загрузка...

Очиток їдкий - все про лікування

Рекламний блок

Сем. ТОВСТОЛИСТІ-CRASSULACEAE - Очиток їдкий — Sedum acre L.

очиток едкий

Очиток їдкий — багаторічна трав'яниста рослина з повзучим кореневищем, без потовщень. Стебла заввишки 5-15 см, гілкуються від основи, засаджені дрібними товстими м'ясистими сидячими яйцевидними листками. Безплідні пагони лежачі, з черепітчато в 5-6 рядів розташованими листям, квітконосні — висхідні, з більш розставленими листям. Квітки золотисто-жовті, у формі 5-кінцевих зірочок, зібрані в багатоквіткові кисті нагорі стебел; тичинок 10, з них 5 супротивны пелюсткам і прикріплені до них.
Цвіте все літо.
Росте на сухих піщаних, слабозадернованных грунтах з відкритих схилах пагорбів, на суходільних луках. Зустрічається часто.
Поширений в європейській частині, на Кавказі. Заготовки можливі у великих кількостях. Очиток їдкий містить алкалоїд седамин, флавоноїди, дубильні речовини, органічні кислоти, смоли.
Фармакологічні дослідження показали активність трави як тонізуючого засобу і збудливого кишечник, розслабляє мускулатуру матки, підвищує кров'яний тиск.

Застосування очитку в народній медицині

У народній медицині траву заварюють як чай і п'ють при хворобах серця, болях у шлунку, захворюваннях печінки, катарі верхніх дихальних шляхів, фурункульозі, діатезі , дитячих екземах; їдять траву з хлібом при малярії; мазь, приготовану з свіжої трави зі свинячим жиром, застосовують при переломах кісток, лишаях, прикладають до ран; така ж мазь з додаванням камфори застосовується при різного роду пухлинах, при епілепсії (падучої хвороби), переміжної лихоманки; соком змащують веснянки.
Рослина отруйна, тому при внутрішньому його застосуванні необхідно дотримуватися обережності.

Очиток пурпуровий

очиток пурпурный

Очиток пурпуровий
Sedum purpureum
Багаторічна трав'яниста рослина висотою 40-80 см з потовщеним кореневищем. Листки соковиті, м'ясисті, довгасто-овальні. Квітки дрібні з біло-рожевим крапчатим віночком. Цвіте в липні — на початку серпня.
Заготовляють усю надземну частину в період цвітіння, зрізуючи облистнені пагони разом з квітками. Сушать у теплих провітрюваних приміщеннях.
Настій трави п'ють при хворобах нирок і сечового міхура як сечогінний, кровоспинний, при туберкульозі легень, злоякісних новоутвореннях, простудних захворюваннях, в якості знеболювального при болях у шлунку і кишечнику, як збудливого і стимулюючого засобу при статевій слабкості, жіночому безплідді. Зовнішньо сік свіжої рослини і кашку з листя прикладають до ран, виразок, наривів, фурункулів.
Свіжозрізаних траву ошпарюють окропом, пропускають через соковижималку або м'ясорубку, віджимають і фільтрують. Сік розбавляють спиртом, горілкою або водою 1:1. Сік, розведений водою, п'ють по 1 ч. л. тричі на день після їди; розбавлений спиртом або горілкою — по 30 крапель тричі на день після їди.
Настій. 1 ч. л. сухої трави заливають 1 ст. окропу, настоюють годину і п'ють по 1 -2 ст. л. до їди тричі на день.

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Фіалка триколірна - все про лікування
  • Кубушка жовта - все про лікування
  • Паслін солодко-гіркий - все про лікування
  • Корисні властивості споришу - (сайт лікування)
  • Корисні властивості белоголовника - (сайт лікування)
  • Козлятник східний - опис, корисні властивості, застосування
  • Очиток - опис, корисні властивості, застосування
  • Чистець - опис, корисні властивості, застосування
  • Жовтець їдкий - опис, лікувальні властивості, застосування

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: