загрузка...

Дієта № 13 за Певзнером (стіл № 13) - допомога в лікуванні

Рекламний блок
Диета № 13 по Певзнеру

Цільовим призначенням дієти № 13 по Певзнеру є підтримка захисних сил організму і підвищення опірності інфекційним захворюванням. Стіл № 13 сприяє зменшенню інтоксикації та щадінню шлунково-кишкового тракту.

Показання: гострі інфекційні захворювання.
Загальна характеристика: дієта зі зниженою энергоценностью в основному за рахунок низького вмісту жирів і вуглеводів при підвищеному вмісті вітамінів, спрямована на зміцнення загальних сил організму, підвищення його опірності інфекції, зменшення симптомів інтоксикації, щадіння шлунково-кишкового тракту при гарячкових станах та в умовах постільного режиму.
Хімічний склад і енергетична цінність: білки – 70-75 г (60% тварини), жири – 60-70 г (15% рослинні), вуглеводи – 300-350 г, енергоцінність – 2100-2300 ккал.
Рекомендовані продукти і страви: хліб пшеничний підсушений або вчорашньої випічки; знежирені м'ясні і рибні бульйони, супи на овочевому відварі, слизові відвари з круп; нежирні сорти м'яса, парові страви з яловичини, курей, індиків; відварні – з телятини, курей, кроликів; риба нежирних сортів, варена, парова у вигляді котлет або шматком; молочнокислі напої, сир, тертий сир; протерті каші з рису, манної та гречаної круп; картопля, буряк, цвітна капуста, морква, стиглі томати; спілі м'які фрукти і ягоди; цукор, мед, варення, джем, мармелад; чай з лимоном, чай і кава неміцна з молоком, розбавлені соки фруктів, ягід і овочів, морси, відвар шипшини.
Виключаються продукти і страви: житній і будь-який свіжий хліб, здобу, випічку; жирні бульйони, борщ, щі, супи з бобових або пшона; м'ясо жирних сортів, птиці, ковбаса, копченості, риба жирних сортів, солона риба, консерви, яйця круто і смажені; молоко і вершки в натуральному вигляді, жирна сметана, сири; розсипчасті каші з пшона, перлової і ячної круп, макарони; білокачанна капуста, огірки, редис, редька, цибуля, часник, боби; плоди, багаті клітковиною; гострі і жирні соуси, будь-які прянощі; шоколад, тістечка, какао.
Режим харчування: їжа готується в січеному або протертому вигляді, вариться у воді або на пару, страви подають гарячими (50-55° С), дробовий прийом їжі - 5-6 разів на день невеликими порціями.

Примірне одноденне меню дієти № 13

1-й сніданок: печене яблуко (150 г), каша манна молочна (200 г), чай з лимоном (180 г).
2-й сніданок: яйце некруто (100 г), відвар шипшини (180 г).
Обід: овочевий бульйон з яєчними пластівцями (400 г), котлета м'ясна парова (90 г), морквяне пюре (200 г), желе фруктове (125 г).
Полудень: чай з варенням (180 г), сухарики (з денної норми хліба).
Вечеря: риба відварна (130 г), кабачкове пюре (200 г), каша гречана (200 г), чай з медом (180 г).
На ніч: кефір (180 г).
На весь день: хліб пшеничний (300 г), цукор (25 г), масло вершкове (20 г).

Дивіться також:

Дієтичне харчування по М. І. Певзнером: Дієта № 0
Дієта № 1 за Певзнером
Дієта № 2 по Певзнеру
Дієта № 3 по Певзнеру
Дієта № 4 по Певзнеру
Дієта № 5 за Певзнером

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Меню на тиждень при ожирінні - (сайт лікування)
  • Дієтичне харчування при гастриті - (сайт лікування)
  • Дієта при гастриті і панкреатиті - (сайт лікування)
  • Дієта при виразковій хворобі
  • Дієта при виразці
  • Харчування при захворюваннях сечовивідних шляхів
  • Харчування при захворюваннях кишечника
  • Лікувальне харчування при хворобах нирок
  • Меню на тиждень при ожирінні

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: