Пісні салати в Різдвяний піст

Пропонуємо вам приготувати смачні, поживні і корисні пісні салати в Різдвяний піст.

Постные салаты в Рождественский постДотримання посту передбачає відмову від продуктів тваринного походження – м'яса, молочних продуктів, яєць. У певні дні тижня також не можна їсти рибу і використовувати рослинне масло.

Але протягом 40 днів, поки триває піст, наш організм також потребу у вітамінах, мінералах і поживних речовинах, як і в інші дні. Пісний раціон може бути не менш смачним і корисним, ніж повсякденні страви.

Пропонуємо вам кілька рецептів пісних салатів в Різдвяний піст. Традиційно вони вважаються закускою, а не «серйозної» їжею, але завдяки додаванню горіхів, сухофруктів або грибів стають корисним і ситним блюдом.

Пісні салати готують із свіжих, запечених, варених, приготованих на пару або консервованих овочів. Чудова заправка для них – соус з олії, кислоти, солі і спецій. Кислоту можна отримати з соку лимона, гранатового соку фруктового або бальзамічного оцту. Для гостроти додають мелений чорний або червоний перець.

Салат з буряка

На 2 порції салату потрібно взяти одну велику буряк, 15 шт. чорносливу, три чверті склянки волоських горіхів, зубчик часнику, 2 ст. ложки рослинної олії, сіль за смаком.

Буряк можна відварити або готувати сирої. Помийте чорнослив, замочіть його в гарячій воді на 10-15 хвилин. Очищену буряк натріть, а чорнослив поріжте. Подрібніть горіхи в ступці або комбайні. Роздушіть часник. Змішайте всі інгредієнти, посоліть і додайте масло. Дайте салату настоятися 1-2 години.

Салат з чорносливом і печерицями

На 2 порції салату візьміть 2 моркви, 2 цибулини, 15-20 шт. чорносливу, 6-8 шт. печериць, 1 склянка очищених волоських горіхів, 2-3 ложки оливкової олії.

Чорнослив замочити на 15 хвилин у гарячій воді, подрібніть його. Натріть моркву на великій тертці, дрібно порубаєте лук, а печериці наріжте скибочками. Окремо обсмажте ці інгредієнти на оливковій олії. Волоські горіхи подрібніть.
Викладайте в глибоке блюдо компоненти салату шарами в такій послідовності: морква, цибуля, гриби, чорнослив, горіхи. Можна збризнути готову страву соком лимона. Дайте страві настоятися в холодильнику протягом 30-60 хвилин.

Теплий салат із зеленої квасолі

На 2 порції цієї страви візьміть 400 г зеленої стручкової квасолі, 200 г помідорів чері, столову ложку кунжутного насіння, дві столові ложки оливкової олії, один лимон, 5 стебел зеленого базиліка. Сіль і перець беремо за смаком.

Поки вариться квасоля, помідори черрі розрізати навпіл і поперчіть. Сік лимона змішайте з оливковою олією, посоліть, поперчіть. У цей соус додайте кунжут і подрібнений базилік. Змішайте теплу квасоля з помідорами і заправте соусом. Салат готовий.

Пісний грецький салат

Нам знадобляться пара жмень шпинату, 5 листочків зеленого салату, 2 помідори, 20 маслин, половина червоної цибулини, 2 столові ложки оливкової олії, трохи гірчиці, сир тофу.

Нарізаємо всі інгредієнти. Оливкову олію змішати з гірчицею. При бажанні можна додати трохи соку лимона. Цим соусом поливаємо салат, і він готовий.

Салат з моркви і фініків

Щоб приготувати цей салат із солодким смаком, візьміть 2 моркви, цибулі, 150 г сушених фініків. Для заправки знадобляться мед, сіль, сік і цедра одного лимона. Любителі імбиру можуть додати в заправку трохи цієї спеції.

Натріть моркву на великій тертці, наріжте цибулю тонкими півкільцями. Видаліть кісточки фініків і розріжте кожен фінік на дві частини. Приготуйте заправку і додайте в салат. Перед подачею на стіл салат бажано відправити в холодильник на 1 годину.


Мед не є продуктом щоденного вживання, а якщо і так, то, звичайно ж, 1-2 чайн. ложки в день, а не кг. «Все — отрута, все — ліки; те й інше визначає доза»)....... Все добре в міру! (Парацельс)


Ярощук Лариса Борисовна

Ярощук
Лариса Борисівна

алерголог, Київ
Поставити своє запитання
Пісний салат «Олів'є»

Серед рецептів пісних салатів в Різдвяний піст можна знайти і традиційне для новорічного столу «Олів'є». Новий рік припадає на початок останньої, самої суворої тижня посту. Тому у тих, хто поститься, страви на столі повинні бути скромними. Цей рецепт «Олів'є» не вимагатиме від людини порушувати правила.

Для його приготування візьміть 4 картоплі, 2 моркви, цибулину, 3 солоних огірка, 1/2 зеленого горошку, 150 г соєвого м'яса, трохи рослинного масла, зелень і сіль.

Як і для звичайного «олів'є», відваріть картоплю і моркву в мундирах, очистіть і наріжте дрібним кубиком. Відварити соєве м'ясо, коли воно охолоне, дрібно наріжте. Дрібно наріжте цибулю, солоні огірки і зелень. Змішайте всі компоненти, додайте в миску зелений горошок і заправити невеликою кількістю рослинного масла.

До речі, ідеально вписується в пісне меню класичний салат «Вінегрет».





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: