Кращі статті

Смачні страви з гарбуза

Про користь гарбуза добре відомо, але ось традиційна гарбузова каша не всім по душі. Як приготувати корисні і смачні страви з гарбуза?

блюда из тыквыГарбуз можна назвати скарбницею вітамінів, мікроелементів та поживних речовин. Вона багата вітамінами С і групи В, залізом, калієм, магнієм, цинком, клітковину, пектин, бета-каротином, органічними кислотами.

Калорійність цього овоча всього 22 ккал на 100 р. Після термічної обробки м'якоть швидко і легко засвоюється організмом. Тому страви з гарбуза корисні для всієї родини, широко застосовуються в дієтичному і дитячому харчуванні.

Обережним з гарбузом потрібно бути людям з цукровим діабетом, виразкою шлунка, гастрит з пониженою кислотністю, захворюваннями дванадцятипалої кишки.

Гарбузова каша, мабуть, найпопулярніша, але далеко не єдине блюдо, яке можна приготувати з цього овоча. М'якоть гарбуза використовується для різноманітних гарнірів, салатів, супів і десертів. Кожній господині під силу приготувати смачні страви з гарбуза, які сподобаються і принесуть користь дорослим і дітям. Пропонуємо вам кілька простих рецептів.

Перші страви з гарбуза

Корисні гарбузове супи можна приготувати як з ніжним, так і з пряним смаком. Масло, молоко, вершки допомагають засвоюватися бета-каротину, яким багата гарбуз.


Восени і взимку імунна система працює з подвійним навантаженням, тому їй потрібні антиоксиданти для захисту клітин від пошкодження. Кращими антиоксидантами виступають вітамін С, Е і бета каротин


Поставити своє запитання

На 4-6 порцій ніжного супу-пюре потрібно взяти 200 г очищеної гарбуза, розрізаної на невеликі шматочки, по одній цибулині і картоплі, 100 мл молока або вершків, рослинна олія, сіль за смаком.

У невелику каструлю наливаємо трохи олії. Коли олія нагріється, кидаємо туди в цибулину, порізану на чотири частини, і злегка обсмажуємо її. Потім додаємо до цибулі крупно нарізану картоплю. Коли картопля злегка обсмажиться, кладемо в каструлю приготовані шматочки гарбуза. Обсмажуємо овочі разом близько 5 хвилин, потім додаємо води (так, щоб вона трохи покривала овочі), солимо.

Після того, як вода закипить, накриваємо каструлю кришкою і варимо 15-20 хвилин, іноді помішуючи овочі. Коли гарбуз стала м'якою, знімаємо овочі з вогню. Частина овочевого відвару потрібно злити в чашку, щоб гарбузовий суп не був надто рідким, а решта перетерти в блендері. Потім додаємо тепле молоко і знову перетираємо в блендері. Якщо замість молока додати вершки, то супчик стане ще ніжніше і смачніше. Якщо суп вийшов дуже густий, можна додати трохи овочевого відвару, який ви до цього злили в чашку. Гарбузовий суп-пюре подають гарячим. Можна додати до нього домашні сухарики.

Щоб зробити суп-пюре з гарбуза пікантним, в нього додають подрібнений часник, перець, мускатний горіх, кмин, імбир є рецепти на будь-який смак.

Гарнір з гарбуза

Гарбузове гарніри – смачна і корисна альтернатива традиційним гарнірів з картоплі, круп і макаронних виробів. Вони відмінно підійдуть до м'яса.

Для приготування гарбузового гарніру зі сметаною потрібно взяти 1 кг очищеної гарбуза, одну цибулину, півсклянки сметани, кріп, сіль, чорний мелений перець, бекон або грудинку.

Очищену гарбуз нарізаємо невеликими пластинами. Скибочки м'яса підсмажуємо з двох сторін без масла, щоб шматочки стали сухими і хрусткими, і кладемо їх окремо. В звільнилася сковорідку з жиром перекладаємо гарбуз і дрібно нарізану цибулю.

Тушкуємо близько 10 хвилин до м'якості гарбуза. Потім додаємо до овочів сметану, кріп, сіль, перець. Все перемішуємо і тушкуємо ще 1 хвилину. Отриманий гарнір розкладаємо по тарілках і посипаємо дрібно нарізаним беконом.

При бажанні до овочів під час гасіння можна додати помідори, а до солі і перцю – базилік або інші спеції.

Щоб звичайна гарбузова каша поповнила список смачних страв із гарбуза, спробуйте використовувати для її приготування яблука, родзинки і корицю. Спочатку запечіть в духовці шматочки м'якоті гарбуза і загорнуті у фольгу половинки яблука, очищені від насіння. При температурі 160 °C для цього достатньо 15 хвилин. Пшоно добре промийте в проточній воді, на 5 хвилин замочити в окропі, злийте воду і знову замочити в окропі. Залийте пшоно окропом у співвідношенні 1:2 і варіть на середньому вогні під кришкою протягом 20 хвилин.

Підігріту в окремій каструлі молоко, нарізану шматочками 1?1 см запечену гарбуз і яблучне пюре додають до пшоняної каші. Проварюють ще 10 хвилин, знімають з вогню. Потім можна додати цукор, родзинки, корицю, шматочок масла або рослинно-вершкової суміші, укутати в ковдру і залишити на 10-15 хвилин. Каша готова.

Десерт із гарбуза

Гарбуз – відмінна основа для солодких страв: від млинців і запіканок до пирогів і варення.

Наприклад, для приготування гарбузового кексу потрібно взяти 300 г гарбуза, 200 г борошна, 100 г рослинно-вершкової суміші або масла, 80 г цукру, 3 яйця, 75 г родзинок, 50 г чорного шоколаду; по 1/4 чайної ложки кориці, мускатного горіха і солі, 2 чайні ложки розпушувача.

Запарте родзинки, подрібніть в крихту шоколад. Рослинно-вершкову суміш необхідно розтерти з цукром до однорідності за допомогою виделки, потім збити міксером 2-3 хвилини. Гарбуз натирають на дрібній тертці, солять.

У збиту рослинно-вершкову суміш додають яйця по одному, збивають 2-3 хвилини, поступово додають борошно, терту гарбуз, вичавлене від соку, розпушувач, родзинки, мускатний горіх, корицю і шоколадну крихту. Все змішують міксером до однорідності.

Прямокутну форму застеліть пергаментом, вилийте в неї отримано тісто і печемо протягом 40 хвилин при температурі 170 ° C. Прикрасьте кекс, як вам підкаже фантазія.

Не відмовте собі в задоволенні приготувати і скуштувати смачні страви з гарбуза. Сезон яскраво-оранжевого овочу в самому розпалі.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: