Дієта при інсульті

Як відомо, харчування відіграє виключно важливу роль в житті кожної людини, оскільки безпосередньо впливає на здоров'я і те, як і скільки років він проживе. Після перенесеного інсульту дієта набуває ще більш важливе значення, тому лікарі настійно рекомендують дотримуватися певних принципів харчування.

Зміст

  • 1 Принцип перший: нормалізація холестерину крові
  • 2 Принцип другий: обмеження калорійності раціону
  • 3 Принцип третій: контроль тиску
  • 4 Принцип четвертий: турбота про нирках
  • 5 Продукти-ліки при інсульті
  • 6 Як діяти в особливих ситуаціях
  • 7 Трохи про те, як краще всього приймати їжу хворим, що перенесли інсульт

Принцип перший: нормалізація холестерину крові

Найбільш поширена причина ішемічного інсульту сьогодні – це закупорка просвіту мозкової артерії безпосередньо атеросклеротичної бляшкою або тромбом, який на ній утворився. Щоб звести до мінімуму ймовірність виникнення повторного інсульту, необхідно вживати ті продукти, які «чистить» судини, і виключити все, що сприяє зростанню цих бляшок.

Як відомо, холестерин міститься в більшій чи меншій мірі у всіх продуктах тваринного походження і відсутня в рослинних. З цієї причини дієта при інсульті здебільшого має бути вегетаріанської, включаючи невелику кількість знежирених молочних і кисломолочних продуктів. З м'яса краще нежирна яловичина, куряча грудка. З риби бажано обмежити жирні сорти. Тверді тваринні жири краще повністю виключити. Також необхідно стежити за тим, щоб щодня вживалося не менше 300 г овочів (картопля в це число не входить) і 200 г фруктів.


М'ясо і рибу найкорисніше вживати спільно з хорошою порцією салату, оскільки в цьому випадку рослинна клітковина буде перешкоджати всмоктуванню холестерину. Вважається, що продукти тваринного походження необхідно вживати в співвідношенні з рослинними 1:4 або 1:5. Такий раціон харчування зведе до мінімуму надходження холестерину ззовні.

Принцип другий: обмеження калорійності раціону

У більшості випадків перенесений інсульт призводить до того, що людина починає набагато менше рухатися. Це відбувається тоді, коли настає повна, часткова парализация або виникає відчуття слабкості в нижніх кінцівках. Якщо звички харчування залишаться колишніми і калорійності раціону не зменшиться, то дуже скоро доведеться боротися з надмірною вагою, який вже сам по собі при інсульті є проблемою.

Основний постачальник зайвих калорій – це випічка, жири та солодощі. Після інсульту такі страви можна дозволяти собі тільки на Новий рік і день народження, та й то в мінімальній кількості. Замініть білий хліб хлібом, улюблені млинці і смажені пиріжки маленьким бутербродом з пісною начинкою, а цукерки – натуральними свіжими і сухими фруктами.

З метою контролю ваги краще зважуватися раз в тиждень або на місяць, і якщо маса тіла почала збільшуватися – терміново перегляньте раціон харчування: пам'ятайте про те, що завжди легше боротися з 1 кг зайвої ваги, ніж з дюжиною.

Час від часу влаштовуйте собі розвантажувальні дні: сирні, кефірні, яблучні, огіркові, кавунові і навіть м'ясні (наприклад, вживаючи тільки відварну курячу грудку).

Принцип третій: контроль тиску

Підвищений тиск є головною прямою або непрямою причиною переважної кількості геморагічних та ішемічних інсультів, тому утримання артеріального тиску на відносно низькому рівні є однією з першорядних завдань, що стоять після інсульту.

Після інсульту підвищують тиск:

  • Кава, чай, алкоголь.
  • Тоніки, стимулятори (наприклад, женьшень, ехінацея).
  • Надлишок солі в будь-якому вигляді: соління, маринади, копченості, тверді сири, таранка і т. п.
  • Надмірна вага.
  • Нікотин.

Принцип четвертий: турбота про нирках

Недостатнє вживання рідини призводить до того, що нирки поступово втрачають свою здатність протистояти інфекції і в кінцевому підсумку хворіють. А довгостроково протікає захворювання нирок саме по собі може підвищувати рівень артеріального тиску, що вкрай небажано після інсульту.

Необхідно знайти золоту середину: з одного боку не дуже наповнювати організм, але з іншого боку рідини повинно надходити досить. Вважається, що нирки працюють добре, якщо сеча світла і практично не має запаху.

Найкращий напій для щоденного вживання після інсульту – це чиста, звичайна вода, оскільки саме вона найефективніше очищає нирки (вода повинна складати не менше 2/3 від загального обсягу випитої протягом доби рідини).

Продукти-ліки при інсульті

Деякі продукти та напої при регулярному вживанні надають настільки благотворну дію на організм, що їх цілком можна віднести до ліків, які необхідно вживати якомога частіше.

  • Знижують, виводять холестерин, «чистить» судини, робить їх еластичними: часник, насіння льону, невелику кількість оливкової олії, клітковина (наприклад, висівки пшеничні зародки, овочі та фрукти), щоденне вживання виноградного соку (100 мл) або витяжки з виноградних кісточок.
  • Сприяють зниженню тиску і заспокоюють нервову систему: чай з валеріани, глоду, сечогінних трав, буряковий сік і страви з буряка, чорноплідна горобина.
  • Корисні для мозку: гінкго білоба.
  • Розріджують кров: часник, насіння льону, вишня.
  • Як діяти в особливих ситуаціях

    У деяких випадках після перенесеного інсульту порушується здатність жувати і ковтати їжу. У цій ситуації кращий вибір – суміші для ентерального харчування, які вводяться за допомогою зонда або через спеціальну фістулу: наприклад, Нутрізон, Нитридринк, Берламин і т. п.


    Якщо ковтальний рефлекс зберігся хоча б частково (хвора поперхується твердою їжею, але проковтує рідку), то можна давати соки, м'які фруктові та овочеві пюре, рідкі і подрібнені в блендері каші.

    Трохи про те, як краще всього приймати їжу хворим, що перенесли інсульт

    Які б не були наслідки, сам по собі інсульт – це вже серйозний шок для людини, що змушує відразу переглянути все своє життя і прийняти складні, часом дуже болючі рішення.

    Після інсульту практично немає часу для довгих роздумів і підготовки, тому раціон може змінитися швидко і кардинально. Багато пацієнтів, які звикли до жирної, солодкої і солоної їжі, отримують стрес вже від того, що змушені харчуватися тим, що для них абсолютно без смаку, хоч і корисно.

    Гарна новина полягає в тому, що смакові рецептори поступово звикають до нових відчуттів, і через кілька місяців, їжа починає знову купувати смак. Деякі фахівці радять не більше 1 разу в тиждень робити невелике послаблення, подаючи деякі з блюд, улюблених, але в дуже невеликій кількості (після відповідної консультації лікаря, якщо при цьому дозволяє стан здоров'я пацієнта): наприклад, 1-2 цукерки або 1 бутерброд з маленьким шматочком смаженої курочки.

    І пам'ятайте: хороший настрій, відчуття своєї потрібності і корисності, вдячний, оптимістичний дух під час прийому їжі – це одне з чудових засобів профілактики повторного інсульту!






    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: