загрузка...

виключити з раціону при виразці?

Рекламний блок

10% українців страждають виразкою шлунка. Які продукти слід виключити з раціону? Як правильно харчуватися, щоб відчувати себе добре?

быстрая еда

Виразка шлунка і дванадцятипалої кишки – дуже поширене захворювання в сучасному світі. За статистичними даними від виразки шлунка страждає 6-14% населення землі, на частку українців припадає 10 %. Поява виразки може бути викликано рядом причин: порушенням режиму харчування, їжею наспіх, всухом'ятку, алкоголем, тютюнопалінням, прийомом медичних препаратів, дефіцитом вітамінів, недосипанням, депресіями і нервовими стресами.

Симптоми виразки залежать від віку людини і розташуванням виразки. Основним симптомом виразки шлунка є гостра біль «під ложечкою», яка виникає після прийому їжі, також кислотна відрижка, печія, нудота (часто супроводжується блювотою), зниження маси тіла. Людям, що страждають виразковою хворобою варто знати, які продукти їм слід уникати.

Що важливо знати?

Якщо людина страждає виразкою шлунка, то йому необхідно дотримувати основні правила прийому і приготування їжі. Слід вживати в їжу страви у перетертому вигляді, що не потрібно довго розжовувати і щоб уникнути подразнення стінок шлунка. Потрібно пам'ятати, що харчуватися потрібно часто, приблизно через кожні 3-4 години, але не рясно. Не варто вживати занадто холодну або дуже гарячу їжу, оптимальна температура їжі повинна бути теплою. Потрібно обмежити споживання солі, продуктів, що містять вуглеводи (цукор, мед), продуктів, що містять жири. В раціон харчування не слід включати продукти з підвищеним сокогінну дію, такі як капустяний відвар, рибний або м'ясний бульйон. Краще всього готувати їжу на пару або відварювати.

еда

Виключити!

При виразці потрібно виключити страви, продукти і напої збуджують сильну секрецію, такі як страви, з жирних сортів м'яса і риби, смажену їжу, прянощі, спеції, кетчуп, майонез, алкоголь, міцні чай і каву, копченості, ковбаси, консерви, гострі страви. Слід відмовитися від грубої клітковини, дратівливою стінки шлунка. Потрібно відмовитися від продуктів з вмістом грубих волокон: овочів, таких як, ріпа, редис, квасоля і горох, спаржа; недозрілих плодів овочів і фруктів, хліба з борошна грубого помелу.

Збалансованість – перш за все

При всіх обмеженнях, харчування повинне залишатися збалансованим і бути багатим поживними речовинами та речовинами, білками, жирами, вуглеводами. Раціон харчування слід наповнити різноманітними продуктами, що містять і рослинну їжу, і тваринний жир.

еда

Варто полюбити

При виразці шлунка слід вживати в їжу якомога більше рідких і кашеобразных страв. Краще всього їсти їжу, яка швидко переробляється і виходить з організму. Найдовше жири перетравлюються. Раціон харчування виразку повинен складатися з рідких каш, овочевих супів, відварного м'яса і риби, молока і молочних продуктів, відварених яєць некруто, рослинних олій, киселю, желе, лужної води (без вмісту вуглекислого газу).

Якщо виразкова хвороба протікає важко, з'являються сильні болі, то потрібно дотримуватися спеціальної дієти. Дієта розрахована на 2 дні, величина взята приблизно, кількість продуктів можна збільшувати чи зменшувати залежно від самопочуття.

Дієта, рекомендована при виразці:

Перший день

Сніданок: бутерброд (білий пшеничний хліб з маслом) – 1 скибочка; 100 гр йогурту; 200 мл мінеральної води без газу.

Другий сніданок: 2 яйця, зварені некруто; 150 гр рису; 100гр фруктового пюре; 200 мл молока.

Обід: 250 мл курячого супу; 1 котлета; 100 гр макаронів; 1 скибочка білого хліба; 100 гр фруктового суфле; 3 шт. кураги (розмоченої у воді); 200 мл – молока.

Полуденок: парові котлети – 150 гр; картопляне пюре – 150 гр; 1 скибочка білого пшеничного хліба; розмочений у воді ізюм – 40 гр; 200 мл відвару з шипшини.

Вечеря: 150 г відвареної яловичини; 2 яйця всмятку; 150 гр. овочевого салату; 1 скибочка білого хліба; кисіль фруктовий - 100 гр; 200 мл молока.

Другий день

Сніданок: 1 скибочка хліба з маслом; 200 мл мінеральної води без газу.

Другий сніданок: омлет парової з 2х яєць; 150 гр манної каші; 200 мл чаю.

Обід: 300 мл овочевого супу; 150 гр яловичих фрикадельок; 100 гр зеленого горошку; 100 гр картоплі в мундирі; 1 скибочка білого хліба; 100 гр фруктового желе; 200 мл чаю.

Полудень: 200 г вівсяної каші; 1 скибочка білого хліба; 200 мл молока

Вечеря: 150 г відварної риби; 100 гр овочевого пюре; 1 яйце некруто; 1 скибочка білого хліба; 200 мл молока.

Марія Соломченко

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Дієта Олени Малишевої, меню на тиждень
  • Лікувальне харчування при хворобах нирок
  • Лікувальне харчування при панкреатиті
  • Лікувальне харчування при холециститі
  • Харчування при панкреатиті, яке воно має бути?
  • Дієта при хронічних запорах
  • Меню при ожирінні 2 ступеня
  • Меню на тиждень при ожирінні
  • Дієта при діареї у дорослих

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: