загрузка...

Кизил - корисні властивості кизилу - допомога в лікуванні

Рекламний блок
Полезные свойства кизила

Кизил - плоди однойменного чагарнику або дерева висотою 3-5 (рідко до 10) метрів. Це довгасті темно-червоні кістянки, мають кисло-солодкий смак. Плоди кизилу використовують у свіжому вигляді і для приготування різних киселів, мармеладу, варення, компоту та інших напоїв. На Кавказі плоди кизилу використовують як приправу до різних м'ясних страв, а висушені листя заварюють водою і вживають як чай.

Кизил володіє безліччю корисних властивостей, обумовлених його хімічним складом. Плоди кизилу містять: до 3,5% органічних кислот (головним чином яблучну), до 9% цукрів (глюкоза, фруктоза), до 70 мг% вітаміну З, близько 0,? Мг% каротину, пектинові і дубильні речовини.

Використання кизилу в народній медицині

У народній медицині корисні властивості кизилу добре вивчені і використовуються дуже давно. У давні часи плоди кизилу і кора надземної частини рослини використовувалися як ранозагоювальний і противоядное кошти. Палену кору кизилу або його подрібнені плода прикладали до поверхні ран для швидшого загоєння.

Корисні властивості кизилу та його застосування в народній медицині, між тим, не обмежується тільки його ранозагоювальною дією. Сік зі свіжого листя кизилу застосовують як очні краплі. Відвар кореня кизилу приймають всередину для полегшення симптомів ревматизму, а відвар кизилових кісточок п'ють при проносах. Коріння і кору гілок рослини застосовують як протвомалярийного кошти (як сурогат хініну).

Найбільше поширення в народній медицині отримало застосування плодів кизилу. Вони використовуються як загальнозміцнюючий засіб при туберкульозі легень, прискореному сечовипусканні, шумі у вухах. Відвар плодів рослини допомагає справитися з головним болем; для цього густий відвар кизилу наносять на мокру марлю і накладають на лоб. Сік і компоти з плодів кизилу вживають при анемії, захворюваннях печінки, цукровому діабеті, подагрі. Відвари і настої плодів кизилу застосовують як жарознижуючі і сечогінні засоби.

Рецепти народної медицини

При хронічному холециститі: 50 г свіжих плодів кизилу залити двома склянками води і кип'ятити на повільному вогні протягом 15-20 хвилин, процідити і після того, як відвар охолоне приймати по півсклянки 4 рази на день до їди.

При проносах: 2 столові ложки свіжих плодів кизилу залити склянкою води і кип'ятити на повільному вогні протягом 10-15 хвилин; наполягати відвар 8 годин, процідити і приймати до їди по півсклянки двічі на день.

Джерела:
1. Культура харчування: Енцикл. справ. / під ред. І. А. Чаховского, - Мінськ: Білорус. Енц., 1992.
2. Энцеклопедический довідник. Лікування рослинами / Гл.ред. Р. А. Непокойчицкий, - М.: АНС: АСТ, 2009.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Грудний збір від кашлю - (сайт лікування)
  • Корисні властивості червоної черемхи - (сайт лікування)
  • Корисні властивості лопуха - (сайт лікування)
  • Горобина звичайна - опис, корисні властивості, застосування
  • Кизил - опис, корисні властивості, застосування
  • Калина звичайна - опис, корисні властивості, застосування
  • Жимолость, лікування жимолостю, корисні і небезпечні властивості жимолості
  • Кизильник черноплодный - опис, корисні властивості, застосування
  • Фізаліс - опис, корисні властивості, застосування

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: