загрузка...

Кульбаба лікарський - все про лікування

Рекламний блок

Сем. СКЛАДНОЦВІТІ — COMPOSITAE - Кульбаба лікарська — Taraxacum officinale Wigg.

Одуванчик лекарственный

Кульбаба лікарська - багаторічна трав'яниста рослина 10-30 см заввишки з товстим стрижневим коренем. Листки зібрані в прикореневу розетку струговидно-перисті з зверненими вниз частками (рідко листя цільні і лише по краях зубчасті), до основи звужені в крилатий черешок. Цветоносная стрілка циліндрична, безлистная, гола, порожня всередині, прямостояча або висхідна, закінчується одиночної квіткової кошиком; квітки золотисто-жовті, всі язичкові, сидять на плоскому квітколоже; суцвіття оточене подвійною обгорткою, внутрішні листочки якої звернені вгору, а зовнішні відігнуті вниз. Плоди — сірувато-бурі довгасті сім'янки з численними поздовжніми реберцями, усадженими гострими горбиками, вгорі з довгим тонким носиком, несучим білий чубчик.
Цвіте головним чином у травні, але окремі квітучі рослини трапляються протягом усього літа.
Кульбаба невибагливий, він пристосовується до різних навколишніх умов і тому є одним з найбільш поширених рослин, ростуть усюди — на луках, галявинах, трав'янистих схилах, як бур'ян у садах і городах, вздовж шосейних доріг, де в період масового цвітіння утворює суцільний золотистий фон у трав'яному покриві. Зустрічається повсюдно.
Заготовки можливі у великих кількостях.

Застосування кульбаби в медицині

З лікарською метою вживається корінь кульбаба— Radix Taraxaci. Коріння викопують восени (для отримання екстракту збирають коріння з листками навесні, до цвітіння рослини), промивають у воді, відрізують кореневу шийку і перед сушінням зав'ялюють до тих пір, доки з надрізів не перестане виділятися молочний сік. Сушать їх на повітрі або в сушарках.
Сировина складається із стрижневих, простих, рідше слабоветвистых коренів. Вони поздовжньо-зморшкуваті, часто спірально перекручені, ламкі, завдовжки 10-15 см, товщиною 0,3— 1,5 см. На поперечному зрізі і в зламі широкої сірувато-білій корі помітні (подлупой) сірі численні групи млечников; деревина жовтого кольору. Запах відсутній, смак гіркувато-солодкуватий. Несвоєчасно зібрані корені легковагі, в'ялі, з легко відсталою корою.
У готовому сировину допускається вологість не більш 14%; зольність не більше 3; подрібнених коренів (довжиною менше 2 см) не більше 5; коренів, погано очищених від листя і від кореневих шийок, не більш 4; в'ялих коренів не більше 2; органічних домішок не більше 0,5, мінеральних-не більше 2%.

Корені містять тритерпенові сполуки — тараксерол, тараксастерол та ін., стерини — ситостерин і стигмастерин, тараксол, інулін та інші речовини. У суцвіттях і листках є тараксантин, флавоксантин, лютеїн, тритерпенові спирти — арнидиол і фарадиол, каротин, вітаміни С, В2, фосфор, залізо, кальцій.
У медичній практиці корені і трава кульбаби застосовуються у вигляді настою як гіркоту для збудження апетиту і поліпшення діяльності травного тракту (при запорах), а також як жовчогінний засіб.
Настій з трави і кореня кульбаби готують наступним чином: 6 г трави і коренів заливають 250 г води, нагрівають до кипіння, настоюють 1 годину, а потім проціджують. Приймають по 1 столовій ложці 4 рази на день за 30 хвилин до їжі.
Rp.: Infusi radicis cum herba Taraxaci ex 6,0—200,0
D. S. По 1 столовій ложці 3 рази в день за 30 хвилин до їжі

Застосування кульбаби в народній медицині

У народній медицині настойку коренів на горілці п'ють при болях в животі; відвар трави, а ще краще квіток п'ють при захворюваннях печінки, жовтяниці; настоянка квіток на горілці застосовується при ревматизмі; відвар квіток п'ють при підвищеному кров'яному тиску, безсоння, геморої.

Кульбаба звичайний володіє багатьма цілющими властивостями. Він виявляє жовчогінну, сечогінну, проносну, протизапальну та антиканцерогенну дію.
Кульбаба застосовують для збудження апетиту і поліпшення травлення, а також як жовчогінний, проносний і сечогінний засіб. Для підвищення апетиту 1 ст. л. подрібнених стебел свіжої кульбаби залити 1 ст. окропу. Після охолодження пити по 0,5 склянки за 30 хвилин до їжі.
Сік з листя кульбаби покращує склад крові, відновлює клітинну структуру печінки та підшлункової залози, зміцнює кістки і зуби, поліпшує пам'ять.
Приготувати сік просто: молоді листочки пропустити через соковижималку і віджати сік. Пити по склянці на день, розділивши на 4-5 прийомів, за 10-15 хвилин до їди. Бажано не зберігати сік, а готувати свіжий. Якщо ж у вас гастрит зі зниженою кислотністю, краще робити сік з старих листя кульбаби. Як відомо, вони гіркі — як раз те, що потрібно: гіркота стимулює роботу кишечника.
Не менш корисні і корінці кульбаби. Народні цілителі радять усім без винятку пити «кава» з них. Він дуже корисний для печінки, допоможе при алергії і інших шкірних захворюваннях, цукровому діабеті, розсіяному склерозі, підтримує нормальний рівень холестерину в крові. До того ж ясний розум і міцна пам'ять будуть вам забезпечені до глибокої старості.
В кінці серпня - вересні подалі від доріг накопати коріння кульбаби, промити, обсушити, нарізати шматочками. Прожарити на малому вогні в духовці хвилин 20-30, подрібнити в кавомолці. Заварювати 1-2 ч. л. порошку на 1 ст. окропу або молока, а якщо страждаєте запорами — 2-3 ч. л. Пити один-два рази в день.
При хворобах печінки і жовчного міхура допоможе сік кульбаби, змішаний з соком редьки чорної (1:2). Пити потрібно до або після їжі по 1 ст. ложці 3 рази в день.
При серцево-судинних захворюваннях подрібніть квіти кульбаби, залийте їх рідким натуральним медом і настоюйте в темному місці 1 тиждень, іноді струшуючи. Приймайте на ніч по 1 ч. ложці, запиваючи молоком.
Від холециститу допоможе такий збір: 5 ст. ложок коренів кульбаби, 4 ст. ложки трави звіробою, 2 ст. ложки квіток кмину піщаного і 2 ст. ложки золототисячника. Заваріть 1 ст. ложку збору склянкою окропу і настоюйте 1 годину. Приймайте по 1 склянці 2 рази на день за 30 хвилин до їжі.
При опіках і пролежнях подрібніть 1 ст. ложку коренів і листя кульбаби, залийте 50 мл рослинного масла. Суміш настоюйте 10 годин, потім змащуйте нею хворі місця. При опіках і допомагає сік кульбаби , або прикладання до рани пропущеної через м'ясорубку кашки з листя.
Для відновлення ослабленого після хвороби організму приготуйте варення. Залийте 10 ст. ложок свіжих суцвіть кульбаби 1 л води, додайте 3 часточки лимона без шкірки. Варіть на слабкому вогні 40 хвилин. Процідивши, всипте 1 кг цукру і знову варіть протягом години.
При запорах 2 ч. ложки подрібнених коренів кульбаби залийте 1 склянкою холодної кип'яченої води і настоюйте 8 годин. Приймайте по 1/4 склянки 4 рази на день перед їжею.
Для видалення натоптишів і мозолів налийте в таз гарячої води, додайте в неї 5 г мила, опустіть ноги і парьте 10-15 хвилин. Потім промокніть ноги рушником і змастіть мозолі свіжим соком кульбаби. Поверх закріпіть бинт чи лейкопластир. Вранці почистіть ноги пемзою.Робіть салати з листя кульбаби, додаючи в них листя подорожника, кропиви, глоду. Користь для здоров'я організму величезна.

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Костяниця кам'яниста - все про лікування
  • Барбарис звичайний - все про лікування
  • Бобівник трилистий - все про лікування
  • Любисток - все про лікування
  • Канатник Теофраста - все про лікування
  • Лікування гастриту, виразки шлунка народними засобами - все про лікування
  • Соняшник однорічний (соняшник) - все про лікування
  • Дягель лікарський - все про лікування
  • Грудний збір від кашлю - (сайт лікування)

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: