загрузка...

Капуста - все про лікування

Рекламний блок

КАПУСТА — Brassica oleraeea L. var. capitata L.-Сімейство хрестоцвіті — Cruciferae Juss.

капуста

Капуста — дворічна рослина (за винятком кольоровий). Коріння веретеновидні, розгалужені; стебла прямостоячі або полуприподнятые, гіллясті. Листки чергові, нижні — зібрані в розетку. Квітки четирехлепестние, білі або світло-жовті, згруповані в кисті або щитки, іноді мають приквітки. Суцвіття — рідкісна подовжена кисть. Плід — стручок. Насіння мають кулясту, рідко яйцеподібну форму.
Батьківщина капусти — країни Атлантичного і Середземноморського узбережжя Європи і Азії. На території Англії, Франції, Італії, Греції, Туреччини та Сирії вона і понині зустрічається в дикому вигляді.
Капуста — давня рослина. Чоловік знав і використовував її в їжу, використовував також як лікувальний засіб. У дикому вигляді вона зустрічається тільки в листовій формі. Історичні відомості і археологічні розкопки свідчать про те, що людина почала вирощувати капусту з часів кам'яного і бронзового століть. При розкопках в пальових будівлях кам'яного століття (в Робенхаузене) виявлені насіння капусти.
На територію Росії капуста була завезена греками, римлянами та російськими купцями із Західної Європи. Капуста заслужила увагу як харчовий продукт і різнобічне лікувальний засіб. В свіжому і квашеному вигляді її використовували при лікуванні цинги, як сечогінний засіб.
Капусту вирощують в овочевих, овощекормовых або кормових (кормову капусту) сівозмінах, повертаючи її на колишнє місце не раніше ніж через 4-5 років. Добрими попередниками є бобові культури, огірки, цибуля, томат, картопля, буряк і багаторічні бобові трави. В овочевому сівозміні капусту розміщують першою культурою за гнойовому удобрення, а в травопольном — після трав або по обороту пласта. Найбільш поширений спосіб вирощування капусти — розсадний.
Розсаду скоростиглих сортів вирощують в теплих парниках протягом 40-60 днів, середньостиглих сортів — в холодних розсадниках під плівковим укриттям за 30-50 днів, пізньостиглих сортів у Нечорноземній смузі – в теплих парниках або теплих розсадниках після ранніх зеленних культур, в південних районах — у відкритому грунті за 30-40 днів. У зв'язку з зростанням механізації сільського господарства отримав поширення безрассадный спосіб вирощування капусти — посівом насіння в грунт. Для цього відводять ґрунту, найбільш родючі, досить легкі, не заплывающие і чисті від бур'янів.
Ще за часів Союзу селекціонерами було виведено багато різноманітних сортів капусти, в результаті чого розширився її ареал. Вона просунулася від південних кордонів Росії за Полярне коло. Білокачанну капусту, цвітну, кольрабі вирощують тепер в районі Ігарки, Норільська і Верхоянска.
Хімічний склад капусти
Капуста містить цілий ряд цінних для організму речовин. Так, в ній виявлено вуглеводи (до 3,66%), серед яких відзначені глюкоза, фруктоза, сахароза; каротиноїди, вільні роданіди і роданидогенные глікозиди глюкобрассицин і неоглюкобрассицин, а також тиогликозид прогоитрин. Але особлива цінність капусти складається виключно різноманітному наборі вітамінів. Серед них знайдені аскорбінова кислота, тіамін, рибофлавін, пантотенова, фолінова, фолієва і нікотинова кислоти. Крім них ще виявлені біотин (вітамін Н), токоферол, вітамін К та речовини з Р-вітамінною активністю; виявлено гіпотетичний вітамін U (противиразковий фактор). Багата капуста мінеральними солями калію, натрію, кальцію, магнію, заліза, знайдені і мікроелементи: срібло, олово, свинець, титан, молібден, нікель, ванадій.
В капусті виявлено 16 вільних амінокислот, серед яких особливо необхідні організму людини — триптофан, лізин, метіонін, тирозин, гістидин та ін Для капусти також характерна велика кількість ферментів. Досить цінними з окислювальних ферментів є аскорбиназа, пероксидаза, цитохромоксидазу; з розщеплюють вуглеводи — амілаза, гемицеллюлаза, сахароза. Складний біохімічний склад капусти ставить її в ряд незамінних продуктів харчування, а також робить цінним лікувальним засобом.

Застосування капусти в медицині

Застосування. Капусту широко обробляли і використовували в медичній практиці за багато століть до нашої ери в Єгипті, Греції н Римі. Застосовували при безсонні, головних болях, захворюваннях печінки, суглобів. Лікували капустяним соком рани і виразки. В цілому вважали капусту засобом, який підвищує стійкість організму до ряду захворювань. Особливо сира капуста рекомендувалася дітям. За даними ряду фармакологічних лабораторій (ВІЛР та ін), сік капусти викликає швидке загоєння експериментальних виразок шлунка у тварин. При випробуванні в клініці лікування зазнали понад 100 осіб та встановлено високу ефективність препарату при лікуванні виразки шлунка і дванадцятипалої кишки. Сухий сік білокачанної капусти використовується зараз для лікування виразки шлунка і дванадцятипалої кишки. Лікують ним також коліти та гастрити. Випускається у вигляді порошку. Призначають по 1-2 чайні ложки в 0,5 склянки теплої води 3—4 рази в день за півгодини до їжі. Можна з успіхом користуватися свіжоприготованим соком капусти. Зберігати сік слід при температурі не вище 2° С і не більше однієї доби. Приймають з 0,5—1 склянці 3 рази в день протягом 3-4 тижнів. Призначають його у тій же дозі при атеросклерозі. Квашена капуста і її сік застосовуються при лікуванні цинги. Капуста є цінним продуктом в лікувальному харчуванні при серцево-судинних захворюваннях, хворобах шлунково-кишкового тракту.
Особливо цінними є страви, приготовані з брюссельської та цвітної капусти. За калорійністю і вмістом вітамінів білокачанна капуста дещо поступається цим сортам. Брюссельська капуста, наприклад, вважається дієтичним продуктом. Бульйон, приготований з неї, майже рівноцінний курячому.
Капуста білокачанна корисна всім як джерело вітамінів та інших необхідних організму речовин, особливо в зимовий час. Хороша вона в свіжому і квашеному вигляді і цілком може задовольнити добову потребу у вітаміні С.
Вживають капусту в свіжому і квашеному вигляді як засіб, що збільшує секреторну функцію залоз травного тракту і регулює діяльність кишечника. Призначають при шлунково-кишкових захворюваннях, геморої, особливо якщо захворювання супроводжується запорами та кровотечами. В даному випадку п'ють теплий розсіл до двох склянок на прийом.
Застосовують капусту при захворюваннях печінки та як сечогінний засіб.
Сік свіжої капусти з цукром вважається хорошим відхаркувальним, пом'якшувальною засобом при бронхітах, п'ють також при жовтяниці. Свіжа і квашена капуста в народі вважається хорошим протицинговим засобом. Застосовувати її можна без точного дозування, так як вона є нешкідливою.
Для зовнішніх цілей її використовують при лікуванні виразок і опіків. Подрібнені капустяне листя, змішане наполовину з сирим яєчним білком, наносять на язви і обпалені ділянки шкіри.
У народній медицині свіжоприготований капустяний сік навпіл з кип'яченою водою з успіхом застосовували при запаленні слизової оболонки рота.
Квашена ж капуста покращує колір обличчя і допомагає впоратися з проблемною шкірою, а завдяки молочній кислоті очищає організм від шлаків і зміцнює кишкову флору. Є продукт потрібно хоча б раз на тиждень.

Користь квашеної капусти

Квашена капуста - продукт проти старіння
Ми всі настільки звикли бачити у себе на столі квашену капусту, що вона давно перестала викликати у нас захоплення. А користь від її вживання, ми зводимо до присутності в ній добре відомого вітаміну С. На щастя, корисні властивості цього продукту їм не закінчуються. Так, багато хто навіть не підозрюють, що квашена капуста — єдиний продукт рослинного походження, що допомагає в боротьбі зі старінням.
Квашена капуста — корисніше свіжою. Під впливом сквашивающих її молочнокислих бактерій в капусті синтезуються нові речовини, і арсенал вже наявних цінних елементів надходять вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6, В9).
Квашена капуста допоможе при:
¦авітамінозі і занепаді сил;
¦діабеті:
¦ запорах;
¦ похмільному синдромі;
¦вугрової висипки;
¦гастриті зі зниженою кислотністю

Доведено: любителям квашеної капусти не загрожує зайву вагу, оскільки її регулярне вживання покращує обмін речовин. Саме тому багато дієтологи називають квашену капусту продуктом стрункості. Крім іншого, вона допомагає виводити з організму токсини, а це значить - покращує колір обличчя. До речі, російська імператриця Єлизавета Петрівна натиралася соком квашеної капусти перед відвідуванням лазні - для білизни шкіри.

Протипоказання квашеної капусти

Цей звичний продукт — майже панацея від багатьох проблем зі здоров'ям. До того ж, просто смачна і поживна їжа. Але щоб вживання і вже тим більше лікування квашеною капустою не закінчилося трагедій, пам'ятайте: квашена капуста не піде на користь гіпертонікам, людям, страждаючим захворюваннями нирок, підвищеною кислотністю шлункового соку і каменями в жовчному міхурі.

Далі...
Користь капусти броколі

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Проти раку - все про лікування
  • Користь брокколі - все про лікування
  • ТОП 5 вітамінних страв лютого
  • Страви пісного столурецепти
  • Дієта Олени Малишевої, меню на тиждень
  • 10 найкорисніших осінніх продуктів
  • найкорисніші овочі
  • Заяча капуста (рослина) - опис, лікувальні властивості, застосування
  • Броколі надійний засіб від артриту!

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: