Кращі статті

Відновлення після гепатиту. - все про лікування

восстановление после гепатита

Якщо у вас був вірусний гепатит А, відновні процеси в печінці завершаться, як правило, через 1-3 місяці після виписки.
Вірусний гепатит В зазвичай пов'язаний з більш тяжким ушкодженням печінки та при недотриманні рекомендацій лікаря несе реальну загрозу розвитку хронічного гепатиту і навіть цирозу печінки. Ось чому відновлювальні процеси в даному випадку тривають не менше півроку, г частіше рік і більше.
З урахуванням цих особливостей і даються дієтичні рекомендації переболевшим гепатитами А і В. Різняться вони головним чином лише термінами необхідних обмежень.
У послежелтушном періоді одужання, як правило, немає потреби в лікарських препаратах. Зате є безумовна необхідність у строгому дотриманні дієти. Це та ситуація, коли на зміну аптеці має прийти кухня.
Уберегти печінку від перевантажень — такий у найбільш загальному та спрощеному вигляді теоретичний принцип, що лежить в основі дієтичних рекомендацій і обмежень після гострих вірусних гепатитів. Підраховано, що за добу через печінка дорослої людини проходить понад 700 літрів крові, яка відтікає головним чином від кишечника. «Відбираючи» шкідливі, отруйні для всього організму складові частини їжі, печінка затримує їх знешкоджує, а потім виводить назовні з жовчю. Цю багатогранну діяльність печінки, що потребує чималих енергетичних витрат й участі багатьох ферментних систем, після хвороби важливо максимально полегшити, дати хворому органу можливість як би відпочити.
Такий розвантаження, відпочинку та сприятиме повна відмова протягом усього відновного періоду від харчових продуктів або компонентів, які вимагають від печінки активізації знешкоджуючій функції або примушують її приймати участь в процесах травлення підвищеної труднощі. Відразу обмовимося, що тривалість відновного періоду у кожному конкретному випадку може бути встановлений тільки лікарем на підставі клінічних та лабораторних показників з урахуванням індивідуальних особливостей і хворого, і перенесеного вірусного гепатиту.
В першу чергу категоричний і абсолютний заборона відноситься до будь-яких алкогольних напоїв. Навіть у практично здорових людей алкоголь пошкоджує печінку. А в перенесли гострий вірусний гепатит вона відрізняється підвищеною ранимістю.
«Викиньте сковорідку...» — рекомендували хворим коли лікарі. Але не лякайтеся, що вам все життя доведеться їсти тільки варену їжу! Повна відмова від всіх смажених страв може знадобитися лише від тих із перехворіли гострим гепатитом, у кого в силу різних несприятливих причин (в тому числі з-за погрішностей у дієті) сформувався хронічний гепатит.
Тимчасово (на термін вкаже лікар) доведеться відмовитися і від копченостей, маринадів, тугоплавких жирів і важко засвоюваних м'ясних продуктів та страв із свинини, баранини, гусака, качки, гострих приправ: хрону, перцю, гірчиці, оцту. Забудьте про шоколадних цукерках, шоколаді, какао, кава, тортах і тістечках. Особливо остерігайтеся несвіжих продуктів, не тримайте їх у холодильнику довше покладеного строку.
ПОЧУТТЯ МІРИ має стати девізом вашого харчування. Частину продуктів в дієті перехворіли гострими вірусними гепатитами обмежують частково. З перших же днів після виписки можна включати в меню м'ясні бульйони, краще —вторинні; м'ясо залити холодною водою, дати покипіти протягом 10-15 хвилин, потім воду злити, м'ясо промити, знову залити холодною водою і варити до готовності. Такі бульйони можна їсти не частіше 1-2 разів на тиждень. Використовуйте легкозасвоювані жири — свіже вершкове масло (не більше 50-70 грамів на день для дорослих і 30-40— для дітей), сметану у вигляді приправи до овочевих страв. Дозволяються вершки з чаєм, некруто зварені яйця (не більше двох на тиждень), 50 грамів сиру, сосиски яловичі, ковбаси діабетичні, докторські, дієтичні і молочні не більше 100 грамів на день на вибір.
Дотримуватися цих рекомендацій має допомогти вам почуття міри. Навіть якщо ви дуже любите, скажімо, сир або — зупиніться, не перевищуйте норму! Тимчасові «страждання» окупляться одужанням, і ви знову зможете насолоджуватися улюбленими стравами, але при цьому ні на хвилину не забуваючи про необхідність дотримуватись міру в усьому.
Великі порції їжі вимагають великої кількості жовчі, а це чимала навантаження на печінку. Холодна їжа може викликати спазм жовчних проток, у любителів «сухом'ятки» жовч згущується, сповільнюється її відтік. Ось чому необхідно їсти потроху і не рідше чотирьох разів на день, а ще краще—5—б разів.
Включати при неускладненому перебігу відновного періоду в харчовий раціон мінеральні води не обов'язково.
Основні енергетичні і пластичні потреби організму видужуючого заповнюються за рахунок молока і свіжих молочних продуктів всіх видів, відварених яловичини, курей, кролика, індички. Корисна свіжа відварна нежирна риба: щука, судак, тріска, окунь, крижана. Обов'язково включайте в раціон овочеві, круп'яні, молочні супи, круп'яні каші. Худорлявим людям можна їсти макарони, вермішель, галушки, печені пироги з яблуками, повидлом, капустою, відвареним м'ясом.
Потреба організму у вітамінах доцільно задовольняти не аптечними препаратами, а свіжими овочами та фруктами.

Легко засвоювані вуглеводи - основний компонент лікувальної дієти. Деякі видужуючі для швидкого ефекту «натискають» на цукор і мед. А цим вони можуть викликати тільки роздратування підшлункової залози, що створює загрозу виникнення цукрового діабету.
Кількість цукру в раціоні здорової людини не повинно перевищувати 50-70 грамів. Але того, хто переніс вірусний гепатит, цю норму слід збільшити до 80 грамів. Меду можна з'їдати замість цукру не більше 100 грамів на день.
Приблизна схема добового споживання вуглеводів виглядає так: хліб (білий і чорний) — 300-400 г, цукор—до 80 або мед— до 100, каші — до 150-200, овочі і фрукти -500 грамів і більше. А в сезон свіжих фруктів кількість цукру і хліба доцільно зменшити.
Слід взагалі застерегти від невиправданого захоплення углеводистым харчуванням при захворюваннях печінки. Справа в тому, що велика кількість вуглеводів корисне лише тоді, коли в їжі одночасно містяться білки (приблизно 1-1,5 грама на кілограм маси тіла). Повноцінний тваринний білок, до того ж абсолютно незамінний для відновних процесів у пошкодженої печінки. Неприпустимо також повне виключення жирів з дієти. Вершкове масло і рослинні олії—природний стимул для спорожнення жовчного міхура та абсолютно необхідні для всмоктування з кишечника деяких вітамінів, здатні розчинятися тільки в жирах.
Які ж страви включати в раціон? Наприклад, сніданки можна варіювати таким чином: локшин ник з морквою і омлет білковий паровий; м'ясо відварне з картопляним пюре і молочна геркулесова каша; макарони відварні з м'ясом і сирок; сир з медом і каша гречана розсипчаста з молоком.
В обід і смачно, і корисно буде з'їсти, скажімо, суп вегетаріанський із збірних овочів, м'ясо відварне під бешамель, салат, компот із свіжих фруктів; або борщ вегетаріанський зі сметаною, відварну курку з рисом, салат з квашеної капусти, компот із сухофруктів або свіжих ягід; суп картопляний з вівсяної крупою, биточки м'ясні парові з сиром, запечений в сметані з макаронами, яблука печені.
На вечерю можна приготувати такі страви: риба відварна з відварною картоплею, чай; крупник' гречаний з сиром і сметаною, відвар шипшини; голубці, фаршировані морквою, рисом і яєчним білком, відвар пшеничних висівок; вінегрет (солоні огірки замінити квашеною капустою) з рослинним маслом, локшин ник з сиром, чай з молоком.
У перервах між основними прийомами їжі можна з'їсти яблуко або гроно винограду, випити склянку чаю з булочкою, стакан кефіру з сухим печивом. Меню треба різноманітити в рамках призначеної лікарем дієти і за сезонами року, і по днях тижня. Не забувайте, що вашому апетиту, а отже, хорошому засвоєнню їжі будуть сприяти не тільки різноманітність і смачне приготування страв, але й красиво сервірований стіл.
Розширювати дієту до кінця відбудовчого періоду (коли це зробити, підкаже лікар) необхідно поступово, включаючи в раціон, наприклад, яйце некруто не два рази в тиждень, а три, омлет можна робити не лише білковий, а з цілого яйця.
Наведені тут рекомендації страв і обмежень у відновлювальному періоді після гострих вірусних гепатитів не можуть, звичайно, бути універсальними для всіх перехворілих і на всіх етапах одужання. За порадою лікаря можливі корективи, хоча принципи, що спираються на теоретичні дослідження і багаторічний практичний досвід, залишаються загальними.
Якщо ж з'явилися ранні ознаки того, що вірусний гепатит приймає хронічне протягом, а саме: хворий скаржиться на загальну слабкість, швидку втомлюваність, зниження апетиту, виникнення тупий біль у правому підребер'ї, нудоту, зазначає повторні потемніння сечі і знебарвлення калу —лікар може знову запропонувати госпіталізацію для повного обстеження та проведення курсу лікування в квашеною капустою) з рослинним маслом, локшин ник з сиром, чай з молоком.
У перервах між основними прийомами їжі можна з'їсти яблуко або гроно винограду, випити склянку чаю з булочкою, стакан кефіру з сухим печивом. Меню треба різноманітити в рамках призначеної лікарем дієти і за сезонами року, і по днях тижня. Не забувайте, що вашому апетиту, а отже, хорошому засвоєнню їжі будуть сприяти не тільки різноманітність і смачне приготування страв, але й красиво сервірований стіл.
Розширювати дієту до кінця відбудовчого періоду (коли це зробити, підкаже лікар) необхідно поступово, включаючи в раціон, наприклад, яйце некруто не два рази в тиждень, а три, омлет можна робити не лише білковий, а з цілого яйця.
Наведені тут рекомендації страв і обмежень у відновлювальному періоді після гострих вірусних гепатитів не можуть, звичайно, бути універсальними для всіх перехворілих і на всіх етапах одужання. За порадою лікаря можливі корективи, хоча принципи, що спираються на теоретичні дослідження і багаторічний практичний досвід, залишаються загальними.
Якщо ж з'явилися ранні ознаки того, що вірусний гепатит приймає хронічне протягом, а саме: хворий скаржиться на загальну слабкість, швидку втомлюваність, зниження апетиту, виникнення тупий біль у правому підребер'ї, нудоту, зазначає повторні потемніння сечі і знебарвлення калу —лікар може знову запропонувати госпіталізацію для повного обстеження та проведення курсу лікування квашеною капустою) з рослинним маслом, локшин ник з сиром, чай з молоком.
У перервах між основними прийомами їжі можна з'їсти яблуко або гроно винограду, випити склянку чаю з булочкою, стакан кефіру з сухим печивом. Меню треба різноманітити в рамках призначеної лікарем дієти і за сезонами року, і по днях тижня. Не забувайте, що вашому апетиту, а отже, хорошому засвоєнню їжі будуть сприяти не тільки різноманітність і смачне приготування страв, але й красиво сервірований стіл.
Розширювати дієту до кінця відбудовчого періоду (коли це зробити, підкаже лікар) необхідно поступово, включаючи в раціон, наприклад, яйце некруто не два рази в тиждень, а три, омлет можна робити не лише білковий, а з цілого яйця.
Наведені тут рекомендації страв і обмежень у відновлювальному періоді після гострих вірусних гепатитів не можуть, звичайно, бути універсальними для всіх перехворілих і на всіх етапах одужання. За порадою лікаря можливі корективи, хоча принципи, що спираються на теоретичні дослідження і багаторічний практичний досвід, залишаються загальними.
Якщо ж з'явилися ранні ознаки того, що вірусний гепатит приймає хронічне протягом, а саме: хворий скаржиться на загальну слабкість, швидку втомлюваність, зниження апетиту, виникнення тупий біль у правому підребер'ї, нудоту, зазначає повторні потемніння сечі і знебарвлення калу — лікар може знову запропонувати госпіталізацію для повного обстеження та проведення курсу лікування в стаціонарних умовах.
І на закінчення ще раз хочу підкреслити: для попередження несприятливих віддалених результатів гепатиту важливо, щоб перехворіла розумів необхідність суворого дотримання дієтичних рекомендацій і чітко їх виконував.

Н. А. ФАРБЕР, доктор медичних наук , журнал «Здоров'я»

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: