загрузка...

Помідор. Чим корисний? - все про лікування

Рекламний блок

Помідор, томат культурний— Lycopersicon esculentum Mill. Родина пасльонові — Solanaccae Juss,

помидоры

Помідор - однорічна трав'яниста рослина, у природі — багаторічна. Стебло прямостояче, розгалужене. Вся рослина покрито залозистим опушенням. Листки чергові, перистороздільні або переривчасто-перисті. Квітки правильні, п'ятичленні, мають жовте забарвлення-Плід — багатогніздна, багатонасінний, м'ясиста соковита ягода, червоною або жовтуватого забарвлення. Насіння дрібні, плоскі, овальні. Розмножується насінням. На території СНД вирощують повсюдно. В даний час виведено багато сортів. Наприклад, під впливом ростових речовин отримують безнасінні плоди томата.
Батьківщина — Південна Америка. Імовірно вважається, що помідори вперше на європейський континент, були завезені іспанцями в середині XVI ст. Потім вони проникли на територію Італії, Франції, Німеччини. Італійці назвали плід помідор тобто «золоте яблуко», у свою чергу французи за його соковитість і красу дали йому ім'я — «примі-амур» — яблуко любові.

Дуже кумедна і цікава історія просування цього овоча на наш стіл. Помідори тривалий час в Європі не визнавалися харчовим продуктом, навпаки, їх вважали отруйними і тільки за красу їх плодів вирощували як декоративні рослини. В Америці взагалі їх вважали смертельно отруйними. Історії, наприклад, відомий випадок, коли на догоду англійському королю Георгу помідорами хотіли отруїти головнокомандувача Північноамериканських повстанських військ генерала Джорджа Вашингтона, який після забавного випадку з отруєнням прожив ще багато лот і став першим президентом США.
Починаючи з XIX ст. помідори поступово почали набувати харчове значення. Наприкінці XIX ст. на території нашої країни були закладені плантації в Грузії, Астраханській губернії і Нижньому Поволжі.
Помідори отримали широке поширення і стали продуктом масового споживання.
Хімічний склад. Помідори — найцінніший у біохімічному відношенні продукт. У їх плодах знайдені білки, ферменти, амінокислоти, моно - і олігосахариди (фруктоза, раффиноза, вербаскоза, сахароза), а також полісахариди (клітковина і пектинові речовини).
З інших речовин звертає на себе увагу високий вміст каротиноїдів (фитоен, неуроспорин, лікопін, неолікопін, проликопин, каротини, лякоксантин, ликофилл), вітамінів (В2, В6, В12, фолієвої та аскорбінової кислот), органічних кислот (лимонна, яблучна, щавлева, янтарна, винна), високомолекулярних жирних (пальмітинова, стеаринова, лінолева) і фенолкарбонову кисле (n-кумарова, кавова, ферулова), В плодах, крім того, знайдені антоціани (глікозиди петунидина), стерини, тритерпенові сапоніни, абсцизиновая кислота.
У листі незрілих і частково в зрілих плодах містяться глікоалкалоїди (томатін, томатидин та ін), в листі ефірне масло. Крім того, в плодах ідентифіковані летючі спирти (изобутилоаый, изовалериановый) і альдегіди (фурфурол, бензальдегід), що обумовлюють аромат помідорів. Нарешті, плоди дуже насичені ланцюговими солями, особливо солями заліза.

Застосування помідора в науковій медицині

Наукова медицина широко використовує помідори в лікувальному харчуванні як додаткове джерело поповнення організму вітамінами і мінеральними солями. Помідори, томатний сік, томат-паста рекомендуються в їжу хворим з різними видами порушень обміну речовин, особливо вони необхідні в раціоні хворих з порушенням сольового обміну і особам, які страждають ожирінням. Корисні при захворюваннях серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту. Перевагу в даних випадках як харчового продукту відводиться помідорів в сирому вигляді та свіжого томатного соку. Експериментальними дослідженнями встановлено, що водна витяжка сухого листя томата в концентрації 1 : 5000 та 1 : 1000 посилювала тонус і перистальтику гладкої мускулатури. Е дозі 0,7—1,33 г/кг викликала у піддослідних кроликів, морських свинок і щурів посилену дефекацію. Автори пояснюють це дія наявністю томатина. При введенні (5,32 мг/кг, вважаючи на суху вагу) токсичних властивостей не проявлялося, але внутрішньовенне введення доз у два рази менших призводило до негайної загибелі тварин.
Внутрішньовенне введення наркотизированным уретаном кішкам малих доз отцентрифугированного і профільтрованого томатного соку надавало виражене зниження артеріального тиску. Ефективність зберігалася і після нагрівання до 100°. При введенні всередину надавало незначне гіпотензивну дію, а на ізольованих органах ефект був виражений.
Встановлено також, що пектинові речовини плодів знижують холестерин в сироватці крові, томатний сік пригнічує ріст бактерій, а глікоалкалоїд томатін має антибіотичну і фунгіцидною дією.

Застосування помідора в народній медицині

Поживна цінність помідорів визначається наявністю в них вітамінів С, К, РР, групи В. А каротину на 100 г томатів і зовсім добова для людини доза. За вмістом заліза вони в кілька разів перевершують куряче м'ясо, молоко, рибні продукти. У помідорах є лікопен, який має дуже важливим терапевтичним властивістю — захищає чоловіків від раку простати, а жінок — від раку шийки матки, так як припиняє мутацію ДНК. Томати — хороший діуретик при хворобі нирок і сечового міхура, вони знижують ризик інсульту та інфаркту, покращують стан серцево-судинної системи, запобігають атеросклерозу.
При порушенні обміну речовин пропустити через м'ясорубку 1 кг свіжих помідорів, змішати з натертим часником, хріном, антоновскими яблуками (по 300 г кожного). Приймати по 2 ст. л. вранці натщесерце.
При кашлі пропустити через м'ясорубку 1 кг свіжих томатів, 100 г кореня хрону, 50 г часнику. Добре перемішати. Приймати по 1 ст. л. тричі на день за 20 хвилин до їжі. Зберігати в холодильнику.
При атеросклерозі, ожирінні, недокрів'ї приготувати із стиглих плодів сік з м'якоттю, але без шкірки. Пити по 1 ст. три рази в день за 10 хвилин до їди. Томатний сік при запорах
Приймати по 200 мл томатного соку 1-2 рази в день за 20-30 хвилин до їжі протягом 2-3 тижнів.
Томатний сік при анемії, атеросклерозі, ожирінні
Приймати по 150 мл томатного соку 3 рази в день за 15 хвилин до їжі.

Заготівля томатів

Збір урожаю томатів має свої особливості. Плоди потрібно прибирати через 3-4 дні після дозрівання. При цьому необхідно враховувати, що в сонячну погоду вони дозрівають (і перестигають) швидше. Для збору врожаю підходить будь-який час дня, крім раннього ранку, коли плоди покриті росою. Томати прибирають з плодоніжкою або без неї. Це залежить від сорту: у одних вона відривається легко, а в інших при цьому відкривається м'якоть, в результаті чого відбувається швидке загнивання плодів.
Призначені для тривалого зберігання томати збирають недозрілими, не відриваючи плодоніжки. Плоди, які піддавалися впливу низької температури (менше 3° С) не будуть зберігатися довго.
Спосіб зберігання помідорів вибирають в залежності від того, на якій стадії був зібраний урожай.
Молочно-зелена ступінь зрілості. Такі томати розміщують в ящиках в 1-2 шари. Рекомендована температура зберігання - 8-12° С при вологості повітря близько 85%. Зберігаються плоди виділяють вуглекислий газ, тому приміщення, в якому вони зберігаються, необхідно регулярно провітрювати.
Бура ступінь зрілості. Томати світло-зеленого кольору з рожевим відтінком зберігають при температурі 4-6° С і відносній вологості 90%.
Рожева ступінь зрілості. Такі томати зберігаються значно краще і довше, ніж бурі і молочно-зелені. Рекомендована температура - 0-2° С при вологості повітря 85-90%. Червона ступінь зрілості. Такі томати можна зберігати не довше 4 тижнів при температурі повітря 0° С і вологості 90%. Поява цвілі на що зберігаються в холодильнику помідорах говорить про підвищеної вологості.
Під час зберігання томати часто хворіють фітофторою, для боротьби з якою їх протирають спиртом або горілкою. Здорові плоди можна сушити. Для цього відбирають дозрілі червоні помідори, ретельно миють під проточною водою, розрізають навпіл або на 4 частини (розріз повинен трохи не доходити до нижнього краю плоду), потім розкладають на деко м'якоттю вгору і виставляють на сонце. На ніч і в похмуру погоду їх заносять в будинок. Сушені томати зберігають в добре провітрюваних мішках з натуральної тканини.

Протипоказання томатів

Томати протипоказані при жовчнокам'яній хворобі.

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Помідори для схуднення - (сайт лікування)
  • Червневе фруктове меню
  • Червона смородинакорисні властивості
  • найкорисніші овочі
  • Червона горобина - для здоров'я та любові
  • Актинідія - опис, корисні властивості, застосування
  • Айва - опис, корисні властивості, застосування
  • Корисний чи шкідливий томатний сік?
  • Універсальна ягода - томат!

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: