Харчування при захворюваннях сечовивідних шляхів

Не з чуток знайомі з хворобами сечовидільних шляхів? Вам необхідно щадне харчування для корекції порушень в обмінних процесах.

Запальні захворювання нирок і сечовивідних шляхів включають в себе нефрит, пієліт, пієлонефрит, сечокам'яну хворобу. При цих захворюваннях лікувальне харчування спрямоване на корекцію порушень в обмінних процесах. Харчування складається з щадних продуктів і підсилює дію сечогінних протизапальних препаратів. Дієта призначається з урахуванням наявності набряків, підвищеного артеріального тиску, кількості білка в сечі і здатності нирок виділяти продукти білкового обміну.

Дієта при гострому нефриті

Обмежується вживання білків, кухонної солі, рідин. Харчуватися потрібно 4-5 разів на день. У добу споживається білків 80 г, жирів 70 г, вуглеводів 400 г, загальна калорійність 2500 ккал.

Рекомендовані продукти при гострому нефриті:

  • несолоний хліб
  • овочеві супи
  • нежирне м'ясо
  • молочні продукти
  • крупи
  • овочі
  • фрукти і ягоди
  • відвар шипшини

Від яких продуктів варто відмовитися при гострому нефриті:

  • хліб звичайної випічки
  • бульйони на рибі і грибах
  • гострі приправи та спеції
  • жирне м'ясо
  • копченості
  • ковбаси, сосиски
  • консерви і солоні продукти
  • бобові (горох, квасоля, соя)
  • щавель
  • шоколад
  • кава і какао

Рекомендації з харчування при пієліті

Для зниження токсичної дії продуктів білкового обміну на організм, обмежується споживання білків, регулюється надходження рідини і солі. Харчування висококалорійне, насичений жирами і вуглеводами. Страви готуються без солі. Не рекомендується вживати гострі та жирні страви, м'ясні та рибні бульйони, консерви. Слід включити в раціон багаті вітамінами овочеві і фруктові соки.

Харчування при сечокам'яній хворобі

При сечокам'яній хворобі знижується кількостей їжі, що споживається, але збільшується вживання рідини для виведення опадів із сечових шляхів. Для нормалізації обміну фосфору показана дієта на основі продуктів підвищують кислотність сечі.
Щодня в дієту включається білків 90г, жирів 100г, вуглеводів 400г, добу слід вжити 2800ккал.

Рекомендовані продукти при сечокам'яній хворобі:

  • хлібобулочні вироби
  • бульйони і супи
  • м'ясо і риба
  • різні крупи
  • овочі (гарбуз, гриби, зелений горошок)
  • кислі сорти яблук
  • цукор, мед, кондитерські вироби

Продукти, які виключаються при сечокам'яній хворобі:

  • супи (молочні, овочеві, фруктові)
  • копченості, солона риба
  • молочні продукти
  • картопля
  • соки (фруктові, овочеві)
  • жири (м'ясні і кулінарні)

Лікар-уролог Абдуллін Іскандер: «Профілактикою освіти всіх без винятку каменів є достатнє споживання рідини, як правило, ми розраховуємо на 1,5 – 2 літра на дорослої людини протягом дня, тобто не повинно бути великих прийомів рідини в одній половині дня або сухоедение, або відсутність прийому рідини у другій половині дня. Прийом рідини повинен бути розбитий на весь день дробно».

Дієта при порушенні пуринового обміну

Коли порушує пуриновий обмін в організмі накопичується сечова кислота. Призначається дієта виключає продукти, які багаті пуринами (м'ясо, риба, бобові, гриби), щавлевої кислотою, обмежуються білки, жири, вуглеводи, сіль, збільшується споживання ощелачівающіх продуктів і вільної рідини.

Щодня в дієту включається білків 70-80г, жирів 80-90г, вуглеводів 400г, добу слід вжити 2700-2800ккал.

Рекомендовані продукти при порушенні пуринового обміну:

  • хлібобулочні вироби
  • овочеві супи
  • нежирні сорти м'яса, риби, птиці
  • молочні продукти
  • різноманітні крупи
  • велика кількість овочів, фруктів і ягід (як в сирому вигляді, так і в готовому)
  • мед, варення

Продукти, які виключаються при порушенні пуринового обміну:

  • бульйони (м'ясні, рибні, грибні)
  • супи (з щавлю і бобових)
  • солоні сири
  • бобові
  • солоні і мариновані овочі
  • малина, журавлина
  • шоколад, какао, міцний чай і каву
  • жири (яловичий, баранячий)

Рекомендуються молочні, овочеві, фруктові розвантажувальні дні.

Коли порушений обмін щавлевої кислоти і підвищена кількість солей (оксалатів), не слід вживати в їжу продукти, що містять щавлеву кислоту (щавель, шпинат, ревінь, какао, шоколад). Виводяться оксалати шляхом вживання яблук, груш, слив, айви, винограду, відварів з шкірки фруктів.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: