ентероколіті, дисбактеріозі, геморої, ожирінні, запорах, набряках будь-якого походження, подагрі, остеохондрозі, анемії, занепаді сил, чоловічому і жіночому безплідді. А ще рятує від ішемічної хвороби, порушення серцевого ритму, гіпертонії, атеросклерозу, хронічного бронхіту, бронхіальної астми, туберкульозу.
Свіжу м'якоть гарбуза потрібно з'їдати, починаючи з 20-30 г один раз на день, поступово збільшуючи дозу до 150 г 2-3 рази на день за 20-30 хвилин до їжі. Курс лікування 1,5-2 місяці. Після перерви в 10-15 днів лікування можна повторити.
Ті, хто погано переносять сиру м'якоть, можуть замінити її соком. Свіжоприготований сік гарбуза пити по 1/2 склянки 1-2 рази в день за 10-15 хвилин до їжі, поступово збільшуючи дозу до 2-3 стаканів в день. Хворим, погано переносить цінний сік, рекомендується робити з нього напій, розбавляючи холодною кип'яченою водою в співвідношенні 1:1.
Смачні, поживні і корисні також гарбузове насіння. Вони з давніх пір вважаються хорошим протиглистовою засобом.
Постійне вживання гарбуза — хороший засіб для профілактики карієсу. 500 г м'якоті задовольняють добову потребу організму у фторі.

Застосування гарбуза в народній медицині

У народній медицині насіння гарбуза їдять від глистів, солітера, прикладають м'якоть плоду при лишаях.
Гарбуз сприяє виведенню холестерину з організму і є відмінним сечогінним засобом. Відвар гарбузових черешків рекомендують при ниркових та серцевих хворобливості, гіпертонії, порушенні обміну речовин. Відвар: 1-3 подрібнених черешка гарбуза (15-20 г) залийте 0,5 л води, відваріть і остудіть. Випийте весь відвар протягом дня. Як сечогінний, жовчогінний та послаблюючий засіб рекомендують приймати сиру м'якоть гарбуза по 500 г (2 склянки) в день або варену — по 1,5 кг на день. Курс лікування — 3-4 місяці. Відваром квітки гарбуза лікують гнійні рани. М'якоть сирої гарбуза прикладають до фурункулів, наривів, опіків, висипань на шкірі. Гарбузове насіння використовують для вигнання круглих глистів: розітріть в ступці насіння з невеликою кількістю води або молока, до утворення кашки. Приймайте по 1-1,5 склянки натще (дітям — 0,5-1 склянку). Через 3-4 години після цього прийміть проносне засіб.

Ще про користь гарбуза

Гарбуз у будь-якому вигляді сприяє очищенню кровоносних судин. Скористайтеся гарбузом, а краще — її свіжовичавленим соком. Якщо такої можливості немає, то готуйте страви з гарбуза.
• 2 ст. ложки гарбузового шкірки залити 1 склянкою окропу, настояти. Пити по 0,5 склянки до сніданку. Цей настій виводить воду з організму, також корисний для схуднення.
• Гарбузовий сік — відмінний жовчогінний засіб. Він покращує роботу кишечника, знімає спазми в печінці. Пити при зниженій кислотності шлункового соку не можна.
• Від тиску 200 г гарбуза натерти, жменьку родзинок, пророслу пшеницю - змолоти, додати 1 ст. л. меду, все змішати, їсти на сніданок.
• Низькокалорійна каша для сніданку. Гарбуз дрібно нарізати, додати пшоно, молоко, родзинки, горішки і варити до готовності.
• У насінні гарбуза є вітаміни А, В, С, D, калій, цинк. Їх можна просто обсмажити і є. М'якоть, яка знаходиться навколо насіння, не викидайте, нею можна натирати плечі, ноги - знімає набряки.
• Очистити гарбузове насіння, змолоти, додати мед, перемішати і з'їдати по 1 ст. л. вранці натщесерце. Це поліпшує серцеву діяльність.

Приготування гарбуза

Гарбуз - чудове джерело бета-каротину. Крім здавна відомих на Русі гарбузових каш (як правило, з рисом або пшоном) можна приготувати літній суп з жовтою гарбуза: на невеликому вогні треба кип'ятити тонко порізаний гарбуз разом з цибулинами до м'якості, потім збити в міксері до отримання однорідної маси, охолодити, вмішати 200 г нежирного йогурту, 1 ст. ложку лимонного соку і дрібку насіння кропу. З 400 г гарбуза виходить чотири порції супу, у кожній 40 ккал і 2 г жиру. Можна запікати гарбуз у духовці. Розріжте гарбуз навпіл уздовж, вичистіть. Запікайте зрізаною стороною вниз протягом години. Потім почніть її сумішшю з подрібнених яблук, журавлини, нарізаного апельсина, додайте трохи родзинок і масла. І запікайте зрізаною стороною вгору ще 20-30 хвилин при тій же температурі. Можна запікати гарбуз інакше. Спочатку гарбуз, нарізану великими шматками варити на пару 10 хвилин, потім викласти на тарілку для запікання, полити улюбленим сиропом і запікати в духовці 16-20 хвилин.

Стаття по темі: Гарбуз-лікар

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Водянка. Лікування народними засобами. - все про лікування
  • Народні методи лікування простатиту - (сайт лікування)
  • Народні засоби від простатиту - (сайт лікування)
  • Народне лікування хронічного простатиту - (сайт лікування)
  • Засоби лікування хронічного простатиту - (сайт лікування)
  • Народні засоби від аденоми - (сайт лікування)
  • Смачні страви з гарбуза
  • Гарбузовий сік - помічник травленню, серця і судин
  • Гарбузкорисні властивості. Користь від природи

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: