загрузка...

Харчові отруєння бактеріального походження - допомога в лікуванні

Рекламний блок
Пищевые отравления

Харчові отруєння - гострі захворювання, що виникають після прийому їжі, яка містить отруйні для організму речовини бактеріального та небактеріального походження. На відміну від харчових інфекцій харчові отруєння виникають у людей, що вживали одні й ті ж неякісні продукти, і не передаються від людини до людини.

Патогенні мікроби виробляють токсини двох видів: екзотоксини і ендотоксини.
Екзотоксини легко виділяються з мікробної клітини в навколишнє середовище. Вони вражають певні органи і тканини, мають специфічну дію.
Ендотоксини не виділяються з мікробної клітини під час її життєдіяльності, а вивільняються тільки після її загибелі. Ендотоксини не володіють специфічністю справ в організмі викликають загальні ознаки отруєння.

Харчові отруєння бактеріального походження можна розділити на три групи:

  • Бактеріальні токсикоінфекції - хвороби викликані такими мікроорганізмами, як протей, ешерихії, клостридії, ентерококи та ін.
  • Бактеріальні інтоксикації - ботулізм, стафілококові отруєння).
  • Мікотоксикози - эрготизм, фузариотоксикоз, афлотоксикоз.
  • Бактеріальні токсикоінфекції - захворювання, в патогенезі яких беруть участь живі збудники і виробляються ними токсини. Характеризуються раптовим початком, бурхливим розвитком, інтоксикацією, порушенням діяльності шлунково-кишкового тракту. Передаються тільки аліментарним способом. Харчові продукти забруднюються патогенними мікроорганізмами в процесі їх приготування, зберігання або реалізації. Можливо ендогенне забруднення м'яса під час забою і розбирання туш хворих тварин. Харчові токсикоінфекції завжди пов'язані з вживанням або інфікованих продуктів, які не зазнавали достатньої термічної обробки, або готових страв, інфікованих після приготування під час зберігання поза холодильника або надані для споживання без повторної термічної обробки.

    Бактеріальні інтоксикації - це захворювання, що виникають внаслідок вживання їжі, що містить токсини, в результаті розвитку специфічного збудника. На відміну від токсикоінфекцій, у разі бактеріальних інтоксикацій в організм людини разом з харчовими продуктами потрапляє токсин, виділений мікроорганізмами під час їх розмноження в продукті. При цьому живих мікробів у продукті може вже не бути або вони можуть міститися в незначній кількості.

    Показовим прикладом бактеріальної інтоксикації може служити ботулізм - отруєння токсином бактерій Clostridium botulinum. Ботулінічний токсин розглядається як сильний отрута в світі і входить в арсенал біологічної зброї.

    Мікотоксикози - харчові отруєння, що виникають внаслідок потрапляння в організм разом з харчовими продуктами мікотоксинів - продуктів життєдіяльності деяких мікроскопічних (цвілевих) грибів.

    Мікотоксини можуть попадати в організм людини з молоком, м'ясом і рибою у разі використання забруднених мікроскопічними грибами кормів. Розмножуючись на харчових продуктах, цвілеві гриби не лише отруюють їх, але й погіршують органолептичні властивості, знижують харчову цінність, призводять до псування продуктів, роблять їх непридатними для технологічної переробки.

    Мікотоксини стійкі до впливу фізичних і хімічних факторів. Загальноприйняті способи технологічної та кулінарної обробки лише частково зменшують їх вміст у харчових продуктах. Висока температура, висушування, заморожування, опромінення радіоактивними та ультрафіолетовими променями малоефективні.

    Симптоми харчових отруєнь

    Більшість харчових отруєнь мають схожі симптоми: болі в області живота, нудота, блювота, підвищення температури, пронос, втрата координації рухів.

    Ешерихії мають короткий інкубаційний період, який триває від 2 годин до 1 дня. Захворювання починається раптово і проявляється у вигляді помірно вираженого синдрому інтоксикації (озноб, загальна слабкість, головний біль, болі в м'язах) у поєднанні з симптомами ураження шлунково-кишкового тракту (різкий біль у животі, нудота, блювота, пронос з домішками слизу та крові). Температура тіла нормальна або трохи підвищена до 37,5°С. Хвороба триває від 1 до 3 днів.

    Бактерії роду протея мають інкубаційний період від 4 до 24 годин після вживання зараженої їжі. Важкі випадки спостерігаються рідко. Основні клінічні ознаки - різкий біль в області живота, нудота, блювота, підвищення температури, загальна слабкість, розлади шлунково-кишкового тракту. Хвороба триває 2-3, в деяких випадках до 5 днів. У важких випадках спостерігають ціаноз, судоми, ослаблення серцевої діяльності, смертність спостерігається в 1,5-1,6% випадків.

    Стрептококові токсикоінфекції проявляються через 8-12 годин після вживання заражених продуктів. Клінічна картина типова для токсикоінфекцій. Одужання настає через 1-2 доби.

    Ботулізм є одним з найбільш небезпечних харчових отруєнь. Інкубаційний період ботулізму триває від 2 годин до 10 діб, найчастіше 18-24 годин, що залежить від кількості потрапив в організм токсину. Захворювання розвивається раптово. Перші клінічні ознаки: розлади зору (відчуття туману, сітки, двоїння, мушки перед очима), ускладнення читання, головний біль, нестійка хода. Пізніше з'являються наступні ознаки: втрата голосу, параліч століття, мимовільні рухи очними яблуками, напруження жувальних м'язів, параліч м'якого піднебіння, порушення ковтання і відчуття нестачі повітря. Температура залишається в межах фізіологічної норми або знижується до 35,5°С. При відсутності своєчасно розпочатого лікування летальність досягає 70% - смерть настає через 2-3 дні в результаті паралічу дихального центру або серця. Імунітет до захворювання не формується.

    Симптоми стафілококової інтоксикації можна спостерігати через 2-4 години після попадання в організм ентеротоксин. Однак початкові ознаки можуть з'явитися і раніше. Спочатку спостерігається слиновиділення, потім нудота, блювання, пронос. Температура тіла може бути субфебрильною або підвищеною. Хвороба іноді супроводжується ускладненнями: зневодненням, шоком, наявністю крові або слизу у фекаліях і блювотних масах. До інших симптомів захворювання відносяться головний біль, судоми, пітливість і загальна слабкість. Ступінь прояву цих симптомів визначаються головним чином кількістю токсину, що надійшов в організм, і чутливістю хворого. Одужання часто настає через добу, але може знадобитися кілька днів. Смертельні випадки в результаті стафілококового харчового отруєння трапляються вкрай рідко.

    Ерготизм - харчове отруєння людей і тварин, яке виникає внаслідок вживання продуктів із зерна, що містять мікроскопічний грибок Clavicepspurpurea (ріжки). Потрапляючи в організм, отрута вражає нервову систему і викликає порушення кровообігу. Ознаки отруєння з'являються швидко - запаморочення, озноб, нудота, біль у животі. Ерготизм може протікати в конвульсивної, гангренозний або змішаній формі. У разі конвульсійного течії уражається нервова система і шлунково-кишковий тракт, з'являється слинотеча, нудота, блювота, кольки, судоми різних груп м'язів, галюцинації, запаморочення. При гангренозний формі уражаються судинно-нервові утворення, що супроводжується трофічними порушеннями кінцівок, ціанозом, некроз пальців рук, ніг і інших частин тіла. У вагітних спостерігаються викидень або передчасні пологи.

    Септична ангіна - захворювання, що виникає в результаті вживання в їжу продуктів із зерна, що перезимував під снігом і містить токсини гриба Fusarium sporotrichiella. Отруєння розвивається протягом 1-4 тижнів у важкій формі і часто закінчується летально. Перебіг може бути гострим і закінчуватися смертю протягом доби.

    Умовно розрізняють три стадії перебігу хвороби. Перша починається через декілька годин після вживання зараженої їжі. Вона супроводжується подразненням слизової оболонки ротової порожнини, на ній утворюються тонкі білуваті плівки, які легко знімаються. Відчувається слабкість, нудота, спостерігається нежить. Якщо отруйний продукт виключити з раціону, хвороба минає за 2-3 дні, а якщо ні - починається друга стадія. Діагностуються зміни в крові, знижується кількість лейкоцитів у 10 і більше разів, різко зменшується вміст гемоглобіну. Третя стадія супроводжується висипом на тілі, болем при ковтанні, розвивається катаральна, геморагічна і навіть гангренозна ангіна. Некроз поширюється на слизову ротової порожнини, виникають кровотечі з носа, горла, вух, матки і кишечника. Температура тіла підвищується до 39-40°С. Смертність у цій стадії може досягати 50-80%.

    Профілактика харчових отруєнь бактеріального походження передбачає виконання комплексу заходів:

  • здійснення санітарного та санітарно-ветеринарного нагляду і контролю за процесами забою тварин, вилову та обробки риби, виробництва ковбасних виробів;
  • контроль за виготовленням кондитерських і хлібобулочних виробів;
  • контроль за виготовленням, зберіганням і реалізацією готових страв у їдальнях, харчоблоках дитячих установ, буфетах та закладах громадського харчування;
  • максимальна автоматизація і механізація виробничих процесів на харчових підприємствах;
  • забезпечення виробництва справним холодильним обладнанням;
  • використання лабораторних методів контролю за якістю харчової продукції і теплової обробки;
  • дотримання санітарно-гігієнічних правил і умов виробництва, зберігання і транспортування продуктів;
  • ефективне проведення планових дератизаційних заходів;
  • бактеріологічний контроль харчових продуктів, дотримання санітарно-гігієнічного режиму і особистої гігієни персоналом;
  • дотримання умов зберігання і термінів реалізації харчових продуктів.
  • Рекламний блок


    Лікування схожих захворювань
  • Перша допомога при отруєнні грибами
  • Отруєння їжею симптоми, лікування
  • Ботулізмознаки і лікування
  • Ботулізм - захворювання з консервної банки
  • Отруєння грибами, симптоми, перша медична допомога при отруєнні
  • Болі в животі і пронос, внизу живота, пронос і температура, пронос і блювот ...
  • Симптоми отруєння грибами
  • Симптоми та різновиди харчового отруєння
  • Отруєння харчовими продуктами - причини, симптоми, лікування

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: