Дієта при виразковій хворобі

При виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки дієту рекомендується дотримуватися постійно. Правильне харчування при даному захворюванні є не тільки одним з ефективних способів профілактики загострень, але і призначається з лікувальною метою при погіршенні стану. Під час загострень виразкової хвороби обмежень у продуктах стає досить багато, але без дотримання суворої дієти ефективність лікування значно знижується.

Зміст

  • 1 Дієта при виразковій хворобі в період ремісії
    • 1.1 Що можна їсти при виразковій хворобі?
    • 1.2 Що не можна їсти при виразковій хворобі?
  • 2 Дієта при загостренні виразкової хвороби

Дієта при виразковій хворобі в період ремісії

язвенная болезнь_пюреТакої дієти рекомендується дотримуватись щонайменше протягом року після загострення виразкової хвороби шлунка або кишечника. Харчування повноцінне, з раціону виключаються продукти, що надають подразнюючу дію на слизову оболонку органів травної системи, що викликають підвищене газоутворення в кишечнику, а також страви, які довше і важче перетравлюються. Дієта необхідна для прискорення регенеративних процесів в ушкодженій слизовій оболонці шлунка і кишечника, а також нормалізації процесів травлення.

Для того щоб їжа швидше і краще перетравлювалася, страви слід готувати на пару, варити або запікати в духовці у фользі або спеціальному пакеті для приготування дієтичних страв. При необхідності (наприклад, при відсутності можливості добре жувати) їжу потрібно попередньо подрібнювати. Страви повинні бути теплими, прийом гарячої і холодної їжі неприпустимий. Під час приготування бажано використовувати мінімальну кількість кухонної солі.


Харчування дрібне 5-6 разів на добу, порції повинні бути невеликими, не допускається переїдання. За день слід випивати не менше 1,5 літрів рідини.

Що можна їсти при виразковій хворобі?

  • язвенная болезнь_злакиНесвіжий хліб з пшеничного борошна;
  • спечені в духовці пиріжки та булочки з бездріжджового тіста з яблучної, рибної, м'ясної і сирною начинкою;
  • супи на вторинному курячому або яловичому бульйоні, овочеві, молочні супи з розвареними макаронами або крупами;
  • пісне нежилистое м'ясо (яловичину, свинину, кролятину, індичку, курку) у вигляді парових зраз, суфле, фрикадельок, котлет, яловичий язик відварений;
  • варену шинку і ковбасу, молочні сосиски;
  • худі сорти риби (можна приготувати цілим шматком на пару) або будь-які вироби з рибного фаршу;
  • молочні продукти (нежирне молоко, вершки, ряжанку, йогурт, сир, сметану, солодке вершкове масло), прісний сир в тертому вигляді дозволяється додавати в страви;
  • яйця у вигляді омлетів або зварені некруто (3-4 шт. на тиждень);
  • рисову, гречану, геркулесову, манну крупи, макарони;
  • рослинні олії (нерафіновані);
  • солодкі ягоди і фрукти (без шкірки) у вигляді пюре, дозволяється вживати печені яблука і груші;
  • солодке варення і джем, зефір, пастилу, мармелад, мед, цукор;
  • неміцний чорний чай, можна додавати вершки або молоко, шипшиновий відвар, солодкі фруктові і ягідні свіжовичавлені соки, розбавлені водою у співвідношенні 1:1, компоти.

Що не можна їсти при виразковій хворобі?

  • язвенная болезнь_запретЖитній хліб;
  • вироби з дріжджового тіста;
  • супи на первинних м'ясних бульйонах, рибні і грибні супи, кислі щі, холодник;
  • жирне м'ясо і рибу, копчені продукти, консерви, паштети, ікру;
  • кислі молочні продукти, гострі сири;
  • смажені або зварені круто яйця;
  • кукурудзяну і перлову крупи, висівки, мюслі;
  • овочі, що містять трудноперевариваемую клітковину (білокачанну капусту, редьку, редис, брукву), речовини, що подразнюють слизову оболонку шлунково-кишкового тракту (цибуля, часник, щавель, ревінь та ін), овочеві консерви, гриби;
  • кислі ягоди і фрукти;
  • гострі соуси, кетчуп, гірчицю, хрін, оцет;
  • рафіновані рослинні масла;
  • шоколад, морозиво;
  • міцний чорний чай, кава, какао, газовані напої, будь-який алкоголь.

Дієта при загостренні виразкової хвороби

При загостренні виразкової хвороби їжа повинна прийматися маленькими порціями кожні 2-3 години в рідкому або пюреподібному вигляді. Не можна допускати настання почуття голоду. Дозволяється їсти розварені каші, яйця у вигляді парових омлетів, парові суфле або пюре з дієтичних сортів риби і м'яса. При нормальній переносимості слід випивати кілька склянок молока (2,5-3,2 % жирності) в день, додавати його в чай. Пити корисно киселі, відвар шипшини, неміцний чорний чай з молоком або вершками. Кількість кухонної солі не повинна перевищувати 10 г на добу.

При стиханні загострення дієта поступово розширюється. З м'яса і риби дозволяється готувати парові котлети, тефтелі, кнелі. У раціон водяться протерті овочеві і круп'яні супи, сухарі з пшеничного хліба. Повернення до повноцінного дієті повинно відбуватися поступово.






Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: