Солодкі напої різко підвищують ризик розвитку діабету - допомога в лікуванні

Опубліковано 01.05.2015 | Ключові слова: солодкі напої, діабет, ризик, цукор, штучні підсолоджувачі.

Сладкие напитки

Підвищення загальної калорійності раціону харчування за рахунок солодких напоїв збільшує ризик розвитку діабету, в той час як заміна їх несолодким чаєм знижує ризик.

Нове дослідження фахівців університету Кембриджу, опублікований виданням Diabetologia (журналі Європейської асоціації з вивчення діабету) показує, що підвищення загальної калорійності раціону за рахунок солодких напоїв всього на 5% збільшує ризик розвитку діабету 2-го типу на 18%. У той же час, дослідники вважають, що заміна щоденного споживання однієї порції солодких напоїв водою або несолодким чаєм може знизити ризик розвитку діабету на 14-25%.

Робота британських вчених була заснована на аналізі даних, отриманих в ході масштабного дослідження EPIC-Norfolk, включав понад 25000 чоловіків і жінок віком 40-79 років, які проживають у Норфолку (Великобританія). Учасники дослідження записується все, що вони їли і пили протягом 7 днів поспіль. Протягом наступних приблизно 11 років спостереження у 847 учасників дослідження був вперше діагностований діабет 2-го типу.

При аналізі, який був зосереджений на діапазоні важливих факторів, включаючи загальне споживання енергії, дослідники виявили, що ризик розвитку діабету 2-го типу підвищувався приблизно на 22% з додатковою щоденною порцією солодких безалкогольних напоїв, у тому числі підсолоджених цукром молочних напоїв (молочні коктейлі, гарячий шоколад тощо) і напоїв, що містять штучні підсолоджувачі. У той же час, споживання фруктових соків і підсолодженого чаю або кави не показало зв'язку з діабетом.

Після подальшого урахування індексу маси тіла й обхвату талії в якості маркерів ожиріння, збереглася зв'язок підвищеного ризику діабету з споживанням солодких напоїв, однак зв'язок діабету з вживанням напоїв на штучних підсолоджувачах вже не спостерігалася. Скоріше всього це пояснюється великим споживанням штучно підсолоджених напоїв серед тих, хто має надлишкову вагу або страждає ожирінням.

Результати цього дослідження доповнює подібне дослідження, опубліковане авторами в Diabetologia в 2013 році. Тоді вчені за допомогою проведення опитувань у 8 європейських країнах встановили, що звичне щоденне споживання підсолоджених цукром напоїв (газованих безалкогольних напоїв або розведених сиропів) пов'язано з підвищеною імовірністю розвитку діабету 2-го типу.

У новому дослідженні, автори також виявили, що якщо учасники дослідження замінювали одну щоденну порцію солодкого напою на звичайну питну воду або несолодкий чай або каву, розвитку діабету скорочувалася в середньому на 14%. Заміна на воду або несолодкий чай щоденної порції солодкого молочного напою знижувало ризик діабету на 20-25%. Тим не менш, заміна підсолоджених напоїв цукром не призводила до статистично значимого зниження діабету типу 2, при обліку ожиріння і загального споживання енергії.

Нарешті, вчені виявили, що підвищення загальної калорійності раціону харчування за рахунок будь-яких солодких напоїв (підсолоджених чаю або кави, солодких молочних напоїв і т. д.) всього на 5% збільшує ризик розвитку діабету 2-го типу на 18%.

За оцінками авторів, якщо учасники дослідження знижували калорійність раціону, що отримується за рахунок солодких напоїв нижче 10%, 5% або 2% від загального добового споживання енергії, ймовірність розвитку діабету знижувалася відповідно на 3%, 7% або 15%.

Автори визнають, що обмеження дієтичного дослідження, яке спирається на результати опитування людей, але їх дослідження було досить масштабним з тривалим супроводом, крім того, вихідні дані містили детальну оцінку раціону, яка збиралася в режимі реального часу.

Джерело:
Prospective associations and population impact of sweet beverage intake and type 2 diabetes, and effects of substitutions with alternative beverages
Diabetologia, April 2015
DOI: 10.1007/s00125-015-3572-1





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: