ТОП 5 вітамінних страв лютого

Як отримати необхідні вітаміни з їжі взимку? І зробити це так, щоб було смачно і корисно?

горячая кастрюля Психологи вважають лютий одним з найбільш депресивних місяців у році. І не останню роль у появі депресивних настроїв відіграє недостатнє отримання нами в цей час року вітамінів. Справа в тому, що їжа взимку стає більш калорійною, містить більше білків, жирів і вуглеводів. І це нормально. Все це необхідно для того, щоб організм міг справитися з несприятливим впливом холодних температур. Але перебудовуючись на зимове меню, ми часто забуваємо про необхідність вживати їжу, що містить вітаміни, їмо менше овочів і фруктів. І наш організм починає гірше працювати, стає вразливим для хвороботворних вірусів і бактерій, і «видає» депресивні настрої.

Але це зовсім не обов'язковий хід розвитку подій. У лютому цілком реально отримувати з їжею потрібну кількість необхідних нам вітамінів. І для цього зовсім не обов'язково є заморські продукти, і готувати складні страви. Прості і знайомі нам страви з овочів, які ростуть на нашій території, цілком здатні поставити нашому організму потрібну кількість необхідних речовин.

Пропонуємо вашій увазі 5 вітамінних страв, які допоможуть пережити лютий і не допустити виникнення авітамінозу.

1.Борщ

борщьЦе блюдо – візитна картка України. Його вміє готувати кожна господиня в нашій країні. І лаври головного першого страви дісталися борщу цілком заслужено, тому що це блюдо не тільки дуже смачне, але і корисне. Існує безліч різновидів борщу і нюансів його приготування, але в більшості випадків до його складу входять: буряк, морква, картопля, цибуля, капуста. Всі ці овочі – цінне джерело вітамінів взимку. Борщ можна назвати ліками, яке забезпечує організм усім необхідним, нормалізує роботу систем і органів і сприяє підвищенню імунітету.

Буряк містить вітаміни А, С, Е, а також вітаміни групи В. А ще клітковину, пектини, органічні кислоти, мінеральні солі.

Морква - головне джерело каротину взимку. А каротин в нашому організмі перетворюється в цінний і потрібний нам вітамін А. Крім того, у моркві є вітаміни С, РР, Е, К і група вітамінів В, клітковина, пектини, органічні кислоти, мікроелементи.

Капуста містить вітаміни С, Е, Н, В1, В2, В3,РР, U, каротин, вітамін D.

Цибулю теж є джерелом вітамінів, а також містить у собі речовини, які мають антимікробну, противірусну та протизапальну дію.

Крім того в борщ часто кладуть помідори, перець, часник, зелень, які теж багаті різноманітними вітамінами і додають «корисності» в неповторний борщовий букет.

2.Вінегрет

Овочеві салати – незамінна складова нашого меню взимку. До складу вінегрету входять практично ті ж овочі, що є в борщі. Буряк, моркву, цибулю забезпечують вітамінну насиченість цієї страви. Крім того в нього кладуть солоні огірки і квашену капусту. Ці соління теж є вітамінною добавкою. Крім того, що в них міститься багато вітамінів і мікроелементів обидва ці продукту включають корисну для нашого організму молочну кислоту.

3.Салат з квашеної капусти

Квашена капуста є просто безцінним джерелом вітаміну С в зимовий час року, адже цього потрібного вітаміну в ній міститься більше, ніж в деяких цитрусових. Багата вона і іншими вітамінами, мікроелементами, клітковиною і навіть лактобактеріями. Салат з квашеної капусти приготувати дуже просто. Досить додати до квашеної капусти цибулю, кріп і петрушку і заправити рослинним маслом.

4.Морквяний салат

Основним інгредієнтом цього смачного і корисного салату є морква. Цей овоч дуже корисно їсти в зимовий час в сирому вигляді. Тому для приготування салату ми сиру моркву натремо на тертці.

У моркві багато каротину – провітаміну А. Якщо ви вживаєте його разом з жирами, то каротин в організмі перетворюється у вітамін А. Цей вітамін необхідний для підтримки нормального зору, впливає на зовнішній вигляд шкіри, нігтів, волосся, сприяє зміцненню кісток і позитивно впливає на імунну систему.

Морквяний салат взимку допоможе організму впоратися з агресивним впливом морозів.

Крім моркви в салат кладуть часник, сир і додають сметану або будь-яке рослинне масло. Замість сиру можна додати в салат, редьку або горошок. Якщо ж ви хочете зробити солодкий салат, додайте до моркви терте яблуко, родзинки, курагу, горіхи. Всі ці інгредієнти допоможуть вам отримати потрібні вітаміни в зимову холоднечу.

5.Гарбузова Каша
Такий корисний буряк

Їжте буряк! Він джерело вітамінів, мікроелементів і інших потрібних нам речовин.


Не тільки салати та перші страви можуть стати джерелом вітамінів. Дуже актуальне для зимового часу року страва – каша, теж може допомогти нам отримати необхідні вітаміни в потрібній кількості. Гарбузову кашу готують на молоці або воді, з додаванням рису або пшона. У «вітамінному» інгредієнт цієї страви – гарбузі – більше каротину, ніж у моркві. Крім того вона містить вітаміни В1, В2, В6, В9, РР, Е і С, а також клітковину і безліч мікроелементів. Крім гарбуза в кашу можна додати родзинки і курагу – це додасть «витаминности» страви.

Це далеко не весь перелік смачних і корисних страв, які можуть стати джерелом вітамінів взимку. Харчуйтеся смачно і різноманітно. Їжте побільше овочів і фруктів в холодну пору року. І пам'ятайте, що від вашого меню залежить стан вашого здоров'я!





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: